Krijtverf en kalkverf; wat is het verschil?

krijtverf en kalkverf het verschil
Krijtverf en kalkverf is niet hetzelfde

De termen kalkverf en krijtverf worden vaak met elkaar verward, maar toch is er een groot verschil tussen deze beide verfsoorten. In dit artikel zal ik je kort uitleggen wat het verschil is.

Wat is kalkverf?

Kalkverf is een mineraal product met, zoals het woord al aangeeft, kalk als belangrijk bestanddeel. Kalkverf hecht niet op alle ondergronden, alleen op minerale (steenachtige) ondergronden. Wil je de verf op een eerder geverfd oppervlak of andere ondergrond aanbrengen, dan heb je om die reden meestal een speciale primer nodig. Ook kan kalkverf naderhand niet zonder meer worden overgeschilderd. Als je voor dit product kiest is het dus belangrijk om je dat te realiseren.

Het effect van kalkverf op een muur is enigszins streperig of wolkerig, al naar gelang de wijze van aanbrengen. Op meubels is kalkverf minder geschikt omdat de verf, zoals al gezegd, eigenlijk op een poreuze, minerale ondergrond moet worden gebruikt.

Wat is krijtverf?

Krijtverf bevat geen kalk, maar wel meer krijt dan gebruikelijk, waardoor je met krijtverf een prachtig poedermat effect creëert. In tegenstelling tot kalkverf kan krijtverf kan op vrijwel iedere ondergrond zonder problemen en zonder speciale primers worden aangebracht. De verf kan dus gewoon op oude verflagen, latex, laklagen e.d. worden aangebracht. Krijtverf is ook naderhand heel gemakkelijk weer overschilderbaar (mits je geen wax hebt aangebracht om het af te werken). Het effect van krijtverf is egaal en poedermat. Krijtverf kan vanwege de gemakkelijke hechting ook uitstekend op meubels worden gebruikt en een goede kwaliteit krijtverf kan ook gewoon met water en/of een mild sopje worden afgenomen.

Let op: houd er rekening mee dat de genoemde eigenschappen van krijtverf helaas niet altijd van toepassing zijn. Er is de laatste jaren een beetje een wildgroei geweest van merken en merkjes die een graantje mee willen pikken en plots ook een ‘krijtverf’ op de markt hebben gebracht. Als je niet teleurgesteld wil worden kies dan voor een merk met een goede reputatie, zoals Abbondanza. Dit merk (dat wij ook verkopen) bestaat nu al tien jaar, heeft z’n sporen dus wel verdiend en is al vanaf het begin vriendelijk geprijsd.

Zo, nu weet je het verschil tussen de beide verfsoorten en kun je er bij je keuze rekening mee houden. Het maakt zoals je kunt lezen nogal wat uit waarmee je werkt. Als wij vragen krijgen via mail of telefoon over het gebruik van kalkverf vraag ik daarom ook altijd of het inderdaad om kalkverf gaat, zodat ik mijn advies erop kan afstemmen.

Tip: meer lezen over het werken met krijtverf? Kijk dan op onze themapagina Werken met krijtverf. Krijtverf is in 170 prachtige tinten verkrijgbaar op onze site.

xoxo Mirjam

Deel dit artikel