Keuken verven

Hoe verf je je keuken?

Stappenplan voor een budget keuken makeover

Het verven van je keukenkasten is een geweldige manier om met een klein budget je keuken een totaal andere look te geven.

Een geheel nieuwe keuken kopen, of zelfs alleen nieuwe deurtjes plaatsen kost immers een flinke smak geld. En als je keuken verder nog in goede staat is waarom zou je dat dan doen? Met een blik verf, een kwast en een goed humeur is jouw keuken binnen een dag weer helemaal up to date!

De keuken makeover op de foto hieronder heeft ons minder dan een dag en minder dan 1 liter verf gekost. We gebruikten Soft Silk in de kleur Warm Black. Ook de kozijnen en de deur naar het aangrenzende terras hebben we in deze kleur meegeschilderd.

Keuken verven stappenplan en tips

Welke verf gebruik je om je keuken te verven?

Wij adviseren voor het schilderen van je keuken Abbondanza Soft Silk lak. Deze watergedragen PU lak heeft een  mooie halfmatte uitstraling en is vlek- en krasbestendig. Verder afwerken is dus niet nodig! De verf vloeit mooi uit waardoor je strak schilderwerk kunt afleveren, het droogt snel zodat je snel weer van je keuken gebruik kunt maken en het is praktisch geurloos zodat je niet dagenlang in de verflucht zit.

Kun je je keuken verven met krijtverf?

Deze vraag krijgen we best vaak. En natuurlijk zou het kunnen, maar als wij even doorvragen waarom iemand dit wil, is de reden meestal dat men denkt dat je met krijtverf niet hoeft te ontvetten of te schuren. Lekker makkelijk toch? Nou, nee! Verf aanbrengen op een ondergrond die niet goed vetvrij is gemaakt zal nooit leiden tot een duurzame afwerking. Vet stoot de verf immers af, daar maken we zelfs gebruik van bij het doorschuren en verouderen van meubels (waarbij we kaarsvet of boenwas onder de verf aanbrengen zodat de verf gemakkelijk kan worden weggeschuurd). Voor wat betreft schuren; verderop zal ik je uitleggen waarom het beter is om dat wél te doen.

Verder is krijtverf vlekgevoeliger dan een lakverf en zal dus altijd moeten worden afgewerkt met vernis. Dat betekent dat je na het verven nog extra lagen moet aanbrengen (en dit kost dus extra werk en extra producten).

Al met al moet dit idee over niet schuren en ontvetten dus niet de reden zijn dat je kiest voor krijtverf in de keuken. Tenzij je van plan bent om speciale verftechnieken te gaan toepassen, zoals doorschuren of patineren, waarvoor krijtverf wel weer heel geschikt is. Voor zo'n landelijke of nonchalante look zou je dus wel voor krijtverf kunnen kiezen.

Je keuken verven is zo gebeurd

Welke ondergrond is geschikt om te verven?

Een keuken van hout, al dan niet gebeitst, geverfd of gelakt is prima te verven. Ook keukens van hard kunststof kun je schilderen. Keukenkastjes die gemaakt zijn van Mdf met folie erop zijn echter niet geschikt. De folielaag is flexibel en hierop kan geen goede hechting worden verkregen. Wat vaak wel goed lukt is om de folie met behulp van een föhn te verwarmen en te verwijderen. Het Mdf dat eronder zit kun je vervolgens wel verven. Meer tips over het herkennen van een ondergrond en de juiste handelswijze kun je vinden op onze pagina over meubels verven.

Stappenplan voor het verven van je keuken

Hieronder geef ik je mijn tips voor het verven van je keukenkastjes. Ik heb namelijk al heel wat keren een keuken onder handen genomen :) En natuurlijk vertel ik welke stappen je moet nemen en in welke volgorde je te werk gaat.

Deurtjes erin of eruit?

Als je de kastdeurtjes gaat verven dan kun je ervoor kiezen om ze allemaal los te halen en dan te verven, of om ze te laten zitten. Je moet zelf even bekijken wat voor jou het handigst is.

Alle deurtjes eruit halen is alleen slim als je een schuur of andere werkplek hebt met voldoende ruimte om alle deurtjes neer te leggen. Een goede reden om hiervoor te kiezen is als je huisdieren en/of kleine kinderen hebt rondlopen en je wilt voorkomen dat ze aan de pas geverfde deurtjes zitten. Of als je flink wat poets- en schuurwerk hebt te doen voordat je alles kunt gaan verven.

Persoonlijk vind ik het loshalen en terugzetten van de kastdeurtjes wel veel extra werk en al die deurtjes neerleggen kost ook best veel ruimte. Ik laat ze zelf dan ook bij voorkeur gewoon zitten. Bovendien kan ik op die manier zowel de buitenkant als de binnenkant in één keer verven. Voor geuroverlast hoef je niet bang te zijn want de verf is eigenlijk zo goed als geurloos.

Knoppen en grepen verven of vervangen

Verder moet je beslissen wat je met de knoppen of grepen gaat doen. Als het kan is het wel handig om ze los te schroeven. Dit werkt fijner bij het aanbrengen van de verf. Misschien wil je de knoppen of grepen ook een makeover geven of helemaal vervangen. Als je andere knoppen of grepen gaat plaatsen met andere afmetingen is het misschien nodig om de aanwezige schroefgaten dicht te plamuren. Doe dit dan na stap 2 en voor stap 3.

Keuken geverfd met Abbondanza Soft Silk Concrete

Het verven van de keukenkastjes

Stap 1: zeer goed ontvetten! Doe dit met een product dat hier echt voor geschikt is, zoals StMarc, Solarine, HG verfhechtreiniger of een andere goede ontvetter.

Stap 2: de ondergrond een beetje opruwen door te schuren (schuurpapier P180). Een glanzende oude verf- of laklaag schuur je tot het dof is. Op een ondergrond die geschuurd is kan de nieuwe verflaag veel beter hechten. Met als resultaat een duurzame afwerking waar je langer plezier van hebt.

Stap 3: gronden met Abbondanza multiprimer, in wit of in grijs, al naar gelang de kleur van de verf die je gaat gebruiken.

Stap 4: Soft Silk aanbrengen in de gewenste kleur. Breng bij voorkeur twee lagen aan die je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Gebruik voor een mooi strak resultaat bij voorkeur een synthetische kwast. De grote ronde patentpuntkwast (30 mm) is onze favoriet. Daarmee kun je lekker vlot werken en de verf goed vol opzetten, zowel de vlakke delen als randjes en hoekjes kun je zo in één keer doen. Als je dat fijner vindt kun je ook een roller gebruiken voor de wat grotere vlakke delen en eventueel even nastrijken met de patentpuntkwast om een sinaasappel effect te voorkomen.

Tip: Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus erg snel. De verflaag is dan ook stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden van een verflaag duurt altijd langer. Hoe langer de verflaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. Daarom adviseren wij vooral bij het gronden van gladde en harde oppervlakken (tegels, hard kunststof) een wat langere droogtijd. Wel kun je tijdens de droogtijden best gebruik maken van je keuken, maar zorg er dan voor dat je het oppervlak nog niet belast of vuil maakt.

Met deze tips zou het moeten lukken om jouw keuken weer helemaal up to date te krijgen! Heb je toch nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Veel verfplezier!  

 

keuken verven stappenplan 

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!