Verniswas aanbrengen

Verniswas aanbrengen

Verniswas werkbeschrijvingen, tips en trucs

Ben je van plan om te gaan werken met verniswas? Wil je houten meubels, wanden, lambriseringen of je vloer een mooie kleurwaas geven? Wij leggen je precies uit hoe je verniswas gebruikt en wat je ermee kunt doen. Op deze pagina vind je alle tips, trucs, werkbeschrijvingen en stappenplannen. 

Verniswas tips op deze pagina:
Wat is verniswas?
Hoe moet je verniswas aanbrengen?
Hoe moet je verniswas afwerken?
Welke kleuren verniswas zijn er?
Verniswas kleuren mengen of in lagen aanbrengen
Verniswas zelf kleuren met pigment
Tips voor het zelf mengen van verniswas met pigment
Verniswas om hout te vergrijzen en oud te maken
Whitewash met verniswas
Verniswas afwerken met wax
Patineren met verniswas 

verniswas aanbrengen alle tips en trucs

Wat is verniswas?

Verniswas is een uniek product dat de duurzaamheid van een vernis combineert met de uitstraling van beits of traditionele was. Verniswas beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hitte-bestendige afwerking. Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubelen voor binnen en buiten, speelgoed, tafels, lambriseringen, kasten, trappen, vloeren, etc. Met verniswas geef je onbehandeld of nieuw hout een prachtige natuurlijke, gepatineerde look!

Verniswas Taupe op badkamermeubel

Hierboven een mooi voorbeeld van een badkamermeubel dat werd behandeld met verniswas Taupe.

Hoe moet je verniswas aanbrengen?

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip, een milieuvriendelijk afbijtmiddel. 

Gebruik voor het aanbrengen een beitskwast, een brede platte synthetische kwast of een spalter.

Standaard methode voor het kleuren van hout:
Breng de verniswas aan in de richting van de houtnerf en laat drogen. Desgewenst kun je een tweede laag aanbrengen.

Vintage look:
Breng een royale laag verniswas aan (een te dunne laag droogt te snel en dan krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg de overtollige verniswas direct weg met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting.

Tip: Wil je een transparantere look? Verdun de gekleurde verniswas dan niet met water, maar voeg transparante verniswas toe. Mengen met water zal de beschermende eigenschappen van de verniswas verminderen.

Verniswas aanbrengen vintage look

Hoe moet je verniswas afwerken?

Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken; het is namelijk van zichzelf al vlek- hitte- en waterbestendig. Heb je voor de vintage look gekozen, dan kan het zijn dat er wat extra bescherming nodig is. Doe in dat geval een zogenaamde druppeltest: wanneer een druppel water in het oppervlak trekt is extra bescherming nodig.

Je kunt je meubel afwerken met de transparante verniswas. Daarmee breng je een extra beschermlaag aan zonder de kleur te veranderen. Transparante verniswas is er in twee varianten; extra mat en satin. Satin (zijdeglans) biedt de meeste bescherming en is wat harder dan extra mat.

Tip: Wil je graag de sterkste afwerking maar toch een matte look? Breng dan eerst een laag transparante verniswas satin aan en werk dit af met een of twee lagen transparant extra mat.  

Trappen en vloeren kun je het best afwerken met een aantal lagen Abbondanza vernis. Ook vernis is extra mat en zijdeglans beschikbaar. Voor buitengebruik is alleen Abbondanza zijdeglans vernis geschikt. 

Welke kleuren verniswas zijn er?

Verniswas is in verschillende standaard kleuren verkrijgbaar; de houttinten notelaar en gouden den en de kleuren taupe, wit, zwart, grijs. Ook is er een kleurloze, transparante verniswas.

Met witte verniswas kun je een fris whitewash effect creëren en de standaard grijstint is een koel neutraal grijs. Met notelaar of taupe creëer je een trendy vergrijsd oud hout effect. Gouden Den is een meer klassieke tint die het hout de uitstraling van oud geloogd grenen geeft.  

Verniswaskleuren mengen of in lagen

Alle standaard kleuren verniswas kunnen onderling worden gemengd. Zo kun je met zwart en wit bijvoorbeeld zelf een grijstint maken. En een van onze eigen favorieten combinaties is een mix van de kleuren notelaar en grijs. Je krijgt hiermee een warme, vergrijsde trendkleur.

Verniswas kleuren mengsels

Verniswas staaltjes kleuren en combinaties

Verniswas verschillende kleuren in lagen
Behalve vooraf mengen kun je kleuren ook over elkaar of naast elkaar aanbrengen. Hieronder zie je een voorbeeld van een beukenhouten blad dat ontzettend oranje was. Het blad werd eerst lichter gemaakt met verniswas wit. Zo creëerden we een meer neutrale basis. Na droging werd er een laag verniswas Notelaar aangebracht.

Verniswas wit met notelaar op beuken

Het beukenhouten blad hierboven is eerst gekleurd met witte verniswas en na droging werd een tweede laag aangebracht met verniswas Notelaar.

Verderop op deze pagina (bij ‘Verniswas patineren met wax’) zie je een voorbeeld van een tafel waarbij de kleuren notelaar en zwart in vegen naast elkaar werden aangebracht. Daarmee creëer je een super stoer effect.

Verniswas zelf kleuren met pigment

Transparante verniswas kan gebruikt worden als kleurloze beschermlaag op hout of krijtverf maar is ook ideaal om je eigen kleuren te mengen. Je kunt hiervoor de vloeibare acrylpigmenten gebruiken die in diverse houttinten en standaard kleuren verkrijgbaar zijn in de webshop. Dit is een voordelige optie voor als je meerdere tinten wilt gebruiken maar je wilt niet voor iedere kleur een hele fles bestellen. Bovendien kun je er mee experimenteren en mixen tot je je favoriete kleur hebt.

Project met een zelfgemengde kleur
Een klant wilde de uitstraling bereiken van een oude houten tafel waarvan hij ons een foto stuurde. De tafel had een specifieke bruintint die niet als standaard kleur verkrijgbaar was. Om de perfecte tint te krijgen gaven we het advies om een mix van de pigmenten midden eiken en teak te gebruiken in een verhouding van 1:1 en dit toe te voegen aan de transparante verniswas. Dit is onze test met kleurswatches:

Verniswas mengen met pigment

Hieronder zie je het uiteindelijke resultaat: op de achtergrond zie je de inspiratiebron. Op de beide kleinere foto’s zie je de links de onbehandelde tafel en rechts het eindresultaat met verniswas gekleurd met de genoemde acrylpigmenten.

Verniswas voor oud hout effect

Tips voor het mengen van verniswas met pigment

Je kunt op 1 liter transparante vernis maximaal 50 gram (oftewel 1 volle flacon) acrylpigment gebruiken. Dan krijg je het meest intense kleur effect. Maar minder pigment kan natuurlijk ook, dan wordt het effect transparanter en schijnt de ondergrond dus meer door. Ons advies is om vooraf wat testjes te doen met kleine hoeveelheden. Ideaal hiervoor zijn papieren bekertjes of lege jampotjes. Breng de test mengsels aan op bijvoorbeeld de onderkant van je meubel en laat drogen. Als je het iets dekkender of donkerder wilt hebben kun je pigment toevoegen. Zo kun je je favoriete tint én dekkingsgraad bepalen.

Verniswas om hout te vergrijzen

Met verniswas kun je gemakkelijk hout oud maken door het een vergrijsd of gepatineerd effect te geven. Er zijn diverse houttinten mogelijk, dus je hebt keus genoeg. 

Verniswas Notelaar is een echt donkere houttint en heel mooi in een stoer industrieel interieur. Het fijne van de kleur Notelaar is dat deze kleur niet zo oranjebruin is, maar een koele bruintint, waardoor je met Notelaar een heel eigentijdse uitstraling kunt creëren. 

Verniswas Notelaar met Grijs
Voor een effect dat iets meer de grijze kant op gaat en dat iets lichter oogt dan notelaar, kun je zoals hierboven al uitgelegd de kleuren notelaar en grijs mengen. Een verhouding van 1:1 is een goed uitgangspunt. Ons advies is om daarmee eerst een test te doen en te laten drogen. Wil je dan toch nog iets grijzer of juist iets bruiner? Pas dan gewoon de verhouding aan en gebruik iets meer grijs of iets meer notelaar.

Verniswas Taupe geeft ook een stoer vergrijsd effect. De kleur taupe heeft een groenige ondertoon en is dan ook heel geschikt om rode of oranjerode houtsoorten een vergrijsd effect te geven. 

Verniswas Gouden Den heeft een tint die vergelijkbaar is met oud, geloogd grenen. Dit is dus meer een warme en zachte tint. 

Whitewash met witte verniswas

Een whitewash effect kun je op allerlei manieren aanbrengen. Met verdunde krijtverf, kalkwas, vintage whitewash. Maar ook met witte verniswas. Een reden om te kiezen voor witte verniswas in plaats van bijvoorbeeld kalkwas, kan zijn dat je het desbetreffende oppervlak wilt afwerken met een vernislaag voor extra vlekbestendigheid. Dit is met kalkwas niet mogelijk. Ook op een trap is verniswas een betere keuze omdat een waslaag te glad en te gevaarlijk is.

whitewash vloer

Verniswas afwerken met wax

Een laag verniswas kun je een leuk extra effect geven met een gekleurde was, bijvoorbeeld Abbondanza kalkwas of colourwax. Breng de verniswas aan en laat goed drogen. Daarna kun je de was aanbrengen volgens de gebruiksaanwijzing.

Verniswas Taupe met colourwax Grey

Voor het effect zoals op de kast hierboven breng je eerst verniswas Taupe aan en na droging werk je dit af met Abbondanza colourwax Grey.

 

Verniswas notelaar en zwart met kalkwas

Op het tafelblad hierboven werden de verniswas kleuren Notelaar en Zwart naast elkaar in vegen aangebracht. Naderhand werd dit afgewerkt met Abbondanza Kalkwas voor de witte accenten.

 

Patineren met verniswas 

Je kunt verniswas ook gebruiken als een patina over een laag krijtverf. Dit is enigszins vergelijkbaar met het effect van een gekleurde was over een laag krijtverf. Het voordeel van verniswas ten opzichte van boenwas, is dat je het gemakkelijk weer kunt overschilderen als je er flauw van bent. Ook kun je een patineerlaag van verniswas nog extra beschermen met vernis. Dat kan in bepaalde gevallen handig zijn, zoals bijvoorbeeld op een trap, vloer, badkamermeubel, buitenmeubel, etc.

Verniswas Gouden Den is een bruikbaar alternatief voor een klassiek patina zoals je krijgt met antiekwas. Grijze verniswas kan gebruikt worden in plaats van grijze was. Witte verniswas gebruik je in plaats van kalkwas, etc. 

 


Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Tonen als Foto-tabel Lijst

39 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Verniswas Transparant Mat
  Verniswas Transparant Mat
  Waardering:
  98%
  As low as € 6,95
 2. verniswas transparant, kleurloos
  Verniswas Transparant Satin
  Waardering:
  93%
  As low as € 6,95
 3. Verniswas wit
  Verniswas Wit
  Waardering:
  99%
  As low as € 6,95
 4. Verniswas zwart
  Verniswas Zwart
  Waardering:
  99%
  As low as € 6,95
 5. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 6,95
 6. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 6,95
 7. Verniswas Taupe
  Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 6,95
 8. Verniswas Gouden Den
  Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  97%
  As low as € 6,95
 9. Spalters; platte varkensharen kwasten voor het aanbrengen van diverse soorten verf
  Spalters
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 10. Acrylpigment Teak
  Acrylpigment Teak
  Waardering:
  100%
  € 7,95
 11. Acrylpigment Notelaar
  Acrylpigment Notelaar
  Waardering:
  100%
  € 7,95
 12. Wit vloeibaar acrylpigment
  Acrylpigment Wit
  Waardering:
  90%
  € 7,95
 13. Zwart vloeibaar acrylpigment
  Acrylpigment Zwart
  Waardering:
  85%
  € 7,95
 14. Kalkwas van Abbondanza met extra krijt en pigmenten
  Kalkwas - Liming Wax
  Waardering:
  98%
  € 18,95
 15. Colourwax Grey - lichtgrijze wax van Abbondanza
  Colourwax Grey
  Waardering:
  96%
  € 18,95
 16. Colourwax Dark Grey - donkergrijze was van Abbondanza
  Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  98%
  € 18,95
 17. Extra matte vernis
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 18. Abbondanza zijdeglans vernis
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
per pagina