Schuren, gronden en ontvetten is dat nou nodig?

schuren, gronden, ontvetten is dat nodig?Is het nodig om te schuren voordat je gaat verven?

Veel mensen hebben een gruwelijke hekel aan schuren, ontvetten, plamuren, afbijten of wat er verder maar nodig kan zijn bij het voorbereiden van een verfklus. Net zoals het verwijderen van hang- en sluitwerk van een kastje of het afschroeven van stopcontacten. Soms vinden ze dit zó erg dat ze liever een kwartier bezig zijn om schilderstape langs het betreffende stopcontact of deurklinkje te klooien, dan 3 minuten tijd investeren in het afschroeven.

Het is ergens ook wel begrijpelijk. Je hebt mooie verf gekocht. Je ziet je kastje of tafel al helemaal in volle opgepimpte glorie op je netvlies. Wat gaat het leuk worden!!! De verleiding is dan ook heel groot om gewoon direct (of zo snel mogelijk) aan de gang te gaan. Maar soms speelt dan toch het geweten op. We horen een hardnekkig stemmetje in ons hoofd;
‘Moet ik niet éérst iets VERVELENDS doen voordat ik iets LEUKS mag gaan doen?’
‘Moet ik niet eerst iets schoonmaken. Iets losschroeven? Iets plamuren? Iets akeligs doen waar ik moe van wordt?’

meubels in de grondverf zetten

Vragen over schuren en ontvetten

Misschien omdat schuren, primen of ontvetten zo’n onderwerp is waar van alles over wordt beweerd. Of misschien wel omdat het kennelijk een bron van onenigheid is tussen mannen en vrouwen (:)). Er komen altijd veel vragen bij ons binnen over dit onderwerp. Want wat moet je nu wel of niet doen? Is schuren, gronden of ontvetten nu wel of niet nodig?

Soms wel, soms niet

De ene keer kan ik vertellen dat het helemaal niet nodig is en dat niet alles eraf hoeft. Dat het voldoende is om gewoon te ontvetten. Maar soms, zeker als je een mooi meubelstuk onder handen gaat nemen, is het beter om wel actie te ondernemen. Helaas. Is niet anders. In de volgende gevallen kun je beter even wat voorwerk doen.

Als er een oude waslaag op je meubelstuk zit
De vraag die natuurlijk direct opkomt is: ‘Hoe kan ik zien of er was op op een meubelstuk zit?’ Meestal is dit redelijk eenvoudig te constateren; kras maar eens met je nagel over het oppervlak. Als zich een vettig laagje onder je nagels ophoopt, zit er bijna zeker was op. Je merkt het ook al snel als je begint te schuren. Door de wrijving zal de was zacht worden en er zal zich een aangekoekt laagje was op je schuurpapier vormen.

De volgende vraag is dan meestal: ‘Hoe krijg je die waslaag eraf?’ Soms werkt een sterke ontvetter prima, bijvoorbeeld StMarc, een keukenontvetter of onze speciale verfreiniger. Maar als dit niet lukt, zeker als de waslaag dik is, en je wilt zeker weten dat je alles eraf haalt dan is Abbondanza Bio strip een uitkomst. Dit is een 100% biologisch afbreekbaar product, dus milieuvriendelijk en veilig en (nog fijner) praktisch geurloos. Dus je hoeft niet met je gasmasker op aan de slag, strippen met Bio Strip kan zelfs gewoon in de woonkamer.

Bio Strip milieuvriendelijk afbijtmiddel

Als je te maken hebt met een glanzende lak- of verflaag
Een glanzende laag betekent; glad en dicht van structuur, dus een moeilijke hechting voor de nieuwe verflaag. Verf wil graag een beetje grip hebben. Dit kun je dus oplossen door die glanzende laag licht te schuren met middelfijn tot fijn schuurpapier tot deze dof ziet. Je hoeft echt niet alles te verwijderen, gewoon de glans eraf is voldoende. Het is zelfs onverstandig om oude verflagen er onnodig helemaal af te schuren, omdat verf vroeger vaak lood bevatte. Door het schuren verspreid dit loodhoudende stof zich dan weer door de ruimte. Daarom is het wel slim om bij dat soort klusjes een stofmaskertje op te zetten. Ook de laklaag op eikenhouten meubelen kun je soms beter intact laten, aangezien eikenhout een bloedende houtsoort is. De laklaag fungeert dan als een handige buffer tussen het hout en de nieuwe verf.

schurenAls dof schuren niet wil lukken, of je wilt zeker zijn van een goede hechting en een verflaag zonder verkleuringen, breng dan een grondlaag aan. Bijvoorbeeld Abbondanza multiprimer op waterbasis; snel droog en milieuvriendelijk. Deze is er trouwens ook in een grijze variant, voor als je met donkere kleuren gaat werken.

Grondverf, multiprimer

Als de oude verflaag afbladdert of loslaat
Als de oude verflaag loslaat of bladdert en je doet hier niets aan, dan zal de nieuwe verf gezellig mee gaan bladderen en loslaten. Zonde van je werk dus. Loslatende verflagen kun je dus beter verwijderen. Dit kan door middel van schuren en dat niet lukt gebruik je Abbondanza Bio Strip.

Bloedend hout
Sommige houtsoorten bevatten kleurstoffen (zoals tannine, looizuur) die oplosbaar zijn in water. Dit is een herkenbaar probleem bij het opknappen van eikenhouten meubels, maar ook bij het behandelen van hardhouten kozijnen, trappen of meubels van afzelia, merbau, teak, mahonie, etc.. Vooral als je werkt met een lichte verfkleur is dit erg storend. Het vervelende is dat de kleurstoffen uit het hout kunnen doorbloeden in iedere volgende verflaag. Als er verkleuringen ontstaan ben je geneigd om nog even een extra laag aan te brengen. En daarna nog eentje; lekker dik die verf erop. Helaas, vergeet het maar; de vlekken kunnen soms door vele lagen verf heen blijven komen. Soms treedt dit effect pas op als je een afsluitende laag vernis op waterbasis aanbrengt. Heel jammer van je werk. Om deze ellende te voorkomen gebruik je op bloedend hout een aantal lagen Abbondanza Schellak. Schellak is een authentiek natuurproduct en ook super milieuvriendelijk. (Wij zijn er stiekem best trots op dat wij dit ‘ouderwetse’ product weer helemaal in de belangstelling hebben gebracht.)

Abbondanza Schellak

Bij moeilijke vlekken zoals roet of inkt
Als er dergelijke vlekken op de ondergrond zitten, dan moet je echt eerst een isolerende primer aanbrengen. Inkt en roet en andere lastige vlekken zullen zelfs door tien lagen verf heen blijven komen. Ga dit gevecht dus maar niet aan en doe toch maar liever eerst die voorbereiding. Het zal je later veel werk en ergernis besparen. Ook hierbij werkt de al eerder genoemde schellak perfect. Dit droogt zo snel dat je al gauw weer verder kunt met je klus.

Als je wilt beitsen, whitewashen, kalken of vergrijzen
Als je dekkend gaat verven is gewoon goed ontvetten en dof schuren voldoende (zie punt 2). Het is dan dus niet per se nodig om alle lak of verf eraf te schuren. Maar als je wilt beitsen, of een wash wilt aanbrengen (whitewash, greywash, colourwash) met verdunde verf of met was, dan moet je echt alle oude lak- en verflagen verwijderen. Alleen dan kan het product in de nerven en in het hout trekken.

Gezond verstand

Kortom mijn algemene advies is denk ik wel duidelijk: gebruik gewoon lekker je gezonde verstand. Maak het jezelf gemakkelijk als het kan, maar schuw een beetje voorbereiding niet. Meer informatie, stappenplannen, tips & adviezen vind je op pagina Meubels Restylen met krijtverf op onze website.

Veel klusplezier!
xoxo Mirjam

Misschien vind je dit ook een interessant artikel:
Verven zonder schuren of primen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

17 gedachten over “Schuren, gronden en ontvetten is dat nou nodig?

 1. laurens bakker

  Vraag: ik heb een oud kabinet. Van rond 1800. Zit een harde waslaag op. Scheurtjes in fineer en sterke verkleuringen.
  uiteindelijk wil il m weer in de harde was en mooi op kleur met weggewerkte scheuren e.d.

  Wat moet ik doen?

  Laurens

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Laurens, scheurtjes in fineer kun je repareren / lijmen. Er zijn ook gekleurde wasstaafjes in de handel waarmee je haarscheurtjes en kleine beschadigingen kunt camoufleren. Bij een bedrijf in restauratieproducten kunnen ze je zeker goed van advies dienen. Ga bv maar even kijken op de website van een collega van me: Richard, van http://www.meubeluniek.nl En doe hem de groeten van Mirjam 😉

 2. geeske

  Hallo.
  Ik heb een oude koloniale kast, maar zou m iets lichter bruin willen hebben, dus niet verven, wat voor spul moet ik gebruiken?
  gr geeske.

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Geeske, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt er vanaf wat er nu op jouw kast zit. Dat kan een donkere was zijn, of een beits of lak. Deze lagen zullen er eerst af moeten en dan kun je ook bekijken hoe licht het onderliggende hout is. Aan de hand daarvan kun je verder beslissen wat je doet. Als het hout erg donker blijft wordt het lastig om het lichter te krijgen zonder een soort van wash of verflaag.

 3. Pingback: Kleurinspiratie {sweets for my sweet} | Verftechnieken

 4. Pingback: Hoe breng je krijtverf aan? | Verftechnieken

 5. Pingback: Vergrijsd riet | Verftechnieken

 6. Pingback: Leisteen effect | Verftechnieken

 7. Pingback: Verven zonder schuren of primen? | Verftechnieken

 8. Willemien

  Hoi Mirjam,

  Ik kan goed schlderen (gewone verf) maar met de krijtverf krijg ik constant vette kwaststrepen, ik gebruik de juiste kwast van jou site. Het gevolg, weer schuren. Wil ik het te perfect doen misschien? Heb jij een foto van een meubel van dichtbij zodat ik het eens goed kan bekijken?

  Gr. Willemien

 9. Jennifer J

  Handig artikel! Ik wil mijn dressoir al tijden colourwashen, alleen ik zo zo op tegen het schuren! Alles moet helaas met de hand, want ik heb geen tuin oid!

 10. Laura

  Hoi Mirjam

  Moet ik mijn queen anne kastje helemaal kaal schuren? Het is een houtfineer…

  En zo niet welke grondverf moet ik dan gebruiken?

 11. Judith

  Haha, tja… ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook heerlijk vind om op z'n tijd de kids aan manlief over te dragen en mezelf 'relaxt' met schuurpapier e.d. terug te trekken in de garage… Iedere gek z'n gebrek toch?!?! Groetjesss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *