Whitewash tips & trucs

Whitewash tips en trucs

Met een whitewash kun je houten meubels, vloeren of accessoires een prachtige gebleekte uitstraling geven

Zo'n mooie witte waas kun je op verschillende manieren en met verschillende producten aanbrengen. Bij de keuze van de juiste techniek en het beste product houd je rekening met de ondergrond en de toepassing. Maar hoe weet je wat je moet kiezen? Lees verder voor alle tips en trucs.

Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina. Lekker handig!

Op deze pagina:

Welke whitewash techniek kies je?
Whitewash op verschillende houtsoorten
Whitewash met kalkwas
Whitewash met krijtverf
Vintage Effect Whitewash
Whitewash met witte verniswas

Whitewash op een kast

Welke whitewash techniek kies je?

Welk product je kiest hangt af van een aantal zaken, met name de ondergrond en de toepassing. De kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresultaat omdat die blijft doorschijnen. Maar ook de houtsoort speelt mee. En tenslotte is de toepassing belangrijk; moet het oppervlak vlekbestendig zijn of is dat minder van belang?

Whitewash op verschillende houtsoorten

Eikenhout whitewash
Eiken bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof zal onder invloed van watergedragen producten oplossen en een gelige waas of vlekken veroorzaken. Daarom is het beter om eikenhout met kalkwas te behandelen. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur goed voor een behandeling met kalkwas.

Teakhout whitewash
Ook kleurstoffen in teakhout kunnen een gele waas veroorzaken, maar teakhout is bovendien een vette houtsoort, iets waar je ook rekening mee moet houden. Wil je meer tips over teakhout? Bekijk dan de informatie op onze themapagina over teakhout.

Hout met drukke patronen
Hout met veel noesten of een onrustig patroon zul je waarschijnlijk liever een iets dekkender afwerking geven. In dit geval (en als het geen bloedend hout is) zijn producten als Abbondanza Vintage Effect Whitewash of whitewash met krijtverf geschikt omdat je dit gemakkelijker wat dekkender kunt aanbrengen.

Whitewash op rode houtsoorten
Rode houtsoorten kun je beter niet met een whitewash behandelen. Zo'n witte waas op een rode ondergrond kan een roze effect geven en dat wil je natuurlijk niet. Een beter plan is dan om kleuren te gebruiken met een enigszins groene ondertoon. De groene ondertoon werkt als een concealer en dempt het rode effect. Voor een licht effect kun je een krijtverfwash gebruiken van naturelkleuren als Hemp, Linen of Driftwood. Verderop op de pagina (bij 'whitewash met krijtverf') lees je hoe je een krijtverfwash maakt.

Op het tafelblad op de foto hieronder (dit was een tafel in kersenkleur) is gewerkt met een wash van Linen en Driftwood. Het effect is een lichte waas, geen echt witte whitewash dus, maar een naturel licht effect.

Kersen tafelblad whitewash effect

Rekening houden met de toepassing

Op sommige oppervlakken (tafelbladen, keukenkastjes) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan indien mogelijk voor Vintage Effect Whitewash of krijtverfwash, omdat je deze producten kunt afwerken met vernis Met kalkwas kan dit niet. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende technieken. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina.

Whitewash met kalkwas

Hout bleken met kalkwas is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout, ruw hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen. Kalkwas is niet geschikt voor harde houtsoorten of hout met een dichte structuur, daar kan de was niet goed op hechten. Behalve op hout kun je kalkwas ook aanbrengen op een laag krijtverf. Kijk hiervoor op de pagina patineren.

Ondergrond voorbehandelen
Voordat je kalkwas aanbrengt moeten oude verf- of laklagen van het hout worden verwijderd. Ook een dikke oude waslaag of was in een donkere kleur kun je beter zoveel mogelijk verwijderen. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip. Voor extra grip en wat meer reliëf kun je de nerven van het hout uitborstelen met een zachte staalborstel of messing borstel.

Hoe breng je kalkwas aan?
Breng de wax aan met een doek of stevige kwast. Daarna alle overtollige kalkwas afvegen met een pluisvrije doek. De kalkwas blijft in de nerven achter. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden. Het mag niet meer kleverig aanvoelen. Boen de waslaag vervolgens stevig op. Hierdoor zal het oppervlak glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Zorg dat je geen dikke laag aanbrengt, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en worden snel vuil.

Kalkwas aanbrengen op hout

Kalkwas afwerken
Verder afwerken is niet nodig en overigens ook niet mogelijk; je kunt wax niet afwerken met vernis o.i.d. Wel kun je de waslaag onderhouden met blanke boenwas en, indien nodig, af en toe weer bijwerken met kalkwas. Ook vlekjes en plekjes kun je altijd weer plaatselijk bijwerken

Kalkwas op een kast

Whitewash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf in een wittint zoals Pure White. Voordeel van een krijtverfwash is dat je de dekkingsgraad kunt aanpassen door de verf meer of minder te verdunnen, of meerder lagen aan te brengen.

Ondergrond voorbehandelen
Was- of olielagen moeten worden verwijderd. Eventueel kun je een krijtverfwash aanbrengen op een oude laklaag, mits deze zeer goed is ontvet en egaal dof geschuurd. In dat geval de verf niet verder verdunnen dan 1:1. Een krijtverfwash is niet geschikt voor bloedend hout.

Recept voor krijtverf wash:
Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2.

Hoe breng je een wash aan?
Breng de wash overvloedig aan met een spalter en veeg eventueel overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Niet te zuinig aanbrengen om aanzetten te voorkomen. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Doe bij voorkeur eerst een proefstuk. Werk 't liefst in vlakken, bijvoorbeeld plank voor plank.

Krijtverf whitewash aanbrengen

Een krijtverfwash afwerken
Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, kast, of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, voor een tafelblad is dat weer wel belangrijk. Bekijk het dus van geval tot geval. Je kunt een krijtverfwash afwerken met Abbondanza vernis of met boenwas.

Krijtverf whitewash op riet

Je kunt een krijtverfwash ook heel goed gebruiken om rieten manden of stoelen een whitewash te geven. Je kunt de verf flink verdunnen zodat het mengsel goed in alle kiertjes kan komen. Bij een volgende laag verdun je de verf iets minder zodat je een mooi dekkend effect krijgt. Of je brengt gewoon wat meer lagen aan.

Whitewash met krijtverf op een rieten stoel

Vintage Effect Whitewash

Abbondanza Vintage Effect whitewash is een milieuvriendelijke krijtwash op waterbasis en kan aangebracht worden op poreuze ondergronden zoals onbehandeld hout, gips, terracotta, ongelakt riet, etc.

Vintage Effect aanbrengen
Breng de wash aan met een spalter in de richting van de houtnerf. Houd hierbij dezelfde werkwijze aan als hierboven uitgelegd bij krijtverfwash.

Vintage Effect afwerken
Vintage Effect krijtwash is afneembaar, vergelijkbaar met een afwerking van krijtverf. Voor een vlekbestendige afwerking (tafelblad, lambrisering, etc.) kun je het oppervlak afwerken met Abbondanza vernis of boenwas.

Vurenhouten vloer met kalkwas

Whitewash met witte verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is in diverse tinten verkrijgbaar, maar voor een whitewash effect gebruik je uiteraard de witte verniswas. Verniswas is een duurzame watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking.

Hoe breng je een whitewash met verniswas aan?
Verniswas wordt op onbehandeld hout aangebracht en uitgeveegd met een doek. Het is een zeer eenvoudige methode.

Alles over het aanbrengen én afwerken van verniswas kun je vinden op de pagina Werken met verniswas.

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

12 producten

per pagina
 1. Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 2. Wax Pakket Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 24,95
 3. Krijtverf 005 Pure White
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 3,95
 4. Verniswas Wit
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 5,50
 5. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 10,95
 6. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 10,95
 7. Handschoenen
  Rating:
  0%
  € 1,95
 8. Spalters
  Waardering:
  80%
  Vanaf € 3,95
 9. Messing draadborstel
  Waardering:
  100%
  € 4,50
Loading ...
Meer...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

12 producten

per pagina