Kun je een fineerlaag verven met krijtverf of lak?

Een fineerlaag verven kan dat?

Kun je een fineerlaag ook verven?

Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt.

Meestal is het verven van een fineerlaag geen enkel probleem. Fineer is in principe gewoon een dun laagje hout dat op een meubel van een goedkopere of minder mooie houtsoort wordt geplakt. Een meubel dat is gefineerd, kan daarom in principe net zo bewerkt en geschilderd worden als hout, mits de fineerlaag intact is.

Een fineerlaag verven met krijtverf is dan ook geen probleem. Ook kun je fineer natuurlijk verven met onze Abbondanza Soft Silk alles in één lak. Als de fineerlaag is geschuurd en ontdaan van lak, verf of andere oude lagen, kun je dit zelfs ook gewoon vergrijzen of whitewashen met een krijtverf wash, verniswas of Abbondanza wax. Alles over deze technieken kun je vinden op onze site, bij de werkbeschrijvingen.

Geplastificeerd spaanplaat

Let op; sommige meubelen zijn beplakt met een laagje kunststof fineer. Het lijkt soms op hout, maar is in feite gewoon kunststof of folie, bedrukt met een houtmotiefje of andere print.

Bekende voorbeelden hiervan zijn geplastificeerd spaanplaat of melamine, wat je vast wel kent van IKEA kasten of de planken en meubelplaten uit de bouwmarkt. Dit materiaal kun je het best eerst gronden met Abbondanza Multiprimer om ervoor te zorgen dat de verf kan hechten op de gladde kunststof ondergrond. Een dekkende verflaag aanbrengen met krijtverf, acrylverf, lak e.d. is op die manier geen probleem, vergrijzen of whitewashen kan in dat geval niet.

Stappenplan en werkbeschrijvingen

Meer lezen? Kijk op de uitgebreide pagina Meubels verven met krijtverf op onze website. Daar vind je een compleet stappenplan over het restylen van je meubels, inclusief het herkennen van ondergronden, voorbehandelen (wel of niet schuren), afwerken, etc.

Veel verfplezier!

xoxo Mirjam

Deel dit artikel