Roest effect | Echt roest met oxidatievloeistof

In dit artikel laat ik je zien hoe je gemakkelijk zelf een echt roest effect creëert. Ideaal voor stoere roestige elementen in een industrieel interieur!

DIY Roest Effect verftechnieken.nl

Instant Roest Effect

Natuurlijk is het best mogelijk om een imitatie roest effect te maken met alleen verf. Kijk bijvoorbeeld naar dit artikel hier op het blog, over een roest effect met verf. Maar vandaag gaan we een beetje vals spelen met een speciaal roest product.

Het grootste verschil met een geschilderde roest imitatie is dat in dit geval het oppervlak ook echt gaat roesten. Het is in feite een chemische reactie tussen de basislaag (die echte ijzerdeeltjes bevat) en een oxidatie vloeistof.

Een ander verschil – en wel iets om rekening mee te houden- is dat voor grotere objecten of verticale oppervlakken het roest effect met verf wat handiger én voordeliger is. Maar voor een klein object, of voor wie gaat voor echt roest, is het instant roest effect een leuk project.

Ik zal je stap voor stap laten zien hoe het werkt. Het is echt super gemakkelijk en het resultaat is verbluffend! Je kunt dit op de meest uiteenlopende ondergronden toepassen, dus ook kunststof, hout, geschilderde oppervlakken, etc.

Grondlaag voor het roest effect

Het voorbeeld dat ik hier ga bewerken is een wit kunststof sierlijstje en daarom heb ik eerst even een donkere grondlaag aangebracht met Abbondanza krijtverf in de kleur Mud. Ik had die kleur toevallig bij de hand. Het maakt niet zoveel uit welke kleur je gebruikt, maar ik vind het prettig om de ondergrond alvast een beetje een donkere basis te geven met donkergrijs, zwart of bruin. Daarnaast is het voordeel dat 1 laag van de instant iron basis dan vaak voldoende dekking geeft.

Werkwijze roest effect

Stap 1: Breng een laagje Instant Iron basecoat aan en laat dit goed drogen. Je zult merken dat deze verf erg zwaar is en dat komt doordat hier echte ijzerdeeltjes in zitten. Laat de basislaag een nacht (ca. 12 uur) goed drogen. Hieronder zie je hoe dit er dan uit ziet; grijs met een beetje structuur.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Stap 2: Breng nu met een kwast de Instant Rust top coat roestvloeistof aan. Ik gebruik hiervoor een goedkoop kwastje zoals een spalter.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Druk de vloeistof goed in alle nerfjes en kiertjes en ga een kopje koffie drinken. Je hoeft nu namelijk even niets meer te doen. Gewoon afwachten en je verbazen over wat er gebeurt.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Het roest proces begint direct en je ziet het effect steeds sterker worden.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Na enkele uren is het volledige effect bereikt. In principe hoef je dit niet af te werken, je kunt het zelfs buiten toepassen. Maar als je wilt kun je het roest effect afwerken met Modern Options primer-sealer aanbrengen. Dit stopt het roestproces, zodat het ook buiten in de regen niet verder doorroest en beschermt het oppervlak (ook tegen afgeven e.d.). Houd er echter wel rekening mee dat een sealer het poederige effect en de kleur iets zal veranderen. Op accessoires en objecten puur voor  decoratieve doeleinden werk ik het roest effect dan ook nooit af.

Het resultaat: instant roest

Voilà; instant roest! En dan te bedenken dat dit gewoon een wit kunststof sierlijstje was. Ziet het er niet geweldig uit?

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Denk je eens in wat je hiermee allemaal kunt doen! Je kunt in een wip plantenbakken, potten, kandelaars, lijsten of metalen lampen een stoere industriële look geven! Maar het is ook super voor beelden, mixed media, scrapbooking, noem maar op.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Je kunt Instant Iron basecoat en de Instant Rust top coat los kopen in flacons van 118 ml, of je neemt een setje met beide producten in 59 ml verpakking. Hoe dan ook; je hebt altijd beide producten nodig voor dit effect!

Wat vind je er van? Borrelen er al ideeën bij jou op?

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email