Hout imitatie maken

DIY Hout imitatie maken

Hoe maak je een hout effect op Mdf, kunststof plaatmateriaal, Ikea meubeltjes, meubelplaat, of dekkend geverfde ondergronden? Op deze pagina leggen we uit hoe je heel gemakkelijk zelf een hout imitatie kunt aanbrengen op de meest uiteenlopende ondergronden.

Hout imitatie maken op iedere ondergrond

Op deze pagina:

Hout imitatie kleurcombinaties
Gereedschap voor het maken van een hout effect
Hout imitatie: de basislaag
Glaze om de houtlook aan te brengen
Hoe breng je de houtnerf aan?
Het afwerken van de hout imitatie 

Hout imitatie kleurcombinaties

De kleur van de ondergrond in combinatie met de kleur van de glaze, bepaalt hoe de houtlook eruit komt te zien. Er zijn allerlei kleurcombinaties mogelijk: stoer hout, vergrijsd hout, oud hout, of zelfs een whitewash effect. Op de foto’s zie je enkele voorbeelden van kleurcombinaties die wij hebben gemaakt. De meest voorkomende combinatie is een gebroken witte of beige basislaag. Wij hebben bijvoorbeeld gewerkt met Biscuit en Old Ivory. Hierop breng je een donkerder gekleurde glaze aan.

houtimitatie kleurcombinaties

 

Maar andersom kan ook, dus een lichte glaze over een donkere ondergrond. Hieronder zie je een voorbeeld van een whitewash effect op de kleuren Loft en Old Ivory.

houtimitatie kleurcombinatie whitewash

 

Gereedschap voor het maken van een hout effect

Voor het aanbrengen van de primer en basislaag gebruik je bij voorkeur een synthetische kwast. Voor het aanbrengen van de glaze is een spalter of andere platte kwast het meest geschikt. De houtnerf maak je met een houtnerver. Een klopkwast oftewel sleepkwast is voor het maken van een hout imitatie ideaal. Dit is een kwast met extra lange, stugge haren, waarmee je een soort nerfstructuur kunt aanbrengen en de houtnerven naderhand ook een beetje kunt verzachten.

hout imitatie gereedschap

Hout imitatie; de basislaag

Voor het maken van een hout imitatie kun je het best werken op een zijdeglans basis. Wij gebruiken hiervoor Abbondanza Soft Silk lak. Als je werkt op Mdf, hard kunststof of geplastificeerd spaanplaat (zoals veel Ikea meubels of de bekende witte meubelplaten), breng dan eerst Abbondanza multiprimer aan. Laat goed drogen en breng dan de Soft Silk basis aan. Laat ook deze goed drogen en uitharden, liefst minimaal 24 uur.

Glaze om de houtlook aan te brengen

Abbondanza Glaze is een half transparant medium dat traag droogt zodat je het gedurende langere tijd kunt bewerken. Dankzij deze eigenschappen kun je op je gemak de houtnerf aanbrengen en eventueel zelfs corrigeren. De kant en klare glaze is verkrijgbaar in verschillende tinten, maar is er ook in een transparante versie, Abbondanza Patino, die je zelf kunt aankleuren met pigmenten. De acrylpigmenten zijn in diverse tinten verkrijgbaar. Alle producten en kleuren vind je onderaan deze pagina.

Hoe breng je de houtnerf aan?

1: Breng met een spalter een dunne laag glaze aan op de Soft Silk basislaag. Strijk de glaze uit in één richting; dit wordt de richting van de houtnerf. Tip: bij een meubelstuk of een deur loopt de houtnerf vrijwel altijd in de richting van de lange kanten, zoals zijkanten, panelen, legplanken, deuren, etc. Mocht je twijfelen kijk dan naar houten meubels in je interieur zodat je een goed voorbeeld hebt.    

2: Strijk met een droge spalter, of nog beter; een klopkwast nogmaals in dezelfde richting over de laag glaze. Als je in het bezit bent van een klopkwast kun je ook lichtjes een kloppende beweging maken in de natte glaze. Je zult zien dat zelfs nu al een beetje een hout effect ontstaat. Let op: de laag glaze moet echt heel dun zijn!

3: Breng met de houtnerver in lange banen het hout effect aan. Dit doe je door de houtnerver in de natte glaze te plaatsen en met een kantelende beweging over het oppervlak te trekken.

hout imitatie de houtnerver gebruiken

Waarschijnlijk zul je dit even een paar keer moeten oefenen. Het is een beetje lastig om dit proces in woorden uit te drukken. In de onderstaande instructiefilm zie je precies wat we hiermee bedoelen.

4: Om het houtpatroon te verzachten kun je met de droge spalter of klopkwast lichtjes in de lengterichting over het aangebrachte patroon strijken.  

Tip: als je niet tevreden bent, of het aanbrengen van de houtnerf lukt niet meteen, dan kun je gewoon weer opnieuw een beetje glaze aanbrengen. Je kunt zelfs met een natte doek de glaze helemaal verwijderen en opnieuw beginnen.

Instructievideo: 

Het afwerken van de hout imitatie

Omdat glaze een traag drogend medium is duurt het opdrogen en uitharden iets langer dan gebruikelijk. Geef deze afwerking dus de tijd om helemaal te drogen en uit te harden. Dit kan (afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid) ongeveer 24-48 uur duren.

Na volledige droging en uitharding vormt Abbondanza Glaze een duurzame en waterbestendige afwerking. Voor oppervlakken die intensief worden gebruikt en een hogere slijtvastheid nodig hebben raden we aan het oppervlak af te werken. Ook als je wat meer diepte wilt aanbrengen en/of glansverschillen weg wilt werken adviseren we een afwerklaag aan te brengen met Abbondanza vernis.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

28 producten

per pagina
 1. Houtnerver set
  Waardering:
  95%
  € 12,95
 2. Klopkwast
  € 24,95
 3. Spalters
  Waardering:
  88%
  Vanaf € 2,50
 4. Platte kwasten synthetisch
  Waardering:
  96%
  Vanaf € 5,25
 5. Glaze Brown
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 6. Glaze Black
  Waardering:
  93%
  € 15,95
 7. Glaze Dark Oak
  Waardering:
  95%
  € 15,95
 8. Glaze White
  € 15,95
 9. Lak Soft Silk 006 Biscuit
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 26,95
 10. Lak Soft Silk 120 Old Ivory
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 26,95
 11. Lak Soft Silk 052 Loft
  Waardering:
  99%
  Vanaf € 26,95
 12. Patino Glaze
  Waardering:
  93%
  Vanaf € 28,95
 13. Acrylpigment Zwart
  Waardering:
  85%
  € 5,95
 14. Acrylpigment Wit
  Waardering:
  85%
  € 5,95
 15. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  Vanaf € 13,95
 16. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 13,95
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

28 producten

per pagina