Krijtverf of lak aanbrengen, hoe kies je de juiste kwast?

Krijtverf aanbrengen, kies de juiste kwastKrijtverf aanbrengen met de juiste kwast

Wist je dat het kiezen van een kwast grote invloed heeft op het uiteindelijke resultaat van je verfwerk? En nou doel ik niet per se op het feit dat er een verschil is tussen dure en goedkope kwasten, maar vooral ook op het materiaal waarvan de kwast is gemaakt.

Varkensharen kwasten en spalters

Een traditionele kwast van varkenshaar is eigenlijk niet de beste keuze voor gebruik met watergedragen verf. De holle haren kunnen onder invloed van water gaan buigen en krom staan. Ook kan de verf zich gaan ophopen in de vezels. Hierdoor kan het werken met een varkensharen spalter een wat streperig effect geven als je er krijtverf of andere soorten verf of lak op waterbasis mee aanbrengt.

Krijtverf vintage effect

Een vintage of shabby look met krijtverf

Dit betekent trouwens niet dat je spalters of andere varkensharen kwasten links moet laten liggen als je krijtverf gaat aanbrengen. Zo’n streperig effect kan juist heel decoratief zijn. Als je je meubels of accessoires een brocante of vintage look wilt geven kun je hier juist mooi gebruik van maken. Breng dan de krijtverf wat dikker aan en creëer zo een licht streperig effect. Als je dan naderhand gaat patineren met Abbondanza wax of Antiquing Powder of Abbondanza Glaze, zal dit de kwaststrepen nog eens extra accentueren en creëer je een prachtige doorleefde uitstraling. Ga je een groot oppervlak bewerken en gebruik je een rollertje? Strijk dan direct na het rollen de natte verf even na met een spalter. Zo voorkom je direct ook dat bobbelige sinaasappeleffect.

Kwasten van kunststofvezel

De moderne kunststofvezel kwasten zijn speciaal ontworpen voor de hedendaagse verfsoorten op waterbasis. Deze haren zorgen voor een gladde en strakke afwerking. Omdat in de afgelopen jaren Arbo regels en milieueisen meer en meer werden aangescherpt, wordt er zeker voor binnen schilderwerk bijna alleen nog maar (verplicht) met watergedragen verf gewerkt. Kwastenfabrikanten hebben zich de laatste jaren dan ook enorm ingespannen om hun kwasten hierop aan te passen.

Lak aanbrengen met een synthetische kwast

Een glad & strak effect met krijtverf

Krijtverf geeft bij het aanbrengen al snel een licht streperig effect omdat de verf wat dikker is dan een lakverf en snel droogt. Zoals gezegd wordt dit met varkensharen kwasten nog eens versterkt. Wil je een gladdere afwerking? Gebruik dan een goede synthetische kwast. Breng de krijtverf niet te zuinig aan, verdeel vlot over het oppervlak en strijk dan uit in één richting. Blijf niet te lang smeren. Mocht de verf niet in één keer dekken, breng dan meerdere dunne lagen aan. De verf droogt zo snel dat je al gauw de volgende laag kunt opzetten.

Kwasten voor decoratieve verftechnieken

Als je, zoals ik, een opleiding hebt gehad in de decoratieve schilderkunst (marmer- en hout imitaties, fresco’s e.d.) herken je dit misschien wel; een soort rare liefde koesteren voor kwasten en ander verfgereedschap. Hier heb ik jaren geleden al eens een blogartikel over geschreven. Mocht je dat leuk vinden, je vind het artikel hier.

Ik wens je weer veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel