De voordelen van verftechnieken.nl

Craqueleren

craqueleren-verftechnieken

 

Craquelé of craquelure is de benaming voor het effect van een gebarsten verf- of vernislaag. Er zijn allerlei verschillende effecten, van subtiel tot grof, van kleine hoekige barstjes tot een gebladderd effect. En er zijn dan ook verschillende verfsystemen om deze effecten te bereiken, waarover we je alles zullen uitleggen.

Op deze pagina:

Hoe pas je een craquelé effect toe?
Het effect van gebarsten vernis
Het effect van gebladderde verf


 


Hoe pas je een craquelé effect toe?

Craquelé geeft vaak een vrij dramatisch effect en is dan ook een techniek om met mate toe te passen. Gebruik het op een klein voorwerp, een kistje of klein tafeltje. Of plaatselijk op een groot oppervlak. Alle producten die we in dit artikel noemen zijn verkrijgbaar in de webshop. Zie de producten onderaan deze pagina, of op de pagina craqueleerproducten.

Tip: Het is verstandig om je de techniek eigen te maken door wat testjes te doen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt!

  verftechnieken-craqueleren


Gebarsten vernis

Een bekend voorbeeld van craquelé is een gebarsten vernislaag, zoals je dat ziet bij een oud schilderij. Dit effect kun je nabootsen met een craqueleersysteem op basis van twee laksoorten. De barstjes worden pas zichtbaar als je ze accentueert met een patineerproduct. De gebruikte producten zijn transparant. Om deze reden kies je altijd voor deze techniek als je craquelé over een afbeelding wilt aanbrengen (decoupage).

Hoe breng je dit effect aan?

Voor het craquelé effect heb je altijd twee producten nodig; een basislaag en een toplaag. LeFranc & Bourgeois is een systeem dat werkt met een basislaag op oliebasis (geelbruin van kleur) en een toplaag op waterbasis. Craquelure van Abbondanza is daarentegen kleurloos en volledig op waterbasis.

Voor een optimaal effect werk je op een zijdeglans verf op waterbasis, zoals Soft Silk. Op krijtverf kan ook, dan zal het product meer in de verflaag trekken, waardoor het effect kan verminderen. De basiskleur van de verflaag kun je zelf bepalen. Als je een afbeelding (decoupage) wilt craqueleren, breng dan eerst een laagje Art medium of decoupagelak aan om het poreuze papier te sealen.

Breng de basislaag (stap 1) van het craqueleer product aan. Na de aangegeven droogtijd breng je de toplaag (stap 2) aan. Zodra de toplaag begint te drogen zullen er barstjes verschijnen. Deze barstjes accentueer je door ze in te wrijven met het patineerproduct. dat past bij het gekozen merk.

Afwerking:

LeFranc & Bourgeois moet je altijd afwerken met vernis op oliebasis of het verouderingsvernis dat je ook voor de basislaag hebt gebruikt. Dit omdat de toplaag oplosbaar is in water. Als je werkt met Polyvine craquelure dan hangt het af van  de toepassing. Is het een fotolijstje, of een kandelaar? Daar zou ik me niet zo druk om maken. Een dienblad, tafelblad o.i.d. kun je beter wel beschermen met vernis

Tip: Craquelure is best een lastige afwerking en er zijn veel factoren die een rol spelen. Het is verstandig om je de techniek eigen te maken door wat testjes te doen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt!

 
 

verftechnieken-craqueleren-gebarsten-vernisGebladderd effect

Om een oude gebladderde verflaag te imiteren gebruik je weer een ander systeem. In dit geval wordt het effect gerealiseerd door een transparant craquelé medium Abbondanza Vintage Crackle, dat als tussenlaag dient tussen twee verflagen.

De eerste verflaag die je opbrengt wordt de kleur van de barstjes. De tweede verflaag is de hoofdkleur. Wil je dus het effect bereiken van een witte verflaag met blauwe barstjes, dan begin je met een basislaag van blauwe verf.

Hoe breng je dit effect aan?

Bepaal eerst welke kleurcombinatie je wilt creëren. En begin met de kleur van de barstjes. Gebruik voor de basislaag altijd verf op waterbasis, zoals Abbondanza krijtverf, acryl-  of hobbyverf. Je kunt een dikkere laag craquelé medium aanbrengen om grotere barsten te krijgen en een grover effect.  Tip: kleine barstjes zijn mooier op kleine voorwerpen.

Als de basislaag droog is breng je de Vintage Crackle aan. Zodra het medium droog is breng je de toplaag aan met krijtverf. Als de verf erg dik is mag je deze een beetje verdunnen met water, want het werkt fijner als de verf goed vloeit. Je brengt de toplaag in één streek aan en je mag niet teruggaan over een reeds geverfd stuk. Mocht je een plekje willen bijwerken, wacht daar dan mee tot de verflaag droog is. Vrij snel nadat de verf is aangebracht zullen de barstjes verschijnen, afhankelijk van de temperatuur en de dikte van de verflaag.

Afwerking:

Afwerken hoeft in principe niet. Maar zoals altijd geldt; dat hangt ook af van de toepassing. Er van uitgaande dat je craquelure vooral toepast op kleine accessoires, zal het meestal niet nodig zijn. Op tafels, buffetkasten e.d. kun je Abbondanza vernis aanbrengen. Ook kun je extra effecten aanbrengen met Abbondanza wax of patineerproducten.

Tip: Craquelé is best een lastige afwerking en je moet de techniek even onder de knie krijgen. Het is verstandig om je de techniek eigen te maken door wat testjes te doen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt!

 

 

verftechnieken-craqueleren-bladder-effect


 © verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-