Antiek oud zilver effect op meubels en accessoires

In deze blogpost ga ik je laten zien hoe simpel het is om een oud en gepatineerd zilver effect aan te brengen op meubels en accessoires.

Dit is een geweldige techniek voor het pimpen van spiegellijsten en schilderijlijsten, maar ook heel mooi op beelden, meubeltjes, ornamenten, kandelaars etc.

Antiek Zilver effect maken

DIY zilver patineren

Met deze techniek kun je vrijwel alle materialen en ondergronden behandelen. Voor deze DIY gebruikte ik een goedkope kunststof spiegellijst uit de winkel die ik een keer in de aanbieding had gescoord met het idee om er nog eens iets leuks mee te doen. Maar als jij een schilderijlijst of spiegel hebt van een ander materiaal, zoals hout of metaal, of een lijst met een oude verflaag, dan is dat natuurlijk ook prima.

Ik heb de lijst eerst dekkend geverfd met Abbondanza krijtverf in de kleur Warm Black (maar ook andere zwarte of donkergrijze kleuren zoals Abbondanza Black en Slate zijn prima basiskleuren).

verguldlijm aanbrengen

Toen de basislaag droog was bracht ik een laagje verguldlijm aan. Deze lijm is speciaal gemaakt voor bladmetalen, kleeft op bijna alles en behoudt de kleefkracht voor lange tijd.

Na een half uurtje drogen bracht ik een laagje bladzilver aan op de gehele lijst. Het leuke van deze techniek is dat je niet zo netjes en precies hoeft te werken, als er hier en daar een stukje bladzilver ontbreekt zie je de zwarte ondergrond en dat is precies wat we willen.

Als je klaar bent heb je natuurlijk een super glimmende zilveren lijst (zie de foto hierboven) die wel een laagje patina kan gebruiken om een oude look te creëren. 
Voor de oude sleetse look gebruik je Abbondanza Antiquing glaze Black. Dit breng je nonchalant met een kwast over de zilveren laag aan. Druk de glaze goed in alle groeven en kieren van de sierrandjes en ornamenten.
Laat de glaze even intrekken en veeg het dan voorzichtig uit met een zachte pluisvrije doek (bijvoorbeeld een stuk T-shirt). De glaze blijft in de dieper gelegen delen achter en laat een donker waasje aan op het glimmende zilver.

En dit is dan het resultaat. Een mooie verweerde uitstraling van oud zilver.

Tip: op ons YouTube kanaal kun je de volledige stap voor stap video bekijken.

Ik wens je weer veel verfplezier!
xoxo
Mirjam

Deel dit artikel

6 gedachten over “Antiek oud zilver effect op meubels en accessoires

 1. Elles

  hoi Mirjam,wat een.mooie spiegel geworden,maar waar koop je dat bladzilver? en welk merk? graag reactie hierop..groet Elles

 2. Mirjam Otten

  Hallo Mirjam,

  Wat een prachtig effect.
  Daarbij een vraag. Als ik de basiskleuren zwart en grijs zou vervangen door wit, krijg je dan eenzelfde effect, alleen met een wit patina?
  Graag je advies voor het maken van een dergelijke spiegel.

  Mvg Mirjam Otten

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Mirjam, deze techniek kan in principe met iedere kleur. Maar als je een witte basis hebt en een wit patina, dan zal dat een heel subtiel effect geven, omdat wit en zilver niet erg contrasteren. Veel plezier en succes!

 3. Patty

  Ik zou graag met de chroom spray gaan werken om een oud zilver effect te creëren. Hoe kan ik dit leren?
  Mvg Patty Jansen

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Patty, zoals je in het artikel kunt lezen creëer ik deze antiek zilver techniek met bladzilver. Dat geeft namelijk al van zichzelf gemakkelijker een antieke look omdat je het wat ‘slordiger’ kunt aanbrengen. Chroomspray is super glimmend en egaal en het is dus minder gemakkelijk om het zo’n mooie oude look te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *