Van oud kastdeurtje naar vintage spiegel effect

Voor deze make-over nam ik een oud glazen kastdeurtje onder handen en maakte er een leuk decoratief item van met de uitstraling van een antieke verweerde spiegel. Kijk je mee?

Creëer een verweerd spiegel effect met bladzilver

Deze DIY is geïnspireerd op de zogenaamde ‘verre églomisé’ techniek waarbij je bladmetaal (bladgoud, -zilver of -koper) aanbrengt op de achterkant van glas. Voordat het glas wordt bewerkt met bladmetaal worden er soms eerst nog motieven, sierranden of afbeeldingen aangebracht. Meestal met behulp van stencils. De laag bladzilver wordt tenslotte afgewerkt met een dekkende verflaag.

Als alles klaar is kijk je uiteindelijk dus tegen het onbehandelde glas aan, dat dan de ‘goede’ kant vormt.

Benodigdheden voor deze DIY

Achterstevoren werken…

Bij deze techniek is het belangrijk dat je vooraf goed bedenkt hoe het geheel eruit moet komen te zien, want je werkt precies in de omgekeerde volgorde. Met andere woorden: datgene wat op de voorgrond zichtbaar moet zijn, wordt als eerste aangebracht en wordt soms tijdens de volgende stappen weer bedekt. Aan de glaskant is het echter allemaal in de goede volgorde zichtbaar. Ik gebruikte hier overigens geen stencils of patronen en motieven, maar ik maakte wel een geschilderde namaak roedeverdeling. Deze roedeverdeling komt op de voorgrond en die ga ik dus straks als eerste aanbrengen.  

Stappenplan en werkwijze van de verre églomisé techniek

Voor het oude kastdeurtje wilde ik een sterk verweerd effect aanbrengen, zoals van een antieke spiegel met heel veel beschadigingen en donkere vlekken. Deze werkwijze is enigszins vergelijkbaar met mijn armeluiszilvertechniek.

Als eerste verwijderde ik de scharnieren en de knoppen en vulde ik gaatjes en beschadigingen aan de voorzijde. In dit geval hoefde ik me niet om gaatjes of beschadigingen aan de achterkant te bekommeren, aangezien die niet in het zicht komt. Maar als jij van een mooie afwerking houdt, of je maakt iets voor de verkoop, dan kan dat natuurlijk wel.

Voor een goede hechting moet het glas brandschoon en vetvrij zijn, dus ik maakte het goed schoon met alcohol.

De roedeverdeling maken

Zoals gezegd wilde ik een geschilderde roedeverdeling aanbrengen, zodat het glas als het ware in ruitjes wordt verdeeld.

Tip: ik hield hierbij rekening met de maat van een velletje bladzilver, dat is 14 x 14 cm. Ik maakte de vierkantjes (de zogenaamde ruitjes) net een paar millimeter kleiner.

Na goed meten en rekenen tekende ik aan de voorkant van het glazen deurtje met een whiteboard stift de banen af. Daarna draaide ik het deurtje weer om zodat ik aan de achterkant de banen kon afplakken en verven. De achterkant is dus de kant waar de complete verre églomisé techniek wordt aangebracht.

Ik verfde ik de afgeplakte banen dekkend zwart met krijtverf (Abbondanza Black 029). Eerst de lange middenbaan en daarna alle dwarsbanen van de namaak roedeverdeling. De tape verwijderde ik direct, terwijl de verf nog nat was.

Het verweerde effect aanbrengen

Volgende stap was het aanbrengen van kleine spatjes en vlekjes met verdunde zwarte krijtverf. Dit doe je zoals je dat vroeger op de kleurschool al hebt geleerd; met een stugge kwast (ik gebruikte een stencilkwast) of een oude tandenborstel. En dan spetteren maar. Deze kleine zwarte plekjes zorgen voor dat typische verweerde effect zoals je dat op oude spiegels ziet. Dit versterkte ik door hier en daar wat grotere wazige vlekken te maken.

Verguldlijm en bladzilver aanbrengen

Zodra de zwarte vlekjes en spetters droog zijn (dat is vrijwel direct) kan de verguldlijm worden aangebracht. Om ook hierbij een verweerde look te creëren deed ik dat niet zoals gebruikelijk met een zachte kwast, maar met een sponsje. Daardoor is de lijmlaag onregelmatig en zal het bladmetaal niet overal even goed hechten. Als de verguldlijm wordt aangebracht is het wittig van kleur. Zodra de lijm transparant is geworden en een nog beetje kleverig aanvoelt kan het bladmetaal worden aangebracht.

Zoals gezegd heb ik de fake ruitjes een slag kleiner gemaakt dan een velletje bladmetaal, dus ik kan nu heel simpel op ieder ruitje precies één velletje plakken.

Als de gehele glasplaat is bedekt moet het bladmetaal goed worden aangedrukt en vast gewreven. Daarna kan het overtollige bladmetaal worden verwijderd met een kwast. Op deze manier verwijder je ook het bladmetaal van de plaatsen waar je (dankzij het onregelmatig aanbrengen met het sponsje) geen lijm hebt aangebracht.

Vervolgens wordt de hele laag bladzilver dekkend afgewerkt met een laag zwarte krijtverf. Dit betekent dat alle open plekjes aan de voorkant zwart worden ingevuld. Ook beschermt deze verflaag het kwetsbare bladzilver tegen oxidatie en verdere beschadigingen.

Het afwerken van de voorkant

Toen de achterkant droog was kon ik de voorkant afwerken. Ik schilderde de lichtgrijze lijsten met dezelfde zwarte krijtverf. Ook verwijderde ik met een doekje de restanten whiteboard stift. Als laatste bracht ik een laagje antiekwas aan om de lijst mooi af te werken en een authentieke zacht glanzende look te geven.

En voilà mijn verweerde ‘antieke’ spiegeldeurtje is klaar. Het is een leuk object geworden om mee te stylen en om er leuke hoekjes mee te maken. Op de foto’s zie je het deurtje in onze woonkamer, maar ik heb hem ook al op de slaapkamer gehad om een lelijke verwarmingsbuis te verbergen.

Ik kan dit deurtje trouwens ook heel goed gebruiken als styling prop bij fotoshoots voor product- en sfeerfoto’s.

De zwarte lijsten en roedeverdeling passen goed bij mijn zwarte archiefkastje…

Bekijk de video met stap voor stap werkwijze

Bewegende beelden zeggen meer dan foto’s en woorden. Dus ik heb de hele werkwijze ook vastgelegd in een uitgebreide stap voor stap video. Wil je deze video bekijken? Klik dan op de afbeelding hieronder, of klik hier om naar de video op ons YouTube kanaal te gaan.

Ik ben benieuwd wat jij van deze make-over vindt. Laat het me weten in de reactie, ook als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder.

Ik wens je weer heel veel verf- en DIY plezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *