Verniswas aanbrengen

Verniswas aanbrengen

Alles over het aanbrengen van verniswas!

Ben je van plan om te gaan werken met verniswas? Wil je houten meubels, wanden, lambriseringen of je vloer een mooie kleurwaas geven? Wij leggen je precies uit hoe je verniswas gebruikt en wat je ermee kunt doen. Op deze pagina vind je alle tips, trucs, werkbeschrijvingen en stappenplannen.

 

verniswas aanbrengen alle tips en trucs

verniswas tips op deze pagina:

Wat is verniswas?
Verniswas kleuren, kleuren mengen e.d.
Verniswas zelf kleuren met pigment
Greywash met verniswas
Whitewash met verniswas
Patineren met verniswas
Hoe breng je verniswas aan?
Hoe moet je verniswas afwerken?

Tip: alle verniswas kleuren en producten die we hier noemen kun je onderaan de pagina terugvinden. Handig!

 

Verniswas Taupe op badkamermeubel

Hierboven een mooi voorbeeld van een badkamermeubel dat werd behandeld met verniswas Taupe.

Wat is verniswas?

Verniswas is een uniek product dat de duurzaamheid van een vernis combineert met de uitstraling van beits of traditionele was. Verniswas beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hitte-bestendige afwerking. Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubelen voor binnen en buiten, speelgoed, tafels, lambriseringen, kasten, trappen, vloeren, etc. Met verniswas geef je onbehandeld of nieuw hout een prachtige natuurlijke, gepatineerde look!

Verniswas kleuren

Verniswas is in verschillende standaard kleuren verkrijgbaar; de houttinten notelaar en gouden den en de kleuren taupe, wit, zwart, grijs. Ook is er een kleurloze, transparante verniswas.

Met witte verniswas kun je een fris whitewash effect creëren en de standaard grijstint is een koel neutraal grijs. Met notelaar of taupe creëer je een trendy vergrijsd oud hout effect. Gouden Den is een meer klassieke tint die het hout de uitstraling van oud geloogd grenen geeft.  

Kleuren onderling mengen

Alle standaard kleuren verniswas kunnen onderling worden gemengd. Zo kun je met zwart en wit bijvoorbeeld zelf een grijstint maken. En een van onze eigen favorieten combinaties is een mix van de kleuren notelaar en grijs. Je krijgt hiermee een warme, vergrijsde trendkleur.

Verniswas grijs en notelaar mengen

Verniswas in meerdere kleurlagen

Behalve vooraf mengen kun je kleuren ook over elkaar of naast elkaar plaatsen. Hieronder zie je een voorbeeld van een beukenhouten blad dat ontzettend oranje was. Het blad werd eerst lichter gemaakt met verniswas wit. Zo creëerden we een meer neutrale basis. Na droging werd er een laag verniswas Notelaar aangebracht.

Verniswas wit met notelaar op beuken

Het beukenhouten blad hierboven is eerst gekleurd met witte verniswas en na droging werd een tweede laag aangebracht met verniswas Notelaar.

 

Verderop op deze pagina (bij ‘Verniswas patineren met wax’) zie je een voorbeeld van een tafel waarbij de kleuren notelaar en zwart in vegen naast elkaar werden aangebracht. Daarmee creëer je een super stoer effect.

Verniswas zelf kleuren met pigment

Transparante verniswas kan gebruikt worden als kleurloze beschermlaag op hout of krijtverf maar is ook ideaal om je eigen kleuren te mengen. Je kunt hiervoor de vloeibare acrylpigmenten gebruiken die in diverse houttinten en standaard kleuren verkrijgbaar zijn in de webshop. Dit is een voordelige optie voor als je meerdere tinten wilt gebruiken maar je wilt niet voor iedere kleur een hele fles bestellen. Bovendien kun je er mee experimenteren en mixen tot je je favoriete kleur hebt.

Voorbeeld van een project met een zelf gemengde kleur

Een klant wilde de uitstraling bereiken van een oude houten tafel waarvan hij ons een foto stuurde. De tafel had een specifieke bruintint die niet als standaard kleur verkrijgbaar was. Om de perfecte tint te krijgen gaven we het advies om een mix van de pigmenten oud eiken en teak te gebruiken in een verhouding van 1:1 en dit toe te voegen aan de transparante verniswas. Dit is onze test met kleurswatches:

Verniswas mengen met pigment

Hieronder zie je het uiteindelijke resultaat.

Op de achtergrond zie je het voorbeeld, oftewel de inspiratiebron. Op de beide kleinere foto’s zie je de links de onbehandelde tafel en rechts het eindresultaat met een mengsel van transparante verniswas gekleurd met de acrylpigmenten donker eiken en teak (de genoemde producten vind je onderaan deze pagina).

 

Verniswas voor oud hout effect

Tips voor het mengen van verniswas met pigment

Je kunt op 1 liter transparante vernis maximaal 50 gram (1 volle flacon) acrylpigment gebruiken. Dan krijg je het meest intense kleur effect. Maar minder pigment kan natuurlijk ook, dan wordt het effect transparanter en schijnt de ondergrond dus meer door. Ons advies is om vooraf wat testjes te doen met kleine hoeveelheden. Ideaal hiervoor zijn papieren bekertjes of lege jampotjes. Breng de test mengsels aan op bijvoorbeeld de onderkant van je meubel en laat drogen. Zo kun je je favoriete tint én dekkingsgraad bepalen.

Verniswas greywash, het vergrijzen van hout

Verniswas Notelaar is een donkere vergrijsde houttint en heel mooi in een stoer industrieel interieur. Het fijne van de kleur Notelaar is dat deze kleur niet zo oranjebruin is, maar eerder koel en vergrijsd, waardoor je met Notelaar een heel eigentijdse uitstraling kunt creëren.

Voor een effect dat iets meer de grijze kant op gaat en dat iets lichter oogt dan notelaar, kun je zoals hierboven al uitgelegd deze twee kleuren gaan mengen. Een verhouding van 1:1 is een goed uitgangspunt. Ons advies is om daarmee eerst een test te doen en te laten drogen. Wil je dan toch nog iets grijzer of juist iets bruiner? Pas dan gewoon de verhouding aan en gebruik iets meer grijs of iets meer notelaar.

Whitewash met witte verniswas

Een whitewash effect kun je op allerlei manieren aanbrengen. Met verdunde krijtverf, kalkwas, vintage whitewash. Maar ook met witte verniswas. Een reden om te kiezen voor witte verniswas in plaats van bijvoorbeeld kalkwas, kan zijn dat je het desbetreffende oppervlak wilt afwerken met een vernislaag voor extra vlekbestendigheid. Dit is met kalkwas niet mogelijk. Ook op een trap is verniswas een betere keuze omdat een waslaag te glad en te gevaarlijk is.

whitewash vloer

Verniswas patineren met Abbondanza wax

Een laag verniswas kun je een leuk extra effect geven met een gekleurde was, bijvoorbeeld Abbondanza kalkwas of colourwax. Breng de verniswas aan en laat goed drogen. Daarna kun je de was aanbrengen volgens de gebruiksaanwijzing.

Verniswas Taupe met colourwax Grey

Voor het effect zoals op de kast hierboven breng je eerst verniswas Taupe aan en na droging werk je dit af met Abbondanza colourwax Grey.

 

Verniswas notelaar en zwart met kalkwas

Op het tafelblad hierboven werden de verniswas kleuren Notelaar en Zwart naast elkaar in vegen aangebracht. Naderhand werd dit afgewerkt met Abbondanza Kalkwas voor de witte accenten.

 

Verniswas als patineerlaag op krijtverf

Je kunt verniswas ook gebruiken als een patina over een laag krijtverf. Dit is enigszins vergelijkbaar met het effect van een gekleurde was over een laag krijtverf. Het voordeel van verniswas is in dit geval dat je het gemakkelijk weer kunt overschilderen als je er flauw van bent. Maar ook kun je een patina van verniswas nog extra beschermen met vernis. Dat kan in bepaalde gevallen handig zijn, zoals bijvoorbeeld op een trap, vloer, badkamermeubel, buitenmeubel, etc.

Verniswas Gouden Den is een bruikbaar alternatief voor een klassiek patina zoals je krijgt met antiekwas. Verniswas grijs kan gebruikt worden in plaats van grijze was, witte verniswas gebruik je in plaats van kalkwas, etc.

Hoe breng je verniswas aan?

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip.

Gebruik voor het aanbrengen een platte synthetische kwast of een spalter.

Standaard methode voor het kleuren van hout: breng de verniswas aan in de richting van de houtnerf en laat drogen. Desgewenst kun je een tweede laag aanbrengen.

Vintage look: breng een royale laag verniswas aan (een te dunne laag droogt te snel en dan krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg de overtollige verniswas direct weg met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting.

Tip: Wil je een transparantere look? Verdun de gekleurde verniswas dan niet met water, maar voeg transparante verniswas toe. Mengen met water zal de beschermende eigenschappen van de verniswas verminderen.

Verniswas aanbrengen vintage look

Verniswas afwerken

Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken; het is vlek- hitte- en waterbestendig. Heb je voor de vintage look gekozen dan kan het zijn dat er wat extra bescherming nodig is. Doe in dat geval een zogenaamde druppeltest: wanneer een druppel water in het oppervlak trekt is extra bescherming nodig. Je kunt hiervoor transparante verniswas of Abbondanza vernis gebruiken.

Ook op trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas voor meer slijtvastheid het best een extra beschermlaag geven met Abbondanza vernis.

Tip: je vindt alle genoemde producten hieronder! 

 

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
 1. Verniswas Transparant
  Waardering:
  93%
  Vanaf € 5,50
 2. Verniswas Wit
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 5,50
 3. Verniswas Zwart
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 4. Verniswas Grijs
  Waardering:
  99%
  Vanaf € 5,50
 5. Verniswas Notelaar
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 5,50
 6. Verniswas Taupe
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 7. Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 8. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 10,95
 9. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 10,95
 10. Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 11. Colourwax Grey
  Waardering:
  98%
  € 15,95
 12. Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  100%
  € 15,95
Loading ...
Load More ...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina