Whitewash hoe doe je dat?

Verftechnieken.nl Whitewash hoe doe je dat?

Whitewash

Whitewash, white wash kalkwas, krijtwas, limewax, witte waas; allemaal termen die verwijzen naar dat leuke landelijke effect van grenen of eikenhout met een witte waas of een niet geheel dekkende en brocante look. Ik heb gemerkt dat mensen de term ‘whitewash’ voor allerlei effecten gebruiken. Niet alleen voor de originele techniek, maar ook voor een sleetse witte verflaag. In dit artikel zal ik je er alles over uitleggen.

Wat is whitewash?

Whitewashen (kalken, limewaxen) is een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven, terwijl de houtnerf zichtbaar blijft. Vroeger werden houten meubelen, muren en vloeren vaak bewerkt met kalk. Dit deed men onder meer omdat kalk een ontsmettende werking had. De kalk trok in de nerven van het hout en gaf een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect kun je op allerlei verschillende manieren bewerkstelligen.

Abbondanza kalkwas op eikenhout

Whitewash met kalkwas

Kalkwas wordt ook wel limingwax of krijtwas genoemd. Abbondanza kalkwas wordt rechtstreeks op onbehandeld hout aangebracht. Vooral op eikenhout krijg je hiermee een heel mooi effect omdat de nerven van deze houtsoort mooi open zijn. De kalkwas blijft achter in de nerven en laat zo een mooie witte gloed achter.

Abbondanza Kalkwas
verftechnieken.nl - kalkwas aanbrengen

Maar ook op onbehandeld steigerhout krijg je er een mooi resultaat mee…

kalkwas op steigerhout - verftechnieken

Whitewash met krijtverf

Je kunt ook een witte waas of whitewash aanbrengen door te werken met verdunde witte verf. Zelf een krijtverfwash maken is heel eenvoudig. Hiervoor verdun je Abbondanza krijtverf Pure White ongeveer 1:1 met water. Breng de wash overvloedig aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af in de richting van de houtnerf.

verftechnieken.nl whitewash met krijtverf

Whitewash met verniswas

Verniswas is een product op waterbasis dat een kleurwaas geeft aan onbehandeld hout en het tevens beschermt tegen vlekken. Abbondanza verniswas is er in allerlei tinten, maar voor een traditionele whitewash gebruik je natuurlijk wit. Het aanbrengen van witte verniswas gaat eigenlijk net zo als een krijtverfwash; aanbrengen met een kwast en uitvegen met een doek. Het grote voordeel van werken met verniswas is dat je daarna geen extra beschermlaag of afwerking hoeft aan te brengen.

Brocant en sleets effect

En dan dus dat versleten, landelijke effect van een oude verflaag zoals je ziet op brocante meubels. Veel mensen noemen deze sleetse look ook whitewash. Toch is dit een andere verftechniek. Hierbij breng je de verf namelijk wel gewoon dekkend aan. Naderhand wordt de dekkende verflaag met allerlei technieken verouderd; bijvoorbeeld doorschuren, bewerken met antiekwas of patineren.

Brocante look verftechnieken


In mijn boek Decoratieve Verftechnieken leg ik stap voor stap uit hoe de verschillende whitewash technieken (en heel veel andere verftechnieken) kunnen worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke techniek voor jouw project geschikt is.

Maar je kunt voor meer informatie ook terecht op de uitgebreide pagina whitewash op onze website. Daar vind je stap voor stap uitleg van alle whitewash technieken, foto’s met voorbeelden én de benodigde producten.

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

39 gedachten over “Whitewash hoe doe je dat?

 1. Emilie Toulis

  Hallo Mirjam,

  Graag willen wij het plafond van ons nieuwe huis voorzien van een white wash effect. Dit plafond bestaat uit balken en dakbeschot van grenen en/of vuren. Het oppervlak zal dus niet slijten door gebruik, maar dient wel lang mooi te blijven aangezien opnieuw behandelen een heel karwei is. Wij overwegen te beitsen of verniswas te gaan gebruiken. Welke gaat het langst mee en is het beste voor een woonomgeving?

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Emilie, er zijn zo veel verschillende merken en soorten beits dat ik daar geen algemeen antwoord op kan geven. Ik zou in ieder geval voor een watergedragen product kiezen in verband met droogtijden, geuroverlast en het vergeelt minder. Verniswas is op waterbasis, geurarm en droogt heel snel. Mocht je een iets dekkender effect willen aanbrengen (vooral grenenhout kan nogal veel noesten en nerven hebben die onrustig ogen) dan is een wash van krijtverf erg prettig omdat je dat wat dekkender kunt opzetten. Verniswas zal de nerven en tekening meer accentueren, een krijtverfwash dekt het wat meer af. Veel succes met kiezen en klussen!

 2. buddy1956

  Hallo,
  Ik heb een eiken eettafel volledig blank geschuurd met grit 40 omdat ik de ruwe structuur wil behouden en deze met een mengsel van azijn en staalwol behandeld. ik weet dat eikenhout zwart kleur hiermee, maar het is wel erg zwart.
  Kan ik deze kleur lichter maken (Grijs) door er een Witte transparante beits of Witte was er overheen te doen

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Normaal gesproken heeft zo’n vergrijzer als ijzer acetaat (want dat heb je in feite gemaakt) slechts effect op een dun laagje. Je zou dus eerst kunnen proberen of je het effect een beetje kunt temperen door te schuren. Mocht dat niet lukken dan kun je inderdaad bv kalkwas of grijze colourwax gebruiken. Gebruik in ieder geval geen watergedragen producten. Alle kleuren was vind je hier: https://www.verftechnieken.nl/boenwas-kalkwas-kleurwas.html

 3. Edith

  hoi hoi

  Ik heb een vraag over mijn trap. deze is donkerbruin dmv beits,geen vernislaag.
  Ik ben nu heerlijk bezig om mijn huisje op te knappen en die trap past er zo niet bij.
  ik heb grijstinten in huis. Ik hoor graag hoe ik dit kan aanpakken

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Edith, als een dekkend effect wilt kun je gewoon dekkend gaan verven. In dat geval is goed ontvetten, schuren en primen de beste start. Daarna is het vooral een kwestie van verven / aflakken. Maar als je een wash / greywash wil creëren zijn er meerdere opties, afhankelijk van het effect dat je mooi vindt maar ook de houtsoort. Verder krijg je in dt geval het beste effect als de basis niet al te donker is. Dat geeft je veel meer opties qua kleur en techniek. Misschien kun je even kijken op onze themapagina over vergrijzen van hout: https://www.verftechnieken.nl/vergrijzen-old-wood-effect.html

 4. Renata

  Ik heb een donker bruine antieke slaapkamer (stijl chippendale). Ik wil alles wit schilderen, wat voor verf moet ik hier voor gebruiken? Wie kan mij wat tips geven? Alvast bedankt.

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Renata, als je alles strak en netjes wilt schilderen dan kun je het beste Abbondanza Soft Silk verf gebruiken. Deze heeft een ingebouwde beschermlaag en hoef je niet verder af te werken. Voor een nonchalanter effect, of meer brocante (doorgeschuurd, gepatineerd) is Abbondanza krijtverf een betere optie. Het hangt dus vooral af van de stijl die je wilt creëren. Deze verfproducten en veel inspiratie. tips & trucs kun je op de site vinden: http://www.verftechnieken.nl Daar staan in de navigatiebalk aan de linkerkant allerlei pagina’s met tips. Veel succes!

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hoi Angelique, ik kan zien dat je je hebt aangemeld, maar inderdaad heb je de aanmelding nog niet bevestigd.
   Dit doe je door op de bevestigingslink te klikken.
   Het kan zijn dat jouw mail instellingen zodanig beveiligd zijn dat de link niet aanklikbaar is.
   In dat geval kun je de link kopiëren en handmatig in de adresbalk van je browser plakken.
   Lukt het dan nog niet, wil je dan even replyen op de bevestiginsmail? Dan kunnen we via de mail even kijken wat er mis gaat.
   Succes!

 5. Marlies

  Ik heb een vraag over mijn eiken vloer. De vloer is een white wash vloer, behandeld met white wash olie. Het wit effect is minimaal en ik wil de vloer graag witter maken. Is het mogelijk om over de olie kalkwas in te wrijven?

  Bedankt Marlies

  1. Sarah

   Wij zitten met hetzelfde probleem qua whitewash olie vloer. Hebben jullie al iets over de vloer gedaan wat het meer whitewash maakte?

 6. Anoniem

  Ik heb een krukje behandeld met witte liming wax. Ik merk nu, dat als ik er een theemok opzet, er direct een kring achterblijft die ik niet meer weg krijg. Is dat normaal? Hoe gevoelig is liming wax in het algemeen voor vlekken en kan ik daar iets aan doen?
  Met vr.gr.
  Carolien

 7. Anoniem

  Hallo Mirjam,
  een veel gestelde vraag waarschijnlijk, we hebben nieuwe meubelen, bank en stoelen, en een nieuwe whitewax tafel, en nu vloekt onze massief eiken wandmeubel en salon tafel er natuurlijk bij, deze zijn wel eens behandeld met olie, maar volgens mij niet gelakt, hoe kan ik deze meubelen het allerbeste met kalkverf wihte waxen, heb overwogen om een nieuw meubel te kopen, maar het was ons huwelijks geschenk en mijn man kan er geen afstand van doen. Laten doen is onbetaalbaar.
  met vriendelijke groet Saskia Wendel assen

 8. Anoniem

  Beste Mirjam,

  op dit moment ben ik 18 weken zwanger en al druk aan het nadenken over het babykamertje. Ik heb de babykamer van onze dochter nog, maar dat is vanille beuken. Mdf- vanille zeg maar. Nu wil ik graag aan de slag om dit white wash/ witter te krijgen. Welk proces moet ik dan gaan opstarten? Alles licht schuren en hierna?
  Alvast bedankt voor je antwoordt!

  Groet,

  Simone

 9. Anoniem

  Beste Mirjam….

  Heb donker koloniaanse meubelen… waarin de houtnerf prachtig te zien is… Er zit geloof ik wel een dunne laklaag overheen. Nu zijn ze te donker voor in mijn nieuwe huisje en zou ik ze heel graag een soort whith wash look geven. Wat kan ik dan het beste doen?
  liefs Hanneke

 10. Anoniem

  Hallo Mirjam
  Ik heb in mijn tuin een overkapping van geimpregneerd hout en ik wil hem graag whitewash hebben, kan dat met krijtverf of moet dat anders?
  groetjes Anouk

 11. Anoniem

  beste Mirjam

  Ik heb een antieke grenen geloogde buffetkast, die ik graag wil white washen..
  De kast is ongelakt, maar behandeld en verzorgd met was.
  Wat zijn de stappen die ik nu moet ondernemen?

 12. Anoniem

  Beste Mirjam,

  Sinds 1989 bezit ik een antieke grenen kast die ik onderhoud met blanke boenwas. Op de ´caramel´kleur ben ik nu helemaal uitgekeken.
  Het liefst zou ik de kast ´kleuren´. Kan dat zonder al te veel problemen en zo ja, hoe pak ik dat aan?
  De kleur hoeft niet perse dekkend te zijn.

  Vriendelijke groet,
  Sandra

 13. jonnie

  Hoi Mirjam,

  Ik heb een vraag. Ik heb een eettafle gekocht. Het onderstel is krijtwit geverfd en ben ik zeer tevreden over. Echter het bovenblad was onbehandeld. We hebben het blad eerst 1 laag whitewash gebeitsd. Ik vind het te wit. We hebben een eiken vloer, met witte olie behandeld. De vloer is nu donkerder dan het tafelblad. Ik wil het tafelblad meer kleuren richting de vloerkleur. Wat kan ik nu het beste doen? Wat is evt een mooie beitskleur die eroverheen kan? Of kan ik er beter iets anders mee doen?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  marjonstarink@solcon.nl

 14. Caroline

  Beste Mirjam,

  Allereerst, wat een leuke blog. Super dat je zo de moeite neemt om ieders vragen te beantwoorden. Ik heb ook een vraag mbt. een teakhouten tafel. Deze tafel is 7 jaar oud en onbewerkt. Ik zou graag een echte oude, robuuste en verweerde look willen creëren (alsof hij buiten heeft gestaan) en dat de bruine houten kleur een beetje verweerd vaal (mat) grijs wordt. Heb je tips hoe ik dat kan aanpakken? Ik hoor het graag! Mvg, Caroline

 15. Linda

  Ik heb dat ook. Een onbehandeld eiken tafel en dressoir. Dus ben net als Anoniem 12 dec. 2010 benieuwd hoe ik dit moet aanpakken. Wil beiden niet dekkend wit maken, maar ook niet heel licht white wash, dus er tussen in zo'n beetje. Lees graag je reactie.

 16. Anoniem

  Hallo ik heb een tv dressoir onbehandeld eiken ,nu heb ik een pot whitewash verf gekocht maar hoe moet ik dit kastje voorbehandelen voor ik ga verven op de pot staat grof schuren maar is dat wel zo verstandig?

 17. Anoniem

  Hallo Mirjam,

  Ik wil mijn blank eiken en greenen meubels white washen. Er zit nu een transparante beits over. Moet ik nu eerst gaan schuren om het goed te laten ehchten en zo ja hoe ver moet ik het kaal schuren?

  groet Frans

 18. Marieke

  Hallo Mirjam,

  Ook ik heb een teak tafel welke ik wil behandelen. Hoeveel delen water en verf heb ik dan precies nodig om te verdunnen?

  En volstaat dan de krijtverf of kan ik dan beter de soft silk aanschaffen?

  Ik wil wel graag ook het matte behouden en absoluut niet glimmen.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gr, Marieke

 19. Anoniem

  Hallo Miriam,

  Graag zou wil advies mbt onze kledingskast. Het is een erfstuk en er zit dus voor mijn man emotionele waarde aan vast. De kast is echter afgrijselijk lelijk. Er zit een hoogglas fineerlaag op de deuren in een hele gele houtkleur. Ik wil de kast graag behandelen, maar weet niet goed hoe dit aan te pakken. Ik wil een natuurlijk effect bereiken, zodar dat het geheel massief wordt. Heb je tips???

  Thanks!

  Groeten
  Patty

 20. marian

  Oh wat mooi allemaal en wil zelf graag onze donker eikendressoir in white wash verven (moet man lief doen) en de muren waar nu nog behang op zit ook verven …maar is dit mogelijk ??? En vind de landelijke /romantische stijl zo mooi …dus graag advies van jou AUB ..

  Gr van Marian

 21. kees

  hallo mirjam
  ik heb een grenen eettafel staat nu inde beits moet with wash uiterlijk krijgen hoe het beste te behandelen en met welk materiaal. Tafel wordt intensief gebruikt
  alvast bedankt

 22. Anoniem

  Beste Mirjam,
  Bedankt, ik ga er even over nadenken (heb ook het boek verftechnieken besteld, dus daar vind ik denk ik ook wel informatie over de verdunde krijtverf) en dan kom ik er even op terug. Iris

 23. Anoniem

  Hallo Mirjam,

  Graag zou ik wat advies krijgen, voordat ik een bestelling plaats. Ik heb namelijk een teak houten tafel, die ik recent in een white wash beits heb gezet en na ontevreden resultaat weer helemaal moest kaal schuren en schoonmaken. Ik vond de tafel te wit (te grote overgang) en mijn vraag is hoe ik het best een zo natuurlijk mogelijk resultaat kan krijgen (en zo mat mogelijk). Ik wil eigenlijk het effect zoals bij een houten vloer: de houtnerf zichtbaar en accenten van wit (of grijs). Omdat het een salontafel is, moet er ook een goede bescherming op, maar absoluut mat (de verkoper van de beits gaf me een olie mee die toch glansde).

  Graag zou ik je reactie krijgen, bedankt alvast. Iris

 24. Anoniem

  Dank je wel.
  Ik moet eerst nog wat ontwerpen maken omdat ik de hele boel ook wil verbouwen tot andere kasten en nog wat dingen. Het wordt wel een meer maanden project naast mijn werk en de kids, dus het kan nog even duren voor de bestelling 😉

 25. Anoniem

  Hallo Mirjam,

  Ik wil mijn huidige grenen bed ombouw en kasten een witte uitstraling geven (nerf nog goed zichtbaar, maar wel (nagenoeg) wit). Ze zijn nu in een antiek look. Nu vroeg ik mij af hoe ik dit het beste kan doen.

  Alvast bedankt.

 26. Anoniem

  Dank voor je reactie!
  Kan die verf overal overheen en is deze dekkend?
  Volgende vraag is natuurlijk wat mij dat gaat kosten. In totaal zo'n 140 m2. Kan dat niet op je website vinden. Is deze verf ook in de winkel te koop?
  Veel vragen, dank alvast voor de antwoorden!

 27. Anoniem

  Soms mooi dat withewash, maar op het plafond van mijn net gekochte huis is dat ook toegepast en dat vind ik minder mooi. Ik wil het graag wit(ter) maken want nu is het vrij donker in huis. Welke verven kunnen hierover heen? Liefst iets minder milieubelastend.

 28. Anoniem

  Dank je wel voor de tips. Ik heb net een oude gelakte tafel gekocht en weet nu dus welke behandeling ik moet toepassen

 29. Anoniem

  Hallo.
  Ik heb ooit een kast behandeld met White wash verf van het merk Trip Trap(deens), maar schijnt niet meer te verkrijgen te zijn. Maar waar kan ik een goede White Wash verf verkrijgen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *