Hout imitatie maken

DIY Hout imitatie maken

Hoe maak je een hout effect op Mdf, kunststof plaatmateriaal, Ikea meubeltjes, meubelplaat, of dekkend geverfde ondergronden? Op deze pagina leggen we uit hoe je heel gemakkelijk zelf een hout imitatie kunt aanbrengen op de meest uiteenlopende ondergronden.

Hout imitatie maken op iedere ondergrond

Op deze pagina:

Hout imitatie kleurcombinaties
Gereedschap voor het maken van een hout effect
Hout imitatie: de basislaag
Glaze om de houtlook aan te brengen
Hoe breng je de houtnerf aan?
Het afwerken van de hout imitatie 

Hout imitatie kleurcombinaties

De kleur van de ondergrond in combinatie met de kleur van de glaze, bepaalt hoe de houtlook eruit komt te zien. Er zijn allerlei kleurcombinaties mogelijk: stoer hout, vergrijsd hout, oud hout, of zelfs een whitewash effect.

Op de foto’s hieronder zie je enkele voorbeelden van kleurcombinaties die wij hebben gemaakt. Een geschikte basiskleur voor veel houtsoorten is gebroken wit, lichtgeel of een warm beige tint. Wij hebben bijvoorbeeld gewerkt met Soft Silk in de tinten Biscuit en Old Ivory. Op deze lichte basiskleuren breng je een donkerder gekleurde glaze aan om de nerfstructuur te maken.  

Hieronder zie je een stoere houtlook met Abbondanza Glaze in de kleur Dark Oak: 

Hout imitatie maken

En hier zie je dezelfde basiskleur maar dan met Abbondanza Glaze in de kleur Brown: 

Hout imitatie maken

Hoewel het gebruikelijk is om een donkere glaze over een lichte basis aan te brengen, kan andersom werken ook. Hieronder een paar voorbeelden van een whitewash effect met witte Glaze op de kleuren Loft en Old Ivory.

hout imitatie maken

hout imitatie maken

Hieronder een voorbeeld van een redelijk donkere ondergrond én ook een donkere glaze:

hout imitatie maken

Natuurlijke houttinten

Als je een bepaalde bestaande houtsoort wil nabootsen, maak dan gebruik van acrylpigment in een houttint zoals midden eik, donker eik, oud grenen, teak, etc. (producten vind je onderaan de pagina).

Als basiskleur kun je de lichtste kleur van het hout gebruiken. Dus bv een cremekleur bij een eikenimitatie. Maar een andere optie is om de acrylpigmenten voor zowel de ondergrond als de toplaag te gebruiken. Uiteraard zou je voor een goed lijkende hout imitatie ook de nerfstructuur moeten aanpassen. Niet alle houtsoorten hebben immers dezelfde tekening. 

Voorbeeld Oud Grenen houtlook

Hieronder zie je een voorbeeld van een hout imitatie in grenenkleur. Voor deze look bracht ik op een witte basis (bv Soft Silk Pure White) een laag Abbondanza extra matte vernis aan, gekleurd met een scheutje acrypigment Oud Grenen. Op die manier krijgt ook de basislaag al een lichte houttint.

Na droging van de vernislaag gebruikte ik voor de houtnerven de Patino Glaze, ook weer gekleurd met acrylpigment Oud Grenen. 

Houtimitatie Oud Grenen

Houtlook in felle kleurtjes

Hoewel een houtimitatie techniek vaak in natuurlijke houttinten wordt toegepast, kun je je ook heerlijk uitleven met kleur. Zoals je ziet op de kast hieronder. Deze kast kreeg een basis van Abbondanza Soft Silk in de kleur Petrol (360) en de hout imitatie bracht ik aan met een glaceermengsel van 6 delen Abbondanza Classico en 1 deel Abbondanza Jade (335).

Houtlook in Abbondanza Petrol en Jade

Gereedschap voor het maken van een hout effect

Voor het aanbrengen van de primer en basislaag gebruik je bij voorkeur een synthetische kwast, om zo weinig mogelijk kwaststrepen te creëren.

Voor het aanbrengen van de glaze is een spalter, paddle spalter, of andere platte kwast het meest geschikt.

De structuur van de houtnerf breng je aan met een combinatie van kwasten en gereedschap. Bijvoorbeeld een houtnerver. En een klopkwast oftewel sleepkwast is ook ideaal. Dit is een kwast met extra lange, stugge haren, waarmee je een soort nerfstructuur kunt aanbrengen door ermee door de natte glaze te slepen. Ook kun je hiermee de houtnerven naderhand een beetje verzachten.

hout imitatie gereedschap

Hout imitatie; de basislaag

Voor het maken van een hout imitatie kun je het best werken op een zijdeglans basis. Wij gebruiken hiervoor Abbondanza Soft Silk lak. Als je werkt op Mdf, hard kunststof of geplastificeerd spaanplaat (zoals veel Ikea meubels of de bekende witte meubelplaten), breng dan eerst Abbondanza multiprimer aan. Laat goed drogen en breng dan de Soft Silk basis aan. Laat ook deze goed drogen en uitharden, liefst minimaal 24 uur.

Glaze om de houtlook aan te brengen

Abbondanza Glaze is een half transparant medium dat traag droogt zodat je het gedurende langere tijd kunt bewerken. Dankzij deze eigenschappen kun je op je gemak de houtnerf aanbrengen en eventueel zelfs corrigeren. De kant en klare glaze is verkrijgbaar in verschillende tinten, maar is er ook in een transparante versie, Abbondanza Patino, die je zelf kunt aankleuren met pigmenten. De acrylpigmenten zijn in diverse tinten verkrijgbaar. Alle producten en kleuren vind je onderaan deze pagina.

Het verschil tussen Patino en Classico Glaze

Patino Glaze wordt aangekleurd met pigmenten. Classico glaze kleur je met verf. In de productbeschrijvingen vind je meer informatie over de mogelijkheden en eigenschappen van deze twee soorten glaze.

Voor een standaard hout imitatie wordt meestal de Patino glaze, of de kant en klare Abbondanza glaze gebruikt. Maar wil je liever met bestaande kleuren uit de Abbondanza collectie gaan werken, zoals op het blauwe kastje hierboven? Gebruik dan de Classico Glaze, deze glaze kun je kleuren met iedere gewenste kleur krijtverf. 

Hoe breng je de houtnerf aan?

Stap 1: Breng met een spalter een dunne laag glaze aan op de Soft Silk basislaag. Strijk de glaze uit in één richting; dit wordt de richting van de houtnerf. Tip: bij een meubelstuk of een deur loopt de houtnerf vrijwel altijd in de richting van de lange kanten, zoals zijkanten, panelen, legplanken, deuren, etc. Mocht je twijfelen kijk dan naar houten meubels in je interieur zodat je een goed voorbeeld hebt.    

Stap 2: Strijk met een droge spalter, of nog beter; een klopkwast nogmaals in dezelfde richting over de laag glaze. Als je in het bezit bent van een klopkwast kun je ook lichtjes een kloppende beweging maken in de natte glaze. Je zult zien dat zelfs nu al een beetje een hout effect ontstaat. Let op: de laag glaze moet echt heel dun zijn!

Stap 3: Breng met de houtnerver in lange banen het hout effect aan. Dit doe je door de houtnerver in de natte glaze te plaatsen en met een kantelende beweging over het oppervlak te trekken.

hout imitatie de houtnerver gebruiken

Waarschijnlijk zul je dit even een paar keer moeten oefenen. Het is een beetje lastig om dit proces in woorden uit te drukken. In de onderstaande instructiefilm zie je precies wat we hiermee bedoelen.

Stap 4: Om het houtpatroon te verzachten kun je met de droge spalter of klopkwast lichtjes in de lengterichting over het aangebrachte patroon strijken. 

Tip: als je niet tevreden bent, of het aanbrengen van de houtnerf lukt niet meteen, dan kun je gewoon weer opnieuw een beetje glaze aanbrengen. Je kunt zelfs met een natte doek de glaze helemaal verwijderen en opnieuw beginnen.

Instructievideo: 

Het afwerken van de hout imitatie

Omdat glaze een traag drogend medium is duurt het opdrogen en uitharden iets langer dan gebruikelijk. Geef deze afwerking dus de tijd om helemaal te drogen en uit te harden. Dit kan (afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid) ongeveer 24-48 uur duren.

Na volledige droging en uitharding vormt Abbondanza Glaze een duurzame en waterbestendige afwerking. Voor oppervlakken die intensief worden gebruikt en een hogere slijtvastheid nodig hebben raden we aan het oppervlak af te werken. Ook als je wat meer diepte wilt aanbrengen en/of glansverschillen weg wilt werken adviseren we een afwerklaag aan te brengen met Abbondanza vernis.

Tonen als Foto-tabel Lijst

33 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Houtnerver-hartvlammer set van 2, voor het maken van een hout effect
  Houtnerver set
  Waardering:
  97%
  € 12,95
 2. Spalters; platte varkensharen kwasten voor het aanbrengen van diverse soorten verf
  Spalters
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 3. Platte synthetische kwast, speciaal voor watergedragen verfsoorten
  Platte kwasten synthetisch
  Waardering:
  96%
  As low as € 5,95
 4. Abbondanza Glaze Brown
  Glaze Brown
  Waardering:
  94%
  € 16,95
 5. Abbondanza Glaze Black
  Glaze Black
  Waardering:
  93%
  € 16,95
 6. Abbondanza Glaze Dark Oak
  Glaze Dark Oak
  Waardering:
  98%
  € 16,95
 7. Abbondanza Pure White
  Lak Soft Silk 005 Pure White
  Waardering:
  96%
  As low as € 26,95
 8. Abbondanza Biscuit
  Lak Soft Silk 006 Biscuit
  Waardering:
  95%
  As low as € 26,95
 9. Abbondanza Old White
  Lak Soft Silk 010 Old White
  Waardering:
  95%
  As low as € 26,95
 10. Lak Soft Silk Old Ivory heeft de subtiele 
kleur van verdonkerd oud ivoor
  Lak Soft Silk 120 Old Ivory
  Waardering:
  95%
  As low as € 26,95
 11. Lak Soft Silk Loft is een warme middelgrijze tint, tussen de grijs- en taupe tinten in. Prachtig in een industrieel interieur.
  Lak Soft Silk 052 Loft
  Waardering:
  99%
  As low as € 26,95
 12. Abbondanza Patino Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Patino Glaze
  Waardering:
  93%
  As low as € 36,95
 13. Abbondanza Classico Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Classico Glaze
  Waardering:
  100%
  As low as € 36,95
 14. Acrylpigment Teak
  Acrylpigment Teak
  Waardering:
  100%
  € 7,95
 15. Acrylpigment Notelaar
  Acrylpigment Notelaar
  Waardering:
  100%
  € 7,95
 16. Zwart vloeibaar acrylpigment
  Acrylpigment Zwart
  Waardering:
  85%
  € 7,95
 17. Wit vloeibaar acrylpigment
  Acrylpigment Wit
  Waardering:
  90%
  € 7,95
 18. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 19. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
per pagina
WhatsApp Chat WhatsApp Chat