Whitewash technieken

Whitewash voor een prachtige gebleekte uitstraling

Zo'n mooie witte waas kun je op verschillende manieren en met verschillende producten aanbrengen. Bij de keuze van de juiste techniek en het beste product houd je rekening met de ondergrond en de toepassing. Maar hoe weet je wat je moet kiezen? Lees verder voor alle tips en trucs.

Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina. Lekker handig!

Op deze pagina:

Welke whitewash techniek kies je?
Whitewash op verschillende houtsoorten
Whitewash met kalkwas
Whitewash met krijtverf
Whitewash op rieten meubelen
Whitewash met witte verniswas

Whitewash op een kast

Welke whitewash techniek kies je?

Welke techniek (en dus welk product) je kiest hangt af van een aantal zaken, met name de soort ondergrond en de toepassing.

Ondergrond:
De kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresultaat omdat die blijft doorschijnen. Maar ook de houtsoort speelt mee. Sommige houtsoorten bevatten kleurstoffen die kunnen doorbloeden. In zo'n geval kun je sommige producten niet gebruiken.

Toepassing:
Moet het oppervlak vlekbestendig zijn of is dat minder van belang? Op sommige oppervlakken (tafelbladen, keukenkastjes) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Het is goed om daar ook rekening mee te houden. 

Whitewash op verschillende houtsoorten

Eikenhout whitewash
Eiken bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof zal onder invloed van watergedragen producten oplossen en een gelige waas of vlekken veroorzaken. Daarom is het het best om eikenhout met kalkwas te behandelen. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur goed voor een behandeling met kalkwas.

Teakhout whitewash
Ook kleurstoffen in teakhout kunnen een gele waas veroorzaken, maar teakhout is bovendien een vette houtsoort, iets waar je ook rekening mee moet houden. Kalkwas geeft dan vaak de minste problemen. Wil je meer tips over teakhout? Bekijk dan de informatie op onze pagina teakhout behandelen.

Hout met drukke patronen
Hout met veel noesten of een onrustig patroon zul je waarschijnlijk liever een iets dekkender afwerking geven. In zo'n geval is een whitewash met krijtverf geschikt omdat je dit gemakkelijker wat dekkender kunt aanbrengen.

Rode of oranjerode houtsoorten
Rode houtsoorten kun je eigenlijk beter niet met een whitewash behandelen. Zo'n witte waas op een rode ondergrond kan namelijk een roze effect geven en dat wil je natuurlijk niet. Een betere optie is dan om een lichte greywash aan te brengen. Kies dan kleuren met een enigszins groene ondertoon. De groene ondertoon camoufleert het rode effect. Voor een licht effect kun je een krijtverfwash gebruiken van naturelkleuren als Hemp, Linen of Driftwood. Verderop op de pagina (bij 'whitewash met krijtverf') lees je hoe je een krijtverfwash maakt.

Op het tafelblad op de foto hieronder (dit was een tafel in kersenkleur) is gewerkt met een wash van Linen en Driftwood. Volg hiervoor de instructies hieronder, zoals uitgelegd bij 'Whitewash met krijtverf'. In dit geval werd eerst een wash van krijtverf in de kleur Linen aangebracht en na droging nog wat onregelmatige streken met een wash in de kleur Driftwood. Het effect is een lichte waas, geen echt witte whitewash dus, maar een naturel licht effect. 

Kersen tafelblad whitewash effect

Whitewash met kalkwas

Abbondanza Kalkwas (ook wel liming wax genoemd) is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout, ruw (steiger)hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen. Kalkwas geeft minder effect op harde houtsoorten of hout met een zeer fijne structuur (bijvoorbeeld beukenhout) daar kan de was namelijk niet goed intrekken.

Hoe breng je kalkwas aan op hout?
Breng de kalkwas aan met een spalter, of waxkwast en verdeel het goed over het oppervlak. Veeg direct daarna alle overtollige kalkwas af met een pluisvrije doek. De waslaag moet niet te dik zijn, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en worden snel vuil. Laat de was enkele uren (of een nacht) intrekken en uitharden, zodat deze niet meer kleverig aanvoelt. Tot slot boen je waslaag stevig op. Hierdoor zal het oppervlak glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. 

Tip: eikenhout kun je uitborstelen met een messing borstel, om de zachte vezels uit de nerven te verwijderen. Daardoor worden de mooie eiken nerven prachtig geaccentueerd. 

eikenhout whitewashen met kalkwas DIY

Kalkwas afwerken
Verder afwerken is niet nodig en overigens ook niet mogelijk; je kunt wax niet afwerken met vernis o.i.d. Wel kun je de waslaag onderhouden met blanke boenwas en, indien nodig, af en toe weer bijwerken met kalkwas. Ook vlekjes en plekjes kun je altijd weer plaatselijk bijwerken.

Tip: alle tips & trucs over het aanbrengen van kalkwas kun je lezen op onze pagina boenwas, kalkwas, colourwax.

Kalkwas op een kast

Whitewash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf in een wittint zoals Pure White. Voordeel van een krijtverfwash is dat je de dekkingsgraad kunt aanpassen door de verf meer of minder te verdunnen, of door meerder lagen aan te brengen.

Ondergrond voorbehandelen
Was- of olielagen moeten worden verwijderd. Eventueel kun je een krijtverfwash aanbrengen op een oude laklaag, mits deze zeer goed is ontvet en egaal dof geschuurd. In dat geval de verf niet verder verdunnen dan 1:1. Een krijtverfwash is niet geschikt voor onbehandeld bloedend hout zoals eiken. 

Recept voor krijtverfwash:
Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2.

Hoe breng je een wash aan?
Breng de wash overvloedig aan met een spalter of een krijtverfkwast en veeg overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Niet te zuinig aanbrengen om aanzetten te voorkomen. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Doe bij voorkeur eerst een proefstuk. Werk 't liefst in vlakken, bijvoorbeeld plank voor plank.Krijtverf whitewash aanbrengen

Een krijtverfwash afwerken
Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, kast, of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, voor een tafelblad is dat weer wel belangrijk. Bekijk het dus van geval tot geval. Je kunt een krijtverfwash afwerken met Abbondanza vernis of met boenwas.

Whitewash op rieten meubelen

Je kunt een krijtverfwash ook heel goed gebruiken om rieten meubelen, stoelen of manden, een whitewash te geven. Je kunt de verf flink verdunnen zodat het mengsel goed in alle kiertjes kan komen. Bij een volgende laag verdun je de verf iets minder zodat je een mooi dekkend effect krijgt. Of je brengt gewoon wat meer lagen aan.

Whitewash met krijtverf op een rieten stoelVurenhouten vloer met kalkwas

Whitewash met witte verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is in diverse tinten verkrijgbaar, maar voor een whitewash effect gebruik je uiteraard de witte verniswas. Verniswas is een duurzame watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking.

Hoe breng je een whitewash met verniswas aan?
Verniswas wordt op onbehandeld hout aangebracht en uitgeveegd met een doek. Het is een zeer eenvoudige methode. Alles over het aanbrengen én afwerken van verniswas kun je vinden op de pagina Werken met verniswas.

 

 1. Boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten
  Boek Decoratieve Verftechnieken
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 2. Kalkwas van Abbondanza met extra krijt en pigmenten
  Kalkwas - Liming Wax
  Waardering:
  99%
  € 19,95
 3. Abbondanza Pure White
  Krijtverf 005 Pure White
  Waardering:
  95%
  As low as € 0,90
 4. Verniswas Wit
  Verniswas Wit
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 5. Abbondanza Bio Strip
  Bio Strip milieuvriendelijke afbijt
  Waardering:
  96%
  € 32,95
 6. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 7. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
 8. Spalter
  Spalter
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 9. Messing draadborstel zware kwaliteit
  Messing draadborstel zware kwaliteit
  Waardering:
  98%
  € 6,95
 10. Krijtverfkwast
  Krijtverfkwast
  Waardering:
  93%
  € 19,95
 11. Waxkwast
  Waxkwast
  Waardering:
  97%
  € 24,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat