Verniswas Stappenplan

Verniswas Stappenplan

Verniswas aanbrengen: tips, voorbeelden en werkbeschrijving

Wil jij je houten meubels, deuren, keukenkastjes, trap, vloer, schutting of ander houtwerk behandelen én beschermen met verniswas? Wil je meer weten over de verschillende kleuren verniswas? Of leren hoe je zelf kleuren mengt? 

Wij leggen je op deze pagina precies uit wat je allemaal met dit prachtige product kunt doen. Lees dus snel verder voor alle tips, trucs en werkbeschrijvingen. 

Handig: alle producten en gereedschappen die we hier noemen vind je onderaan deze pagina!

Verniswas tips en trucs op deze pagina: 

Verniswas op een badkamermeubelVerniswas op een badkamermeubel
Badkamermeubel behandeld met verniswas Taupe

Wat is verniswas?

Verniswas is een uniek product dat de duurzaamheid van een vernis combineert met de uitstraling van beits of traditionele was. Verniswas kleurt en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige afwerking. Het is in allerlei tinten verkrijgbaar, maar ook in een kleurloze variant. De gekleurde verniswassen kun je, behalve als afwerking op hout, ook gebruiken als patineerlaag op krijtverf. 

Abbondanza verniswas is geschikt voor binnen én voor buiten, op houten meubelen, speelgoed, tafels, lambriseringen, deuren, (keuken)kasten, trappen, vloeren, schuttingen, hekwerken, buitenmeubelen, etc. Verniswas is een product op waterbasis, dus sneldrogend, geurarm en eenvoudig aan te brengen. 

Abbondanza verniswas is verkrijgbaar in diverse verpakkingsformaten, variërend van een tester van 50ml tot 2,5 liter voor de grotere projecten. 

Hoe breng je verniswas aan?

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lagen worden verwijderd. Dit kan met Abbondanza Bio Strip, ons milieuvriendelijke afbijtmiddel. Breng de verniswas aan met een beitskwast, een platte synthetische kwast of een spalter. Een roller zou kunnen, maar het risico op aanzetten is aanwezig als je te veel druk uitoefent op de roller. Verder is het belangrijk dat je verniswas royaal aanbrengt. Als je het te zuinig aanbrengt droogt het snel en heb je minder controle over het effect.

Standaard werkwijze voor het kleuren van hout: aanbrengen in de richting van de houtnerf en laten drogen. Na droging gezwollen houtvezels glad schuren met fijn schuurpapier (P240), stofvrij maken en een tweede laag aanbrengen.

Vintage look op hout, of patineerlaag op krijtverf: aanbrengen en dan overtollige verniswas afvegen met een pluisvrije doek in de richting van de houtnerf. Na droging glad schuren met fijn schuurpapier (P240). Indien gewenst op dezelfde wijze een tweede laag aanbrengen. 

Wil je een transparanter, minder kleurend effect? Verdun gekleurde verniswas dan niet met water, maar voeg transparante verniswas toe. Mengen met water zal de beschermende eigenschappen van de verniswas namelijk verminderen.

Moet je verniswas afwerken?

Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken; het is namelijk van zichzelf al vlek- en waterbestendig. Heb je echter voor de vintage look gekozen, en heb je relatief veel van de verniswas afgeveegd of later weer afgeschuurd? Doe dan even de zogenaamde druppeltest: spray of druppel een beetje water op het oppervlak. Als dit direct in de ondergrond trekt kun je beter een extra beschermlaag aanbrengen. Dit kun je doen met de transparante verniswas. Daarmee breng je een extra beschermlaag aan zonder de kleur of glansgraad te veranderen. 

Ook op keukenkastjes, tafelbladen en andere intensief gebruikte oppervlakken raden we aan om het oppervlak af te werken met een extra laag transparante verniswas of vernis. Voor trappen en vloeren is Abbondanza vernis de beste optie voor een meer slijtvaste afwerking. Abbondanza vernis is verkrijgbaar in mat en zijdeglans. 

Welke kleuren verniswas zijn er?

Verniswas is in verschillende kant en klaar kleuren verkrijgbaar. Er zijn diverse houttinten, zoals Notelaar, Driftwood en Gouden Den, plus tinten zoals Taupe, Wit, Zwart en Grijs. Ook is er een kleurloze, transparante verniswas.

Met witte verniswas kun je een fris whitewash effect creëren. Met Notelaar of Taupe creëer je een trendy vergrijsd 'old wood' effect. Gouden Den is een meer klassieke tint die het hout de uitstraling van oud geloogd grenen geeft. En met Driftwood maak je in een wip een subtiele beachy look, die ook heel geschikt is voor het oud maken van steigerhout. 

Deze tafel is opgeknapt met verniswas in een mix van Gouden Den en Grijs (1:1)

Verniswaskleuren mixen

Alle kant en klare verniswas kleuren kunnen onderling worden gemengd. Zo kun je met een mix van zwarte en witte verniswas bijvoorbeeld een eigen grijstint maken. Door de verhoudingen wit en grijs aan te passen, maak je een lichter of donkerder grijs.

En een van onze eigen favorieten combinaties is een mix van de kleuren notelaar en grijs. Je krijgt hiermee een warme, vergrijsde trendkleur. Meer notelaar maakt de tint donkerder en warmer, meer grijs maakt de tint lichter en koeler. 

Verschillende verniswaskleuren in lagen aanbrengen

Behalve kleuren vooraf met elkaar mengen, kun je verschillende tinten ook in lagen aanbrengen. Hier zie je een beukenhouten blad dat ontzettend oranje was. Het blad werd eerst lichter en minder oranje gemaakt met witte verniswas. Na droging van de witte laag werd er een laag Notelaar aangebracht.

Het beukenhouten blad is geschuurd en toen gekleurd met witte verniswas en na droging werd een laag verniswas Notelaar aangebracht

Verniswas zelf kleuren met pigment

Transparante verniswas kan gebruikt worden als kleurloze afwerking maar is ook ideaal om je eigen kleuren te mengen. Je kunt hiervoor de vloeibare acrylpigmenten gebruiken in de webshop. 

Project met een zelfgemengde kleur
Een klant van ons wilde de uitstraling bereiken van een oude houten tafel waarvan hij ons een foto stuurde. Deze tafel had een specifieke bruintint die niet als standaard verniswaskleur verkrijgbaar was. Om de perfecte tint te krijgen gaven we het advies om een mix van de acrylpigmenten midden eiken en teak te gebruiken in een verhouding van 1:1 en dit toe te voegen aan de transparante verniswas. Zoals je op de foto ziet was het resultaat fantastisch! 

Tips voor het mengen van verniswas met pigment
Je kunt op 1 liter transparante verniswas maximaal 50 gram (1 volle flacon) acrylpigment gebruiken. Dan krijg je het meest intense kleur effect. Met minder pigment wordt het effect transparanter en schijnt de ondergrond dus meer door. Ons advies is om vooraf wat testjes te doen met kleine hoeveelheden. Breng de test mengsels aan op bijvoorbeeld de onderkant van je meubel en laat drogen. Als je het iets dekkender of donkerder wilt hebben kun je pigment toevoegen. Zo kun je je favoriete tint én dekkingsgraad bepalen.

TIP e-book:
Bestel ons e-book Greywash & Old Wood voor een compleet stappenplan van deze tafel en nog veel meer andere projecten! 

Greywash en whitewash met verniswas

Verniswas is het ideale product voor een greywash of whitewash effect op verschillende houtsoorten. Notelaar is een echt donkere en warm vergrijsde houttint en heel mooi in een stoer industrieel interieur. Voor een iets grijzer en lichter effect kun je de kleuren notelaar en grijs mengen, of je kiest voor Taupe.

Verniswas Taupe is ook bij uitstek geschikt om rode houtsoorten een vergrijsd effect te geven, omdat taupe een groenige ondertoon heeft.

En witte verniswas tenslotte is natuurlijk ideaal voor een snel whitewash effect. Op de foto hieronder zie je een vloer die met witte verniswas is behandeld.

Verniswas op de vloer

Zeker op een vloer of trap is verniswas een ideaal product, om verschillende redenen. Ten eerste is verniswas heel gemakkelijk aan te brengen. Breng de verniswas royaal aan zodat het niet te snel droogt, werk in banen en als je te maken hebt met een planken vloer, bewerk dan plank voor plank. Een tweede voordeel is dat je verniswas gemakkelijk kunt beschermen met enkele lagen Abbondanza vernis voor extra slijtvastheid. 

Dit is met bijvoorbeeld colourwax of kalkwas niet mogelijk en bovendien is een afwerking met was erg glad, met kans op uitglijden. De vloer op de foto is ingewassen met een dunne laag zwarte verniswas. Zo komt de houttint er mooi door en zijn de nerven prachtig donker en zwart. 

Effecten met kalkwas en colourwax

Een laag verniswas kun je een leuk extra effect geven met een gekleurde was, bijvoorbeeld Abbondanza kalkwas of een van de vele tinten colourwax. Vooral op een ondergrond die wat structuur heeft werkt dit heel goed. Met de verniswas kleur je eerst het hout (of de krijtverflaag) en de wax zorgt dan voor extra accenten in de dieper gelegen delen, zoals groeven, krasjes, diepe nerven, etc. Zorg hierbij voor contrast in de basiskleur en de kleur van de wax voor een optimaal effect. Kijk voor tips en alle waxkleuren op de pagina Boenwas en Colourwax aanbrengen.

Verniswas afwerken met waxVerniswas afwerken met wax
Effect op deze kast: eerst een dunne laag verniswas Taupe, daarna Abbondanza colourwax Grey
Verniswas afwerken met waxVerniswas afwerken met wax
Tafelblad: Notelaar en Zwart naast elkaar in vegen aangebracht, daarna afgewerkt met Abbondanza Kalkwas

Metallic Wax

Ook met Abbondanza Metallic Wax kun je prachtige effecten creëren, vooral op een donkere ondergrond zoals verniswas Notelaar. Dit werkt vooral heel goed op houtsoorten met structuur. Op de foto's hieronder is gewerkt op onbehandeld (nieuw) steigerhout. Om de kleur van de ondergrond zo donker mogelijk te houden veeg je de verniswas niet uit, je kunt zelfs twee lagen aanbrengen. Als de verniswas laag goed droog is breng je de metallic was aan volgens de gebruiksaanwijzing. 

Metallic Wax Old Silver op Notelaar
Metallic Wax Gold op Notelaar
Metallic Wax Tin op Notelaar

Patineren met verniswas

Behalve om hout te kleuren en te beschermen kun je verniswas in bepaalde gevallen ook gebruiken als een patineerlaag over een laag krijtverf of soft silk. Het voordeel van patineren met verniswas ten opzichte van patineren met boenwas is dat je verniswas naderhand gemakkelijk weer kunt overschilderen als je er flauw van bent. Met was is dat niet mogelijk. Ook kun je een patineerlaag van verniswas nog extra beschermen met vernis. Dat kan in bepaalde gevallen handig zijn, zoals bijvoorbeeld op een trap, vloer, badkamermeubel, etc. Zo creëer je een extra slijtvaste laag.

Het patineren met verniswas is simpel: breng een royale laag verniswas aan over een laag krijtverf en veeg het dan weer uit met een doek. Het is echter wel belangrijk om te weten dat de verniswas snel droogt en je dus ook snel moet werken. Voor kleinere oppervlakken en accessoires is dit prima te doen, maar op grotere oppervlakken heb je meestal wat meer tijd nodig om controle hebben over het effect. In dat geval is patineren met Abbondanza glaze of was toch beter. Een andere optie, die je ook wat meer tijd geeft, is om een verniswas patina aan te brengen op een basislaag Soft Silk in plaats van krijtverf. Soft Silk is niet zo poreus als krijtverf, dus daar trekt de verniswas minder snel in. Dan heb je wat meer controle. 

Patineerkleuren:
Verniswas Gouden Den is een goed alternatief voor een patina met lichtbruine antiekwas. Voor een donkerbruin patina kun je de kleur Notelaar, of zelfs Zwart gebruiken. Witte verniswas is een prima vervanger van kalkwas en doet het heel goed op donkere kleuren of over neutrale grijs- en taupe tinten. 

Patineren met verniswas over krijtverfPatineren met verniswas over krijtverf
Basis op de kandelaar is Abbondanza krijtverf Zinc (051). Daarna gepatineerd met witte verniswas.

Maak een eenvoudige houtlook met verniswas

Met verniswas kun je supersnel een eenvoudige houtlook creëren. Breng hiervoor eerst een laag Abbondanza verf aan. Afhankelijk van de soort ondergrond kun je kiezen voor krijtverf, soft silk of all-in-one. Normaliter wordt hiervoor een lichte tot middentoon kleur gebruikt. Laat de basislaag goed drogen.

Daarna breng je een dunne laag verniswas aan in een contrasterende tint. Uiteraard zijn de kant en klare houttinten Notelaar, Gouden Den of Vintage Oak daar uitermate geschikt voor, maar ook met Zwart, Taupe of Driftwood kun je mooie effecten krijgen.

Als je de verniswas gewoon met een spalter aanbrengt in één richting, zul je zien dat je al direct een soort streperig hout effect hebt. En daar heb je nog niets speciaals voor hoeven doen! Strijk vervolgens even met een schone droge spalter opnieuw in dezelfde richting door de natte laag voor een gelijkmatig streperig effect. Desgewenst kun je ook nog even met de klopkwast de natte laag slepen en/of kloppen. Hierdoor creëer je ragfijne lijntjes, waardoor je een prachtige houtlook krijgt. 

Er zijn natuurlijk heel veel kleurcombinaties mogelijk. De kleur die je gebruikt voor de basislaag is de lichtste tint die in de houtkleur voorkomt die je wilt maken. Voor de kleur verniswas kies je de donkerste tint die voorkomt in de houtkleur die je wilt maken. 

Op de foto's hieronder hebben we gewerkt met de basiskleur Sand. De verniswas Vintage Oak, die medium donkerbruin is, levert over die warme lichte basiskleur een mooie medium houttint op.

Nieuwsgierig naar het volledige stappenplan? KIik dan hier voor het artikel op ons blog voor een stap voor stap werkbeschrijving (link opent in nieuw venster)

Houtimitatie met de houtnerver

Je kunt ook een iets geavanceerdere houtlook aanbrengen met behulp van onze houtnerver set. Hiermee creëer je een nerfpatroon met noesten.

Op de foto hieronder zie je een houtimitatie met verniswas die we op die manier hebben aangebracht. Omdat het in dit geval een kunststof plaat betrof gebruikten we voor een goede hechting als basis Abbondanza All-in-One in de kleur Sand. Omdat dit meer glans creëert hebben we de plaat na het aanbrengen van de houtlook afgewerkt met twee lagen Abbondanza extra matte vernis

Het houtpatroon werd aangebracht met verniswas. Door de schommelende beweging die je maakt met de houtnerver kun je het patroon (en het aantal noesten dat ontstaat) beïnvloeden. We gebruikten de kleur Vintage Oak. Dit is een stoere middentoon houttint, die op onbehandeld hout wat donkerder is, maar doordat we werken op een lichte basislaag (Sand) wordt het effect lichter.

Kijk op de pagina Houtimitatie maken voor uitleg en een video over deze techniek met de houtnerver. 

Nieuw: E-book Greywash

Ons E-book Greywash & Old Wood effect is superhandig en inspirerend voor iedereen die hout of houten meubels een prachtige doorleefde look wil geven. In dit e-book vind je onze favoriete en meest beproefde technieken om een greywash aan te brengen op meubels en accessoires, een steigerhout effect te creëren, of om nieuw hout een oude look te geven. Met heel veel stap voor stap beschrijvingen en kleurenfoto’s zodat je precies kunt zien wat je moet doen. Hieronder kun je het e-book bestellen. Direct na het afrekenen kun je het e-book downloaden en kun je aan de slag.

Stoere look: Kijk op het Verftechnieken blog voor het Stappenplan 'van MDF naar een oude houtlook  

Van Mdf naar een houtlook, met verniswas Notelaar en Gouden Den over krijtverf 'Cotton'
Verniswas Driftwood over krijtverf Pure White. Rechts met alleen de spalter aangebracht, links nabewerkt met de klopkwast

 1. Verniswas Transparant
  Verniswas Transparant
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 2. Verniswas Driftwood
  Verniswas Driftwood
  Waardering:
  95%
  As low as € 4,95
 3. Verniswas Gouden Den
  Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  97%
  As low as € 4,95
 4. Verniswas Vintage Oak
  Verniswas Vintage Oak
  Waardering:
  100%
  As low as € 4,95
 5. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 4,95
 6. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 7. Verniswas Taupe
  Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 8. Verniswas Wit
  Verniswas Wit
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 9. Verniswas Zwart
  Verniswas Zwart
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 10. Acrylpigment Teak
  Acrylpigment Teak
  Waardering:
  100%
  € 8,95
 11. Acrylpigment Notelaar
  Acrylpigment Notelaar
  Waardering:
  100%
  € 8,95
 12. Acrylpigment Wit
  Acrylpigment Wit
  Waardering:
  90%
  € 8,95
 13. Acrylpigment Zwart
  Acrylpigment Zwart
  Waardering:
  90%
  € 8,95
 14. Kalkwas van Abbondanza met extra krijt en pigmenten
  Kalkwas - Liming Wax
  Waardering:
  99%
  € 19,95
 15. Colourwax Grey
  Colourwax Grey
  Waardering:
  95%
  € 19,95
 16. Colourwax Dark Grey
  Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 17. Colourwax Taupe
  Colourwax Taupe
  Waardering:
  94%
  € 19,95
 18. Metallic Wax Gold
  Metallic Wax Gold
  Waardering:
  95%
  € 29,95
 19. Metallic Wax Tin
  Metallic Wax Tin
  Waardering:
  98%
  € 29,95
 20. Metallic Wax Old Silver
  Metallic Wax Old Silver
  Waardering:
  100%
  € 29,95
 21. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat