Shabby Chic sjablonen

Verftechnieken.nl Shabby Chic sjabloon kussen close Verftechnieken.nl Krukje Hotel de Paris close

Er is een grote wens van mij in vervulling gegaan; ik heb echt leuke sjablonen gevonden en opgenomen in ons assortiment.

Waarom zeg ik ‘echt leuk’? Omdat veel sjablonen al jarenlang van hetzelfde laken een pak zijn; bloemetjes, zonnetjes, urnen, engelen, sierrandjes, ornamenten en klimoptakjes. Ik werkte in de jaren ‘90 heel veel met sjablonen (destijds een mega trend) en was daarom wel zo’n beetje uitgekeken op het standaard assortiment. Maar een tijdje geleden heb ik Shabby Chic sjablonen ontdekt. Helemaal leuk; sjablonen van een goede kwaliteit in een prachtige Franse en landelijke stijl. En wat nog leuker is; ik ben stockist en distributeur van deze lijn geworden voor de Benelux en Duitsland. Even een paar voorbeeldjes?

Shabby Chic sjabloon Boudoir 1 Shabby Chic sjabloon Hotel de Paris Shabby Chic sjabloon Petite Patisserie Shabby Chic sjabloon Mannequin 2 Shabby Chic sjabloon Arc de Triomphe Shabby Chic sjabloon Paris Crown Shabby Chic sjabloon Keep Calm

En ga zo nog maar even door. Ik heb momenteel 25 ontwerpen in 2 formaten; A3 en A4. En dat gaan er nog meer worden. Voor het volledige assortiment kun je even op onze website kijken, of het Shabby Chic Pinterest board.

Natuurlijk moest ik direct een paar projectjes doen zodra ik de sjablonen in huis had. Een kussen en een krukje. Hieronder laat ik even de stappen zien, het is heel eenvoudig. Als eerste het kussen. Om doordrukken te voorkomen doe je een stuk karton in het kussen.

01 kussen voorbereiden

Spuit het sjabloon licht in met niet permanente lijmspray, even laten drogen en plaats het sjabloon dan op de goede plek.

02 kussen Shabby Chic sjabloon plaatsen

En dan kun je beginnen. Ik gebruikte Abbondanza krijtverf in de kleur Slate.  Dep een sjabloneerkwast licht in de verf en dep af op een stuk keukenpapier. Breng liever meerdere dunne laagjes aan dan er een kliederboel van te maken.

04 kussen Shabby Chic sjabloon aanbrengen

Krijtverf droogt enorm snel dus het is bijna direct droog. Dan kun je het sjabloon verwijderen.

06 kussen Shabby Chic sjabloon verwijderen

07 kussen Shabby Chic sjabloon effect

En voilà: Helemaal blij; een nieuw kussen met een originele afbeelding. De stof is naderhand gewoon wasbaar *)
Verftechnieken.nl Shabby Chic sjabloon kussen close

En dan nu het krukje.
Verftechnieken.nl Krukje Hotel de Paris

Ik begon met het krukje een basislaag te geven met Abbondanza krijtverf Verdigris. Ik bracht de verf lekker nonchalant aan, dus niet helemaal dekkend, omdat ik een verweerd effect wil creëren. Dit doe je door een bijna droge kwast te gebruiken. Strijk de verf dan vanuit het midden naar de randen en sla hier en daar stukken over.

04 krukje basislaag aanbrengen

Vervolgens (na het inspuiten met lijm, zie uitleg bij het kussen) plaats je het sjabloon op de goede plek. Omdat het sjabloon enigszins doorzichtig is, is dat een fluitje van een cent.

05 krukje Shabby Chic Sjabloon plaatsen
Ik gebruikte voor deze afbeelding Abbondanza krijtverf Pure White.

06 krukje Shabby Chic Sjabloon verwijderen

Omdat het geen gezicht is als een sjabloon helemaal dekkend en intact is terwijl de ondergrond verweerd is (mijn mening, sorry) schuur ik het sjabloon even een beetje door. Zo komen de slijtplekjes op het sjabloon overeen met de ondergrond. Dat ziet er meer authentiek uit.
07 krukje Shabby Chic Sjabloon doorschuren

En nogmaals voilà…

Verftechnieken.nl Krukje Hotel de Paris Verftechnieken.nl Krukje Hotel de Paris close

Shabby Chic krukje!

De sjablonen zijn gemaakt van mylar; een supersterk, degelijk en flexibel polyester kunststof materiaal. De sjablonen zijn steeds opnieuw te gebruiken. Als je zuinig bent op je sjabloon heb je er jarenlang plezier van. De sjablonen zijn te gebruiken met allerlei soorten verf, goed bestand tegen chemicaliën en gemakkelijk te reinigen.

*) Update: Ik kreeg de vraag of je de gesjabloneerde stof ook kunt wassen? Ja hoor, dat is geen probleem! Wat ik doe is de verf aan de achterkant (of met een doek ertussen op de voorzijde) fixeren met een strijkbout. Ik weet niet zeker of dat echt nodig is maar dat doe je ook altijd met textielverf en dus leek het me wel een goed idee 🙂 Ik heb getest met wassen op 30 graden en de print blijft perfect zitten.

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

2 gedachten over “Shabby Chic sjablonen

  1. Tanja

    Heel mooi gedaan,ik ben ook zo zot van meubels in een ander jasje te steken.
    Wat ik wou vragen hoeveel zo een sjabloon kost.
    Vriendelijke groet de Kort tanja

Reacties plaatsen niet mogelijk.