Houtimitatie maken

Houtimitatie maken

Creëer een houtlook op meubels en accessoires

Hoe maak je zelf een hout effect op Mdf, kunststof plaatmateriaal, Ikea meubeltjes, meubelplaat, of geverfde meubels? Met Abbondanza Glaze of verniswas en onze handige tools en gereedschappen kun je heel gemakkelijk zelf een houtlook aanbrengen op je meubels, deuren, lambriseringen, tafels etc. Daarbij maakt het niet uit om wat voor ondergrond het gaat. Onze hout imitatie technieken kun je toepassen op geschilderde meubels, kunststof plaatmateriaal, Mdf, keukenkastjes, vensterbanken, het kan allemaal. Ben je benieuwd hoe dit in z'n werk gaat? Op deze pagina leggen we er alles over uit. 

Tips en trucs voor het maken van een houtimitatie: 

De basislaag voor een hout imitatie

Een hout imitatie techniek wordt altijd in meerdere lagen aangebracht. Je begint met een basislaag in een kleur die past bij het hout effect dat je wilt creëren. Zo'n basislaag heeft dus twee doelen; het zorgt voor de juiste kleur voor de gewenste houtlook én je weet zeker dat er een goede hechting zal zijn.

Als de basislaag droog is breng je het hout effect aan. Dit doe je niet met gewone verf maar met Abbondanza Glaze of Verniswas in de gewenste houttint. Zowel Glaze als Verniswas zijn half transparant, de ondergrond zal dus enigszins doorschijnen. Het aanbrengen van de glaze of verniswas doe je met een kwast voor een simpele look, en/of een houtnerver om een echte nerf- en noest structuur te creëren. Verderop op deze pagina zie je precies hoe dat in z'n werk gaat. 

Houtimitatie met Glaze: De beste ondergrond voor het maken van een houtimitatie met Abbondanza Glaze is een watergedragen halfmatte of zijdeglans lak, zoals Abbondanza Soft Silk of Abbondanza All-in-One. Soft Silk is geschikt voor bijna alle ondergronden en toepassingen. Maar als je op onbehandeld Mdf, metaal of geplastificeerd spaanplaat werkt (zoals veel Ikea meubels of de bekende witte meubelplaten) dan is All-in-One een betere optie. Dit is namelijk een hechtprimer en aflak in één en kan in alle Abbondanza kleuren worden geleverd. 

Houtlook met Verniswas: Voor een eenvoudig hout effect met Abbondanza verniswas die je simpelweg aanbrengt met een spalter, is krijtverf een goede basis. Maar wil je met de houtnerver werken dan kun je beter voor Soft Silk of All-in-One kiezen. Omdat deze verfsoorten minder poreus zijn en de verniswas er minder snel in trekt heb je iets meer controle over het effect. Houd er wel rekening mee dat je met een basis van Soft Silk of All-in-One iets meer glans krijgt dan met een krijtverf basis. Wil je graag een echt matte look, werk dan de houtimitatie af met Abbondanza extra matte vernis

Glaze of Verniswas om een houteffect aan te brengen

Abbondanza Glaze is een half transparant medium dat traag droogt zodat je het gedurende langere tijd kunt bewerken. Glaze, scumbleglaze of scumble zijn hiervoor de Engelse termen, in het Nederlands heet het glaceerverf of glaceermedium. Dankzij de speciale eigenschappen van een glaceermedium is het aanbrengen van de houtnerf een stuk gemakkelijker en heb je genoeg tijd om de nerftekening en structuur te bewerken of te corrigeren. Abbondanza Glaze is kant en klaar verkrijgbaar in verschillende tinten, geschikt voor een houtimitatie of patineerlaag. Maar als je zelf een glaze in een eigen kleur wilt maken dan kan dat ook. Hiervoor gebruik je dan Abbondanza Glaze Patino of Classico

Patino Glaze en Classico Glaze

Patino en Classico Glaze zijn allebei kleurloos en transparant. Het verschil tussen beide producten zit hem in de manier waarop je ze op kleur brengt. Patino breng kleur je met pigment. Hierdoor blijft het mengsel dun en transparant en Patino is dan ook ideaal voor delicatie technieken zoals hout- en marmerimitaties.

Classico Glaze wordt gekleurd door het te mengen met krijtverf. Dit maakt dat een Classico mengsel wat dekkender is en meer geschikt voor muurtechnieken zoals colourwash, betonlook etc. Voor een standaard hout imitatie wordt meestal de Patino glaze, of de kant en klare Abbondanza glaze gebruikt. 

Houtimitatie met verniswas

Abbondanza Verniswas wordt meestal gebruikt om hout te kleuren en te beschermen. Maar daarnaast kun je verniswas ook gebruiken om een simpele houtlook te creëren. Het grote verschil met de glaze is dat verniswas veel sneller droogt. Kies dus liever alleen voor verniswas als je op kleinere oppervlakken werkt, of als je al wat handigheid hebt opgedaan met de techniek zodat je snel kunt werken. Verniswas is in verschillende kant en klaar kleuren verkrijgbaar, waaronder diverse houttinten. Maar ook kun je transparante verniswas, net als glaze, mengen met pigment

Houtimitatie gereedschapHoutimitatie gereedschap

Gereedschap voor maken van een hout imitatie

Voor de verschillende lagen en stappen gebruik je ook verschillende gereedschappen. De basislaag kun je het best aanbrengen met een synthetische kwast om zo weinig mogelijk kwaststrepen te creëren. De toplaag, dus de glaze of verniswas, breng je aan in een dunne laag met een spalter of platte synthetische kwast.

Bij het aanbrengen van de houtnerf maken we gebruik van een combinatie van kwasten en gereedschap. Als je een simpele houtlook met verniswas wilt aanbrengen dan kun je hiervoor een spalter gebruiken, waardoor je al vanzelf een enigszins streperig effect krijgt. 

Wil je een echte meer geloofwaardige houtimitatie aanbrengen, dan gebruik je nog wat meer gereedschappen. Een klopkwast, oftewel sleepkwast is een kwast met extra lange, stugge haren, waarmee je een basis nerfstructuur kunt aanbrengen door ermee door de natte glaze of verniswas te slepen. Daarna kun je met dezelfde kwast ook een kloppende beweging maken waardoor je de nerven nog verder kunt bewerken.

Voor het maken van een zeer natuurgetrouwe houtstructuur van nerven inclusief noesten gebruiken we een zogenaamde houtnerver, ook wel hartvlammer genoemd. Door dit rubberen gereedschap met een kantelende beweging door de natte glaze te trekken ontstaat er op magische wijze een houtnerf. In de video verderop kun je zien hoe dit werkt.  

Hoe breng je de houtnerf structuur en tekening aan?

Zoals al uitgelegd is het aanbrengen van de juiste basislaag heel belangrijk. Dit zorgt voor een goede hechting en de juiste kleur. We gaan er dus vanuit dat je dit hebt gedaan en dan is het tijd voor het aanbrengen van de houttekening; nerven en noesten. 

STAP 1: Breng met een spalter een dunne laag glaze (of verniswas) aan op de basislaag. Strijk de glaze uit in één richting; dit wordt de richting van de houtnerf. Normaal gesproken loopt de houtnerf vrijwel altijd in de richting van de lange kanten, zoals zijkanten, panelen, legplanken, deuren, etc. Mocht je twijfelen kijk dan naar houten meubels in je interieur of online zodat je een goed voorbeeld hebt.    

STAP 2: Strijk met een droge spalter, of nog beter; een klopkwast nogmaals in dezelfde richting over de laag glaze. Als je in het bezit bent van een klopkwast kun je ook lichtjes een kloppende beweging maken in de natte glaze. Je zult zien dat zelfs nu al een beetje een hout effect ontstaat. 

STAP 3: Breng nu met de houtnerver in lange banen het hout effect aan. Dit doe je door de houtnerver in de natte glaze te plaatsen en met een kantelende beweging over het oppervlak te trekken. 

STAP 4: Om het houtpatroon te verzachten kun je met de droge spalter of klopkwast heel lichtjes in de lengterichting over het aangebrachte patroon strijken of kloppen. 

Instructievideo houtimitatie

Waarschijnlijk zul je deze techniek even een paar keer moeten oefenen. Het is een beetje lastig om dit proces in woorden uit te drukken. In de video hieronder kun je dan ook wat beter zien hoe je met de houtnerver werkt.

Ons advies is altijd om gewoon wat te spelen en te oefenen om de slag te pakken te krijgen. Zorg er ook voor dat de houttekening niet teveel een repeterend motief wordt, waarbij de plek van de nerven en noesten in alle banen hetzelfde is. Dus wissel het moment en het tempo van de kantelende beweging steeds een beetje af. 

Als je niet tevreden bent over het effect, of het aanbrengen van de houtnerf lukt niet meteen, dan kun je gewoon weer opnieuw een beetje glaze aanbrengen. Je kunt zelfs met een natte doek de glaze helemaal verwijderen en opnieuw beginnen. Let op; dit werkt alleen met glaze, verniswas droogt hiervoor te snel. 

Kleurcombinaties voor een houtlook

De kleur van de ondergrond in combinatie met de kleur van de glaze, bepaalt hoe de houtlook eruit komt te zien. Er zijn allerlei kleurcombinaties mogelijk en hierdoor bepaal je ook de uitstraling van de houtlook. Kies je voor stoer hout, vergrijsd hout, oud hout, of zelfs een whitewash effect, dit is allemaal mogelijk. 

Een geschikte basiskleur voor veel natuurlijke houtsoorten is gebroken wit, lichtgeel of een warm beige tint. Op deze lichte basiskleuren breng je een donkerder gekleurde glaze (of verniswas) aan. En hoewel het bij hout imitaties gebruikelijk is om een donkere glaze over een lichte basis aan te brengen, is het ook zeker mogelijk om andersom te werken. Je kunt bijvoorbeeld  een witte glaze aanbrengen op een iets donkerder ondergrond om een whitewash effect te creëren. 

Je snapt vast dat het aantal kleurcombinaties bijna eindeloos is. Om je te inspireren zie je op de foto's hieronder enkele voorbeelden van kleurcombinaties die wij hebben gemaakt. Zoals uitgelegd is de basislaag bij al deze kleurvoorbeelden aangebracht met Abbondanza Soft Silk lak. De naam en het nummer van de kleur staat erbij. Je kunt in plaats van Soft Silk ook kiezen voor All-in-One. De toplaag is in alle gevallen aangebracht met Abbondanza Glaze.

TIP: alle genoemde kleuren en producten vind je onderaan deze pagina!

Houtimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glazeHoutimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glaze
Basis: Biscuit (006) Toplaag: Glaze Brown
Houtimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glazeHoutimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glaze
Basis: Biscuit (006) Toplaag: Glaze Dark Oak
Houtimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glazeHoutimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glaze
Basis: Walnut (106) Toplaag: Glaze Black

Natuurlijke houttinten

Normaal gesproken wordt er bij een hout imitatie gewerkt met een lichte basiskleur en een houttint als toplaag. Kies voor de basiskleur de lichtste kleur van het hout dat je wilt nabootsen. Als je de hout imitatie wilt aanpassen aan een houtsoort die je al in huis hebt, zoals een bestaand meubel, kijk dan goed naar de lichtste kleur in het hout en gebruik dat als basis. 

Voor de toplaag kies je dan de donkerste kleur die in het hout voorkomt. Je kunt glaze in een kant en klaar kleur nemen, maar zoals gezegd kun je ook zelf de Patino op kleur mengen. Gebruik bijvoorbeeld de acrylpigmenten in bekende houttinten zoals teak, oud grenen, notelaar, etc. Maar je kunt ook zelf eigen kleuren mengen. 

Houtimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glazeHoutimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glaze
Basis: Loft (052) Toplaag: Glaze White
Houtimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glazeHoutimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glaze
Basis: Old Ivory (120) Toplaag: Glaze White
Houtimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glazeHoutimitatie kleurvoorbeeld met Abbondanza verf en glaze
Basis: Sand (115) Toplaag: Verniswas Vintage Oak

Houtlook met verniswas

Hieronder zie je nog een mooi kleurvoorbeeld. voor deze houtlook hebben we geen glaze gebruikt, maar hebben we gebruikt gemaakt van Abbondanza verniswas.

De plaat bij de TV wand was al jaren spierwit en kreeg een stoere houtlook met verniswas in de kleur Vintage Oak. De basislaag is Abbondanza All-in-One in de kleur Sand (115). We kozen voor All-in-One omdat het hier om geplastificeerd spaanplaat ging. All-in-One is namelijk een primer/hechtgrond en aflak in een. Als je op een eerder geschilderd oppervlak werkt, dan kun je ook kiezen voor Soft Silk. 

Houtlook maken met Abbondanza VerniswasHoutlook maken met Abbondanza Verniswas
Eenvoudige houtlook met verniswas Vintage Oak

Ikea hack: houtlook op de Kallax kasten

De bovenbladen van de zwarte Ikea Kallax kasten op de foto hieronder kregen dezelfde afwerking als de TV wandplaat.

TIP: De volledige stap voor stap beschrijving van deze techniek vind je op het Verftechnieken Blog. Klik hier om naar dit artikel op ons blog te gaan (opent in nieuw scherm).

Houtlook op kunststof Ikea kastenHoutlook op kunststof Ikea kasten

Kleurrijke houtlook met Classico

Hoewel een houtimitatie techniek vaak in natuurlijke houttinten wordt toegepast, kun je je ook heerlijk uitleven met kleur. Zoals je ziet op de kast hieronder. Voor zo'n kleurige houtlook kun je het best gaan werken met Abbondanza Classico, omdat je deze glaze kunt mengen met alle kleuren uit de Abbondanza collectie. Zo heb je dus een enorme kleurkeuze.

Kies voor de basiskleur een tint die enkele tinten lichter of donkerder is dan het Classico mengsel. Het meest subtiele effect krijg je door tinten uit eenzelfde kleurfamilie te gebruiken, dus bv een lichte en een donkere tint van dezelfde kleur of twee kleuren die goed bij elkaar passen.  

Deze kast kreeg een egale dekkende basis met Abbondanza Soft Silk in de kleur Petrol (360).

De houtimitatie brachten we aan met een spalter, klopkwast en de rubberen houtnerver. Hiervoor gebruikten we een glaceermengsel van 6 delen Abbondanza Classico en 1 deel Abbondanza  Krijtverf Jade (335).

Waarmee werk je de houtimitatie af?

Na volledige droging en uitharding vormt Abbondanza Glaze een duurzame en waterbestendige afwerking. Voor oppervlakken die intensief worden gebruikt en een hogere slijtvastheid nodig hebben raden we echter aan het oppervlak af te werken. Ook als je wat meer diepte wilt aanbrengen of als je glansverschillen weg wilt werken adviseren we een beschermlaag aan te brengen met Abbondanza vernis.

Let op: omdat glaze een traag drogend medium is duurt het opdrogen en uitharden aanmerkelijk langer dan een standaard verf- of laklaag. Geef de glaze dus de tijd om helemaal te drogen en uit te harden. Dit kan (afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid) ongeveer 24-48 uur duren. Verniswas is sneller droog en kun je na ca. 4 tot 6 uur afwerken als je dat zou willen. 

 1. Houtnerver set
  Houtnerver set
  Waardering:
  97%
  € 14,95
 2. Klopkwast voor houtimitatie
  Klopkwast voor houtimitatie
  Waardering:
  100%
  € 24,95
 3. Spalter
  Spalter
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 4. Platte synthetische kwast, speciaal voor watergedragen verfsoorten
  Platte kwast synthetisch
  Waardering:
  96%
  As low as € 5,95
 5. Verfroller set lakvilt, 5-delig
  Verfrollers lakvilt 5-delig
  Waardering:
  98%
  € 12,95
 6. Abbondanza Glaze Brown
  Glaze Brown
  Waardering:
  94%
  € 18,95
 7. Abbondanza Glaze Black
  Glaze Black
  Waardering:
  95%
  € 18,95
 8. Abbondanza Glaze Dark Oak
  Glaze Dark Oak
  Waardering:
  98%
  € 18,95
 9. Verniswas Transparant
  Verniswas Transparant
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 10. Verniswas Driftwood
  Verniswas Driftwood
  Waardering:
  95%
  As low as € 4,95
 11. Verniswas Gouden Den
  Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 12. Verniswas Vintage Oak
  Verniswas Vintage Oak
  Waardering:
  100%
  As low as € 4,95
 13. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 14. Verniswas Taupe
  Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 15. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 4,95
 16. Verniswas Zwart
  Verniswas Zwart
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 17. Abbondanza Pure White
  Lak Soft Silk 005 Pure White
  Waardering:
  96%
  As low as € 26,95
 18. Lak Soft Silk 006 Biscuit
  Lak Soft Silk 006 Biscuit
  Waardering:
  95%
  As low as € 26,95
 19. Abbondanza Old White
  Lak Soft Silk 010 Old White
  Waardering:
  95%
  As low as € 26,95
 20. Lak Soft Silk Old Ivory heeft de subtiele 
kleur van verdonkerd oud ivoor
  Lak Soft Silk 120 Old Ivory
  Waardering:
  95%
  As low as € 26,95
 21. Lak Soft Silk Loft is een warme middelgrijze tint, tussen de grijs- en taupe tinten in. Prachtig in een industrieel interieur.
  Lak Soft Silk 052 Loft
  Waardering:
  99%
  As low as € 26,95
 22. All-in-One Paint & Primer Wittinten
  All-in-One Paint & Primer Wittinten
  As low as € 25,95
 23. All-in-One op kleur gemengd
  All-in-One op kleur gemengd
  Waardering:
  100%
  As low as € 28,95
 24. Abbondanza Patino Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Patino Glaze
  Waardering:
  93%
  € 38,95
 25. Abbondanza Classico Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Classico Glaze
  Waardering:
  100%
  € 38,95
 26. Acrylpigment Teak
  Acrylpigment Teak
  Waardering:
  100%
  € 8,95
 27. Acrylpigment Notelaar
  Acrylpigment Notelaar
  Waardering:
  100%
  € 8,95
 28. Acrylpigment Zwart
  Acrylpigment Zwart
  Waardering:
  90%
  € 8,95
 29. Acrylpigment Wit
  Acrylpigment Wit
  Waardering:
  90%
  € 8,95
 30. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 31. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat