Keuken verven Stappenplan

Keuken verven Stappenplan

Budget keuken make-over met verf

Het verven van je keukenkasten is een geweldige manier om met een klein budget je keuken een totaal andere look te geven.

Een geheel nieuwe keuken kopen, of zelfs alleen nieuwe deurtjes plaatsen kost immers een flinke smak geld. En als je keuken verder nog in goede staat is waarom zou je dat dan doen? Met een blik verf, een kwast en een goed humeur is jouw keuken binnen een dag weer helemaal up to date!

De keuken make-over op de foto hieronder heeft ons minder dan een dag en minder dan 1 liter verf gekost. We gebruikten Soft Silk in de kleur Warm Black.

Welke verf is geschikt om je keuken te verven?

Wij adviseren voor het schilderen van je keuken Abbondanza Soft Silk lak. Deze watergedragen PU lak heeft een  mooie halfmatte uitstraling en is vlek- en krasbestendig. De verf vloeit mooi uit waardoor je strak schilderwerk kunt afleveren, het droogt snel zodat je snel weer van je keuken gebruik kunt maken en het is praktisch geurloos zodat je niet dagenlang in de verflucht zit.

Een andere optie is het nieuwste product in ons assortiment; Abbondanza All-in-One Paint. Dit is is een isolerende hechtprimer, aflak en topcoat in één pot! All-in-One is net als Soft Silk lak verkrijgbaar in alle Abbondanza kleuren.

Kun je je keuken verven met krijtverf?

Deze vraag krijgen we best vaak. En natuurlijk zou het kunnen, maar als wij even doorvragen waarom iemand dit wil, is de reden meestal dat men denkt dat je met krijtverf niet hoeft te ontvetten of te schuren. Lekker makkelijk toch? Nou, nee! Verf aanbrengen op een ondergrond die niet goed vetvrij is gemaakt zal nooit leiden tot een duurzame afwerking. Vet stoot de verf immers af. En wat bijna nog erger dan vet is het beruchte huidvet dat zich door intensief gebruik zal ophopen rondom greepjes en handvaten. Voor wat betreft schuren; verderop zal ik je uitleggen waarom het beter is om dat wél te doen.

Verder is krijtverf vlekgevoeliger dan een lakverf en zal dus altijd moeten worden afgewerkt met vernis. Dat betekent dat je na het schilderen van je keuken nog minimaal twee extra lagen moet aanbrengen (en dit kost dus extra werk en extra producten).

Al met al moet dit idee over niet schuren en ontvetten dus niet de reden zijn dat je kiest voor krijtverf in de keuken. Tenzij je van plan bent om speciale verftechnieken te gaan toepassen, zoals doorschuren of patineren, waarvoor krijtverf wel weer heel geschikt is. Voor zo'n landelijke of nonchalante look zou je dus wel voor krijtverf kunnen kiezen.

Keuken Abbondanza Swedish Green

Welke soorten keukens zijn geschikt om te verven?

Een houten keuken schilderen

Een keuken van hout, al dan niet gebeitst, geverfd of gelakt is prima te verven. Als het gaat om een houten keuken die gelakt of eerder geschilderd is, dan kun je de normale voorbereidingen aanhouden, zoals ontvetten, dof opschuren, primen met multiprimer etc. Wil je een onbehandeld houten keuken een kleurtje geven en tevens beschermen tegen vlekken? Dan kun je gaan werken met Abbondanza verniswas.

Een kunststof keuken

Ook keukens van hard kunststof kun je schilderen. Voor een goede hechting adviseren we om dit te doen met Abbondanza All-in-One Paint & Primer, een hechtprimer en aflak in één. Maar let op: keukenkastjes die gemaakt zijn van Mdf met folie erop zijn niet geschikt om te verven. De folielaag is flexibel en hierop kan geen goede hechting worden verkregen. Wat vaak wel goed lukt is om de folie met behulp van een föhn te verwarmen en te verwijderen. Het Mdf dat eronder zit kun je vervolgens wel prima schilderen. Verder adviseren we om er bij het schilderen van een hard kunststof keuken rekening mee te houden dat de tijd die de verf nodig heeft om volledig uit te harden, langer is dan bij een ondergrond van hout of Mdf. De verflaag blijft langer kwetsbaar en daarom is het beter om een kunststof keuken niet te demonteren voordat je gaat schilderen. Bij het terugplaatsen van deurtjes en frontjes kan de verflaag namelijk toch wat sneller beschadigen. Meer tips over het schilderen van kunststof kun je vinden bij onze verftips over kunststof verven.


Keuken Abbondanza Nutmeg

Stappenplan voor het verven van je keuken

Hieronder geef ik je mijn tips voor het verven van je keukenkastjes. Ik heb namelijk al heel wat keren een keuken onder handen genomen :) En natuurlijk vertel ik welke stappen je moet nemen en in welke volgorde je te werk gaat.

Deurtjes erin laten of eruit halen?

Als je de kastdeurtjes gaat verven dan kun je ervoor kiezen om ze allemaal los te halen en dan te verven, of om ze te laten zitten. Je moet zelf even bekijken wat voor jou het handigst is. Maar zoals hierboven al aangegeven is het bij een kunststof ondergrond beter de keuken niet te demonteren.

Alle deurtjes eruit halen is alleen slim als je een schuur of andere werkplek hebt met voldoende ruimte om alle deurtjes neer te leggen. Een goede reden om hiervoor te kiezen is als je huisdieren en/of kleine kinderen hebt rondlopen en je wilt voorkomen dat ze aan de pas geverfde deurtjes zitten. Of als je flink wat poets- en schuurwerk hebt te doen voordat je alles kunt gaan verven.

Persoonlijk vind ik het loshalen en terugzetten van de kastdeurtjes wel veel extra werk en al die deurtjes neerleggen kost ook best veel ruimte. Ik laat ze zelf dan ook bij voorkeur gewoon zitten. Bovendien kan ik op die manier zowel de buitenkant als de binnenkant in één keer verven. Voor geuroverlast hoef je niet bang te zijn want de verf is eigenlijk zo goed als geurloos.

Knoppen en grepen verven of vervangen?

Verder moet je beslissen wat je met de knoppen of grepen gaat doen. Als het kan is het wel handig om ze los te schroeven. Dit werkt fijner bij het aanbrengen van de verf. Misschien wil je de knoppen of grepen ook een makeover geven of helemaal vervangen. Als je andere knoppen of grepen gaat plaatsen met andere afmetingen is het waarschijnlijk nodig om de aanwezige schroefgaten dicht te plamuren. Doe dit dan na stap 2 en voor stap 3.


  kunststof Ikea keuken verven
 

Het verven van de keukenkastjes

STAP 1: zeer goed ontvetten! Doe dit met een product dat hier echt voor geschikt is, zoals verfreiniger of een andere goede ontvetter. Het is cruciaal dat alle sporen van huidvet zijn verdwenen voordat je gaat schilderen omdat huidvet na verloop van tijd door de nieuwe verflaag kan trekken en als een soort weekmaker werkt.

STAP 2: de ondergrond een beetje opruwen door te schuren (schuurpapier P180). Een glanzende oude verf- of laklaag schuur je tot het dof is. Op een ondergrond die geschuurd is kan de nieuwe verflaag veel beter hechten. Met als resultaat een duurzame afwerking waar je langer plezier van hebt.

STAP 3: gronden met Abbondanza multiprimer, in wit of in grijs, al naar gelang de kleur van de verf die je gaat gebruiken. Of kies voor Abbondanza All-in-One, verkrijgbaar in alle Abbondanza kleuren, zodat je kunt primen en afwerken met hetzelfde product. Dit is sowieso een aanrader als je werkt op kunststof.

STAP 4: Aflakken met Soft Silk of All-in-One. Breng bij voorkeur twee lagen aan die je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Gebruik voor een mooi strak resultaat een synthetische kwast. De grote ronde patentpuntkwast (30 mm) is onze favoriet. Daarmee kun je lekker vlot werken en de verf goed vol opzetten, zowel de vlakke delen als randjes en hoekjes kun je zo in één keer doen. Voor de grotere vlakken kun je een lakviltroller voor verf op waterbasis gebruiken en eventueel even nastrijken met de patentpuntkwast om een sinaasappel effect te voorkomen.

Tip: Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus erg snel. De verflaag is dan ook stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden van een verflaag duurt altijd langer. Hoe langer de verflaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. Daarom adviseren wij vooral bij het gronden van gladde en harde oppervlakken een wat langere droogtijd. Wel kun je tijdens de droogtijden best gebruik maken van je keuken, maar zorg er dan voor dat je het oppervlak nog niet belast of vuil maakt.

Tegelwand in de keuken verven

Heb je een tegelwandje boven het aanrecht en wil je dit ook direct even meepakken? Ook dat is mogelijk. Kijk voor uitleg en advies bij verftips over het schilderen van tegels.

Tip: Stencil je eigen tegels! Tegels verven is een optie, maar zelf tegels creëren is ook heel leuk. Op de foto hieronder zie je hoe ik de wand boven het aanrecht heb behandeld met stucco en een tegelstencil.

Bij het installeren van de keuken moesten de oude tegels eruit worden gesloopt en de wand was daardoor flink beschadigd. Daarom hebben we een strook boven het aanrecht gedecoreerd door een tegelmotief in reliëf aan te brengen met Abbondanza Stucco en ons stencil Tiles & Mandala. Daarna heb ik de gestencilde motieven met Abbondanza High Gloss Copper afgewerkt. Het resultaat is een stoere wand die een echte eyecatcher is geworden in deze keuken. 

Ikea keuken verven

Kun je ook het aanrechtblad verven?

Bij het schilderen van een aanrechtblad gelden in principe dezelfde tips en regels als bij ieder ander oppervlak (dus ontvetten, schuren, primen). Maar de exacte werkwijze én of het verstandig is om het blad überhaupt te gaan schilderen hangt met name af van de ondergrond. Is het een blad van hout, kunststof, natuursteen, rvs, composiet, etc. Niet alle materialen lenen zich daar evengoed voor. Kijk dus zeker even op onze site bij de werkbeschrijvingen en verftips met informatie over verschillende materialen en ondergronden, zoals metaal, kunststof, etc.

Een tweede ding om rekening mee te houden is het feit dat een geverfd aanrechtblad altijd wat kwetsbaarder zal zijn dan bijvoorbeeld composiet, rvs of andere ondoordringbare materialen. Een verflaag blijft wat gevoeliger voor krassen door scherpe messen, zware pannen e.d. en ook warmte en vocht. Zo kun je beter geen plassen water of vocht lang op een blad laten liggen.

Dit geldt ook voor kleurstoffen uit bepaalde voedingsstoffen die vlekken kunnen achterlaten. Dit is vergelijkbaar met bepaalde poreuze materialen zoals marmer, natuursteen of beton die daar ook gevoelig voor zijn.  

Al met al kun je een aanrechtblad dus best een make-over geven, maar wees je er van bewust dat het waarschijnlijk niet jarenlang onberispelijk zal blijven. Het is een prima optie als overbrugging voordat je een nieuw blad gaat aanschaffen of je keuken gaat verbouwen.

Mocht je je aanrechtblad willen behandelen, kies dan voor Abbondanza All-in-One of Soft Silk als je dekkend wilt schilderen en gebruik Abbondanza verniswas als je een houten blad wilt kleuren. Werk af met twee tot drie lagen Abbondanza vernis. Zorg dat je alle kiertjes, naden e.d. goed meeneemt zodat er geen vocht onder de verflaag kan komen. Verwijder als het even kan oude kitranden voordat je gaat schilderen (verfproducten hechten niet op siliconenkit) en breng na het schilderen nieuwe kit aan.

Ik hoop dat we je een beetje hebben kunnen inspireren. Met deze tips lukt het jou hopelijk om je keuken op een budgetvriendelijke manier een upgrade te geven zodat hij weer een tijdje mee kan!

Veel verfplezier!  

 1. Abbondanza Multiprimer
  Abbondanza Multiprimer Wit
  Waardering:
  96%
  As low as € 21,95
 2. Abbondanza Multiprimer dark
  Abbondanza Multiprimer Dark
  Waardering:
  97%
  As low as € 21,95
 3. All-in-One Paint & Primer Wittinten
  All-in-One Paint & Primer Wittinten
  As low as € 25,95
 4. All-in-One op kleur gemengd
  All-in-One op kleur gemengd
  Waardering:
  100%
  As low as € 28,95
 5. Verfreiniger-ontvetter
  Verfreiniger-ontvetter
  Waardering:
  100%
  € 14,95
 6. Synthetische patentpuntkwast voor watergedragen verf
  Patentpuntkwast Synthetisch
  Waardering:
  97%
  As low as € 6,95
 7. Verfroller set lakvilt, 5-delig
  Verfrollers lakvilt 5-delig
  Waardering:
  98%
  € 12,95
 8. Schuurpapier Middel-Fijn
  Schuurpapier 5 vel middel-fijn
  Waardering:
  100%
  € 6,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat