Keuken verven Stappenplan

Keuken verven Stappenplan

Stappenplan voor een budget keuken makeover met verf

Het verven van je keukenkasten is een geweldige manier om met een klein budget je keuken een totaal andere look te geven.

Een geheel nieuwe keuken kopen, of zelfs alleen nieuwe deurtjes plaatsen kost immers een flinke smak geld. En als je keuken verder nog in goede staat is waarom zou je dat dan doen? Met een blik verf, een kwast en een goed humeur is jouw keuken binnen een dag weer helemaal up to date!

De keuken makeover op de foto hieronder heeft ons minder dan een dag en minder dan 1 liter verf gekost. We gebruikten Soft Silk in de kleur Warm Black. Ook de kozijnen en de deur naar het aangrenzende terras hebben we in deze kleur meegeschilderd.

Keuken verven stappenplan en tips

Welke verf gebruik je om je keuken te verven?

Wij adviseren voor het schilderen van je keuken Abbondanza Soft Silk lak. Deze watergedragen PU lak heeft een  mooie halfmatte uitstraling en is vlek- en krasbestendig. Verder afwerken is dus niet nodig! De verf vloeit mooi uit waardoor je strak schilderwerk kunt afleveren, het droogt snel zodat je snel weer van je keuken gebruik kunt maken en het is praktisch geurloos zodat je niet dagenlang in de verflucht zit.

Kun je je keuken verven met krijtverf?

Deze vraag krijgen we best vaak. En natuurlijk zou het kunnen, maar als wij even doorvragen waarom iemand dit wil, is de reden meestal dat men denkt dat je met krijtverf niet hoeft te ontvetten of te schuren. Lekker makkelijk toch? Nou, nee! Verf aanbrengen op een ondergrond die niet goed vetvrij is gemaakt zal nooit leiden tot een duurzame afwerking. Vet stoot de verf immers af, daar maken we zelfs gebruik van bij het doorschuren en verouderen van meubels (waarbij we kaarsvet of boenwas onder de verf aanbrengen zodat de verf gemakkelijk kan worden weggeschuurd). Voor wat betreft schuren; verderop zal ik je uitleggen waarom het beter is om dat wél te doen.

Verder is krijtverf vlekgevoeliger dan een lakverf en zal dus altijd moeten worden afgewerkt met vernis. Dat betekent dat je na het verven nog extra lagen moet aanbrengen (en dit kost dus extra werk en extra producten).

Al met al moet dit idee over niet schuren en ontvetten dus niet de reden zijn dat je kiest voor krijtverf in de keuken. Tenzij je van plan bent om speciale verftechnieken te gaan toepassen, zoals doorschuren of patineren, waarvoor krijtverf wel weer heel geschikt is. Voor zo'n landelijke of nonchalante look zou je dus wel voor krijtverf kunnen kiezen.

Je keuken verven is zo gebeurd

Welke ondergrond is geschikt om te verven?

Een keuken van hout, al dan niet gebeitst, geverfd of gelakt is prima te verven. Ook keukens van hard kunststof kun je schilderen. Keukenkastjes die gemaakt zijn van Mdf met folie erop zijn echter niet geschikt. De folielaag is flexibel en hierop kan geen goede hechting worden verkregen. Wat vaak wel goed lukt is om de folie met behulp van een föhn te verwarmen en te verwijderen. Het Mdf dat eronder zit kun je vervolgens wel verven. Meer tips over het herkennen van een ondergrond en de juiste handelswijze kun je vinden op onze pagina over meubels verven.

Stappenplan voor het verven van je keuken

Hieronder geef ik je mijn tips voor het verven van je keukenkastjes. Ik heb namelijk al heel wat keren een keuken onder handen genomen :) En natuurlijk vertel ik welke stappen je moet nemen en in welke volgorde je te werk gaat.

Deurtjes erin of eruit?

Als je de kastdeurtjes gaat verven dan kun je ervoor kiezen om ze allemaal los te halen en dan te verven, of om ze te laten zitten. Je moet zelf even bekijken wat voor jou het handigst is.

Alle deurtjes eruit halen is alleen slim als je een schuur of andere werkplek hebt met voldoende ruimte om alle deurtjes neer te leggen. Een goede reden om hiervoor te kiezen is als je huisdieren en/of kleine kinderen hebt rondlopen en je wilt voorkomen dat ze aan de pas geverfde deurtjes zitten. Of als je flink wat poets- en schuurwerk hebt te doen voordat je alles kunt gaan verven.

Persoonlijk vind ik het loshalen en terugzetten van de kastdeurtjes wel veel extra werk en al die deurtjes neerleggen kost ook best veel ruimte. Ik laat ze zelf dan ook bij voorkeur gewoon zitten. Bovendien kan ik op die manier zowel de buitenkant als de binnenkant in één keer verven. Voor geuroverlast hoef je niet bang te zijn want de verf is eigenlijk zo goed als geurloos.

Knoppen en grepen verven of vervangen

Verder moet je beslissen wat je met de knoppen of grepen gaat doen. Als het kan is het wel handig om ze los te schroeven. Dit werkt fijner bij het aanbrengen van de verf. Misschien wil je de knoppen of grepen ook een makeover geven of helemaal vervangen. Als je andere knoppen of grepen gaat plaatsen met andere afmetingen is het misschien nodig om de aanwezige schroefgaten dicht te plamuren. Doe dit dan na stap 2 en voor stap 3.

Keuken geverfd met Abbondanza Soft Silk Concrete

Het verven van de keukenkastjes

Stap 1: zeer goed ontvetten! Doe dit met een product dat hier echt voor geschikt is, zoals StMarc, Solarine, HG verfhechtreiniger of een andere goede ontvetter.

Stap 2: de ondergrond een beetje opruwen door te schuren (schuurpapier P180). Een glanzende oude verf- of laklaag schuur je tot het dof is. Op een ondergrond die geschuurd is kan de nieuwe verflaag veel beter hechten. Met als resultaat een duurzame afwerking waar je langer plezier van hebt.

Stap 3: gronden met Abbondanza multiprimer, in wit of in grijs, al naar gelang de kleur van de verf die je gaat gebruiken.

Stap 4: Soft Silk aanbrengen in de gewenste kleur. Breng bij voorkeur twee lagen aan die je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Gebruik voor een mooi strak resultaat bij voorkeur een synthetische kwast. De grote ronde patentpuntkwast (30 mm) is onze favoriet. Daarmee kun je lekker vlot werken en de verf goed vol opzetten, zowel de vlakke delen als randjes en hoekjes kun je zo in één keer doen. Als je dat fijner vindt kun je ook een roller gebruiken voor de wat grotere vlakke delen en eventueel even nastrijken met de patentpuntkwast om een sinaasappel effect te voorkomen.

Tip: Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus erg snel. De verflaag is dan ook stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden van een verflaag duurt altijd langer. Hoe langer de verflaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. Daarom adviseren wij vooral bij het gronden van gladde en harde oppervlakken (tegels, hard kunststof) een wat langere droogtijd. Wel kun je tijdens de droogtijden best gebruik maken van je keuken, maar zorg er dan voor dat je het oppervlak nog niet belast of vuil maakt.

Met deze tips zou het moeten lukken om jouw keuken weer helemaal up to date te krijgen! Heb je toch nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Veel verfplezier!  

 

keuken verven stappenplan 

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 

Budget keuken makeover met verf

Het verven van je keukenkasten is een geweldige manier om met een klein budget je keuken een totaal andere look te geven.

Een geheel nieuwe keuken kopen, of zelfs alleen nieuwe deurtjes plaatsen kost immers een flinke smak geld. En als je keuken verder nog in goede staat is waarom zou je dat dan doen? Met een blik verf, een kwast en een goed humeur is jouw keuken binnen een dag weer helemaal up to date!

De keuken makeover op de foto hieronder heeft ons minder dan een dag en minder dan 1 liter verf gekost. We gebruikten Soft Silk in de kleur Warm Black. Ook de kozijnen en de deur naar het aangrenzende terras hebben we in deze kleur mee geschilderd.Welke verf gebruik je om je keuken te verven?

Wij adviseren voor het schilderen van je keuken Abbondanza Soft Silk lak. Deze watergedragen PU lak heeft een  mooie halfmatte uitstraling en is vlek- en krasbestendig. De verf vloeit mooi uit waardoor je strak schilderwerk kunt afleveren, het droogt snel zodat je snel weer van je keuken gebruik kunt maken en het is praktisch geurloos zodat je niet dagenlang in de verflucht zit.

Een andere optie is het nieuwste product in ons assortiment; Abbondanza All-in-One Paint. Dit is is een isolerende hechtprimer, aflak en topcoat in één pot! All-in-One is net als Soft Silk lak verkrijgbaar in alle Abbondanza kleuren.

Kun je je keuken verven met krijtverf?

Deze vraag krijgen we best vaak. En natuurlijk zou het kunnen, maar als wij even doorvragen waarom iemand dit wil, is de reden meestal dat men denkt dat je met krijtverf niet hoeft te ontvetten of te schuren. Lekker makkelijk toch? Nou, nee! Verf aanbrengen op een ondergrond die niet goed vetvrij is gemaakt zal nooit leiden tot een duurzame afwerking. Vet stoot de verf immers af. En wat bijna nog erger dan vet is het beruchte huidvet dat zich door intensief gebruik zal ophopen rondom greepjes en handvaten. Voor wat betreft schuren; verderop zal ik je uitleggen waarom het beter is om dat wél te doen.

Verder is krijtverf vlekgevoeliger dan een lakverf en zal dus altijd moeten worden afgewerkt met vernis. Dat betekent dat je na het schilderen van je keuken nog minimaal twee extra lagen moet aanbrengen (en dit kost dus extra werk en extra producten).

Al met al moet dit idee over niet schuren en ontvetten dus niet de reden zijn dat je kiest voor krijtverf in de keuken. Tenzij je van plan bent om speciale verftechnieken te gaan toepassen, zoals doorschuren of patineren, waarvoor krijtverf wel weer heel geschikt is. Voor zo'n landelijke of nonchalante look zou je dus wel voor krijtverf kunnen kiezen.


Keuken Abbondanza Swedish Green

Welke ondergrond is geschikt om te verven?

Een keuken van hout, al dan niet gebeitst, geverfd of gelakt is prima te verven. Voor deze ondergronden kun je de normale voorbereidingen aanhouden, zoals ontvetten en dof opschuren.

Ook keukens van hard kunststof kun je schilderen. Maar let op: keukenkastjes die gemaakt zijn van Mdf met folie erop zijn niet geschikt om te verven. De folielaag is flexibel en hierop kan geen goede hechting worden verkregen. Wat vaak wel goed lukt is om de folie met behulp van een föhn te verwarmen en te verwijderen. Het Mdf dat eronder zit kun je vervolgens wel prima schilderen. Verder adviseren we om er bij het schilderen van een hard kunststof keuken rekening mee te houden dat de tijd die de verf nodig heeft om volledig uit te harden, langer is dan bij een ondergrond van hout of Mdf. De verflaag blijft langer kwetsbaar en daarom is het beter om een kunststof keuken niet te demonteren voordat je gaat schilderen. Bij het terugplaatsen van deurtjes en frontjes kan de verflaag namelijk toch wat sneller beschadigen. Meer tips over het schilderen van kunststof kun je vinden bij onze verftips over kunststof verven.


Keuken Abbondanza Nutmeg

Stappenplan voor het verven van je keuken

Hieronder geef ik je mijn tips voor het verven van je keukenkastjes. Ik heb namelijk al heel wat keren een keuken onder handen genomen :) En natuurlijk vertel ik welke stappen je moet nemen en in welke volgorde je te werk gaat.

Deurtjes erin of eruit?

Als je de kastdeurtjes gaat verven dan kun je ervoor kiezen om ze allemaal los te halen en dan te verven, of om ze te laten zitten. Je moet zelf even bekijken wat voor jou het handigst is. Maar zoals hierboven al aangegeven is het bij een kunststof ondergrond beter de keuken niet te demonteren.

Alle deurtjes eruit halen is alleen slim als je een schuur of andere werkplek hebt met voldoende ruimte om alle deurtjes neer te leggen. Een goede reden om hiervoor te kiezen is als je huisdieren en/of kleine kinderen hebt rondlopen en je wilt voorkomen dat ze aan de pas geverfde deurtjes zitten. Of als je flink wat poets- en schuurwerk hebt te doen voordat je alles kunt gaan verven.

Persoonlijk vind ik het loshalen en terugzetten van de kastdeurtjes wel veel extra werk en al die deurtjes neerleggen kost ook best veel ruimte. Ik laat ze zelf dan ook bij voorkeur gewoon zitten. Bovendien kan ik op die manier zowel de buitenkant als de binnenkant in één keer verven. Voor geuroverlast hoef je niet bang te zijn want de verf is eigenlijk zo goed als geurloos.

Knoppen en grepen verven of vervangen?

Verder moet je beslissen wat je met de knoppen of grepen gaat doen. Als het kan is het wel handig om ze los te schroeven. Dit werkt fijner bij het aanbrengen van de verf. Misschien wil je de knoppen of grepen ook een makeover geven of helemaal vervangen. Als je andere knoppen of grepen gaat plaatsen met andere afmetingen is het waarschijnlijk nodig om de aanwezige schroefgaten dicht te plamuren. Doe dit dan na stap 2 en voor stap 3.


  kunststof Ikea keuken verven
 

Het verven van de keukenkastjes

STAP 1: zeer goed ontvetten! Doe dit met een product dat hier echt voor geschikt is, zoals verfreiniger of een andere goede ontvetter. Het is cruciaal dat alle sporen van huidvet zijn verdwenen voordat je gaat schilderen omdat huidvet na verloop van tijd door de nieuwe verflaag kan trekken en als een soort weekmaker werkt.

STAP 2: de ondergrond een beetje opruwen door te schuren (schuurpapier P180). Een glanzende oude verf- of laklaag schuur je tot het dof is. Op een ondergrond die geschuurd is kan de nieuwe verflaag veel beter hechten. Met als resultaat een duurzame afwerking waar je langer plezier van hebt.

STAP 3: gronden met Abbondanza multiprimer, in wit of in grijs, al naar gelang de kleur van de verf die je gaat gebruiken. Of kies voor Abbondanza All-in-One, verkrijgbaar in alle Abbondanza kleuren, zodat je kunt primen en afwerken met hetzelfde product. Dit is sowieso een aanrader als je werkt op kunststof.

STAP 4: Aflakken met Soft Silk of All-in-One. Breng bij voorkeur twee lagen aan die je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Gebruik voor een mooi strak resultaat een synthetische kwast. De grote ronde patentpuntkwast (30 mm) is onze favoriet. Daarmee kun je lekker vlot werken en de verf goed vol opzetten, zowel de vlakke delen als randjes en hoekjes kun je zo in één keer doen. Voor de grotere vlakken kun je een lakviltroller voor verf op waterbasis gebruiken en eventueel even nastrijken met de patentpuntkwast om een sinaasappel effect te voorkomen.

Tip: Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus erg snel. De verflaag is dan ook stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden van een verflaag duurt altijd langer. Hoe langer de verflaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. Daarom adviseren wij vooral bij het gronden van gladde en harde oppervlakken een wat langere droogtijd. Wel kun je tijdens de droogtijden best gebruik maken van je keuken, maar zorg er dan voor dat je het oppervlak nog niet belast of vuil maakt.

Tegels verven

Heb je een tegelwandje boven het aanrecht en wil je dit ook direct even meepakken? Ook dat is mogelijk. Kijk voor uitleg en advies bij verftips over het schilderen van tegels.

Tip: Stencil je eigen tegels! Tegels verven is een optie, maar zelf tegels creëren is ook heel leuk. Op de foto hieronder zie je hoe ik de wand boven het aanrecht heb behandeld met stucco en een tegelstencil.

Bij het installeren van de keuken moesten de oude tegels eruit worden gesloopt en de wand was daardoor flink beschadigd. Daarom hebben we een strook boven het aanrecht gedecoreerd door een tegelmotief in reliëf aan te brengen met Abbondanza Stucco en ons stencil Tiles & Mandala. Daarna heb ik de gestencilde motieven met Abbondanza High Gloss Copper afgewerkt. Het resultaat is een stoere wand die een echte eyecatcher is geworden in deze keuken. 


  Ikea keuken verven
 

Ik hoop dat we je een beetje hebben kunnen inspireren. Met deze tips lukt het jou hopelijk om je keuken een leuke makeover te geven zodat hij weer een tijdje mee kan zonder al te veel kosten! Heb je toch nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Veel verfplezier!  


 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 1. Abbondanza Multiprimer
  Abbondanza Multiprimer Wit
  Waardering:
  96%
  As low as € 21,95
 2. Abbondanza Multiprimer dark
  Abbondanza Multiprimer Dark
  Waardering:
  97%
  As low as € 21,95
 3. All-in-One Paint & Primer Wittinten
  All-in-One Paint & Primer Wittinten
  As low as € 25,95
 4. All-in-One op kleur gemengd
  All-in-One op kleur gemengd
  Waardering:
  100%
  As low as € 28,95
 5. Synthetische patentpuntkwast voor watergedragen verf
  Patentpuntkwast Synthetisch
  Waardering:
  97%
  As low as € 6,95
 6. Verfroller set lakvilt, 5-delig
  Verfrollers lakvilt 5-delig
  Waardering:
  98%
  € 12,95
 7. verfreiniger-ontvetter als voorbereiding op nieuw schilderwerk
  Verfreiniger-ontvetter
  Waardering:
  100%
  € 14,95
 8. Schuurpapier Middel-Fijn
  Schuurpapier 5 vel middel-fijn
  Waardering:
  100%
  € 6,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat