Tegels verven, hoe doe je dat?

Tegels verven in de toiletruimte, keuken of badkamer, kan dat?

Een veelgestelde vraag, die ik toevallig de laatste weken een paar keer in onze mailbox had. Daarom kom ik er op FAQ Friday nog maar weer eens op terug.

Als je je ergert aan de lelijke wandtegels in bijvoorbeeld het toilet of in de keuken en je hebt even niet het budget (of de tijd) om de tegels eraf te bikken en nieuwe tegels te plaatsen, kan het verven van zo’n tegelwand een goede optie zijn.

Kies de juiste verf om tegels te verven

Sommige mensen vragen me of je tegels ook met krijtverf kan verven. En op zich zou dat best kunnen, maar het is gewoon niet zo’n slimme keuze. Tegelwanden worden immers vaak geplaatst op plaatsen waar snel vlekken kunnen ontstaan en die je goed wilt kunnen schoonhouden.

Krijtverf is een matte poreuze verf en daardoor gevoeliger voor vlekken. Je zou de krijtverf kunnen afwerken met vernis om het vlekbestendig te maken. Maar waarom ingewikkeld doen als het makkelijk kan? Voor dit soort klussen adviseer ik dan ook altijd Abbondanza Soft Silk lak. Die is krasvast en vlekbestendig en afwerken is dus niet nodig!

Verder is het belangrijk om tegels goed voor te behandelen en te gronden met Abbondanza multiprimer. Het hele stappenplan om de tegels aan te pakken kun je terugvinden in een artikel dat ik eerder hier op het blog heb geplaatst. Of kijk op onze themapagina Werken met Soft Silk lak op de website.

Tip voor een supersnelle tegelwand make-over

Het is niet eens altijd nodig om de gehele wand te verven. Zelf heb ik bijvoorbeeld ooit een badkamer gehad waar de tegels op alle wanden nog in prima conditie waren, maar waar her en der op de muur tegels waren geplaatst met een goed bedoeld gezellig printje. Prima als je dat printje toevallig mooi vindt, maar ergerlijk als het net de verkeerde kleur heeft, of gewoon ronduit oubollig is. Helaas is dat laatste vaak het geval. Ik bedoel: takjes? Bloemblaadjes? Vogeltjes? Why?

In die badkamer van toen (dit is al wel 10 jaar geleden) heb ik ervoor gekozen om alleen de desbetreffende tegels een ander kleurtje te geven. Deze tegels met print waren in een random patroon in de badkamer geplaatst en ik hoefde er als ik me goed herinner maar een stuk of 15-20 te verven. Zo was ik in een mum van tijd klaar en had mijn badkamer toch een totaal andere en frisse uitstraling gekregen.

Hieronder zie je het patroon op de tegels in een toiletruimte die wij aanpakten in het genoemde artikel op dit blog. Waarom doen architecten dit? Het is zo smaakgevoelig en de kans dat iedereen dit mooi vindt is minimaal.

tegels met patroontje overschilderen

Losse tegels op de wand verven

Hoe pak je dit aan? Heel simpel; plak de tegels af met schilderstape, Ik koos ervoor om de voeg niet mee te verven, dus het is belangrijk om netjes af te plakken. Breng multiprimer aan op de betreffende tegels, verwijder de tape en laat goed drogen. Daarna opnieuw afplakken en de Soft Silk lak aanbrengen. Tip: Soft Silk is nu ook in halve liter verpakking verkrijgbaar!

Kies een mooie accentkleur voor de gewraakte tegels en pas hier bijvoorbeeld ook je handdoeken en andere accessoires op aan. Of gebruik verschillende bij elkaar passende tinten, dat is net even iets gewaagder.

Veel plezier en succes!

xoxo Mirjam

Deel dit artikel

2 gedachten over “Tegels verven, hoe doe je dat?

 1. Lia Raats

  Hoi,
  Ik heb de volgende vraag. Op onze (oude ) wc zitten mooie oude tegels (art deco achtig).
  Helaas zijn er een aantal met stukken die ooit zijn bedekt met cement?
  (?) laagjes. Nu wil ik deze cementlaagjes voorzien van goud verf. Wat kan ik hiervoor het best gebruiken. Ook zijn er enkele tegels waarvan een hoek of zo ontbreekt. Wat kan ik daar het beste als ondergrond aanbrengen om vervolgens te voorzien van een goud laagje.
  Heb de site van mijn voorbeeld meegestuurd.
  Met vriendelijke groet,
  Lia Raats
  Vast dank

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Lia, het effect van die gouden reparaties op de tegels in het Ahani Paris, kun je nabootsen met Abbondanza metallic paint. Dit kun je in principe rechtstreeks op het cement aanbrengen. Maar ik geef altijd als tip om eerst een laagje krijtverf aanbrengen in een roodtint. Je vind deze tip ook in de productbeschrijving op onze site hier: https://www.verftechnieken.nl/abbondanza-metallic-paint-classic-gold.html Als het cement te ruw is dan kun je het wat gladder maken door bv wat vulmiddel aan te brengen en glad te strijken.
   Voor wat betreft het bijwerken van de ontbrekende stukjes; het ligt eraan hoe groot die stukken zijn en hoe diep de gaten. Als het niet al te diep is dan kun je dit aansmeren met vulmiddel of met gips. Je vindt dat op onze site bij ‘voorbehandelen’
   Overigens, als je het goud op de tegels leuk vindt kun je ook eens mijn blogartikel over Kintsugi bekijken. Kintsugi is de techniek om gebroken keramiek met goud te repareren. Daar doet dat goud effect op de tegels wel een beetje aan denken namelijk, ik denk dat die tegels op kintsugi zijn geïnspireerd. Je vind dit blogartikel hier: https://www.verftechnieken.nl/blog/diy-kintsugi-de-schoonheid-van-imperfectie/
   Veel succes en plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *