DIY Kintsugi, de schoonheid van imperfectie

In dit blog laat ik je zien hoe jij heel eenvoudig de Japanse kunst van het repareren van keramiek met goud of zilver kunt nabootsen.

DIY Kintsugi zelf maken

Wat is Kintsugi?

Kintsugi is Japans en het betekent ‘gouden verbinding’. Het wordt ook wel Kintsukuroi genoemd, oftewel ‘gouden reparatie’.

De kunst om gebroken keramiek te repareren met goudkleurige of zilverkleurige lak of lijm komt voort uit de Japanse filosofie dat sporen van ouderdom, breuk en herstel bijdragen aan de schoonheid van een voorwerp. Vergelijkbaar met de wabi sabi filosofie.

In deze Japanse traditie worden gebroken voorwerpen dus niet keurig onzichtbaar gelijmd, maar worden de sporen van ouderdom als het ware gekoesterd. Sterker nog; door de barstjes en beschadigingen te benadrukken door ze met goud of zilver op te vullen wordt een doodgewoon gebruiksvoorwerp plotseling een prachtige blikvanger!

Grappig genoeg past deze filosofie heel goed bij de voorliefde van veel van onze volgers en klanten voor doorleefde meubels, oud hout, oude industriële lampen, kasten, etc. Voorwerpen met een barstje, of hier en daar een buts of een beschadig geven sfeer en karakter aan je interieur. Ik denk dan ook dat jullie deze techniek heel gaaf zullen vinden!

Kintsugi techniek op een schaal

DIY Kintsugi schaal

Eerst even dit; meestal wordt kintsugi toegepast bij voorwerpen die daadwerkelijk kapot zijn. Je lijmt de scherven met lijm waaraan je goudpoeder hebt toegevoegd, of je geeft na het lijmen de barstjes een goudlaagje. In mijn geval was de schaal niet echt gebroken, er zaten alleen barsten in. Dat kan dus ook prima. Sterker nog; ik heb de techniek ook uitgeprobeerd op een betonlook vaasje dat helemaal niet kapot was. Dus gooi je servies niet kapot 😊je kunt dit effect ook aanbrengen op serviesgoed dat nog intact is.

DIY Kintsugi schaal

Mijn Kintsugi hack

Zoals gezegd; het is niet per se nodig dat het voorwerp dat je gaat behandelen echt aan diggelen ligt, maar als dat wel zo is dan adviseer ik je om eerst alle onderdelen zoals gebruikelijk te lijmen met een standaard 2 componenten lijm. Laat het geheel dan heel goed drogen en ga daarna verder met de methode die ik heb gebruikt.

Wat ik heb gedaan is het goud effect aanbrengen met Nuvo Crystal Drops in een goudtint. Hiermee breng je heel eenvoudig gouden lijnen aan over de barsten.

Kintsugi DIY op betonnen vaasje

Het grote voordeel hiervan is dat dit product in een handige spuitflacon zit met een tuitje waarmee je nauwkeurig de lijnen van de barsten kunt volgen. Een tweede voordeel is dat je er ook een soort reliëf mee creëert, vergelijkbaar met de enigszins uitpuilende lijm zoals je ziet in de traditionele methode. Verder droogt het snel en het goud effect is prachtig.

Het onderstaande vaasje had zoals gezegd helemaal geen barsten of beschadigingen. Het is een kringloopvaasje dat ik een betonlook gaf met de Abbondanza Concrete Effect set. Daarna gaf ik het een gebarsten patroontje.

Kintsugi DIY op een vaasje

Nog een tip: Je hoeft niet per se met goud te werken, je zou ook kunnen kiezen voor koper of zilver en zo je eigen draai geven aan deze techniek.

Kintsugi effect op een vaasje

Kintsugi DIY op een schaalKintsugi close-up op een schaalHeb jij al inspiratie gekregen? Bedenk eens wat je met deze techniek allemaal kunt doen. Niet alleen schalen, kopjes of ander serviesgoed. Maar ook tegels of zelfs houten planken kun je op deze manier behandelen.

Pinterest board met Kintsugi inspiratie

Ik heb op Pinterest al een paar jaar een Kintsugi Pinterestbord met allerlei voorbeelden van deze kunstvorm. Op dit bord vind je veel inspirerende projecten. Dus ben je net zo obsessed als ik, volg dan zeker mijn Kintsugi board!

Kintsugi repareren met goud

Ga je mijn Kintsugi-hack ook proberen? Zet dan je foto’s op Instagram en tag ons met de hashtag #diyverftechnieken of deel ze op onze Facebookpagina, zodat wij en onze volgers jouw project ook kunnen bewonderen.

Xoxo Mirjam

Deel dit artikel

6 gedachten over “DIY Kintsugi, de schoonheid van imperfectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *