Antiekblauw

Kast antiekblauw

De foto van deze antiekblauwe kast duikt hier en daar op op onze website en ik krijg regelmatig de vraag met welke kleur ik deze kast heb bewerkt. Hetzelfde geldt voor de ladekast hieronder. Omdat deze vraag afgelopen week weer langskwam leek het me wel leuk het hier even uit te leggen.

ladekast antiekblauw

Dit zijn foto’s uit de tijd dat ik veel meubels in opdracht bewerkte. En destijds was antiekblauw erg gewild. Ik ben zelf nog steeds gek op blauw (altijd al geweest) en gebruik het ook graag in mijn eigen interieur, maar de algemene trend neigt de laatste jaren toch wat meer naar warm grijs, taupe, vergrijsde naturellen en natuurlijk nog steeds allerlei wittinten. Toch zijn er naast mij blijkbaar nog meer blauw-liefhebbers. En vandaar die regelmatig terugkerende vraag; welke kleur is dit?

In de tijd dat ik meubels in opdracht schilderde mengde ik altijd zelf mijn kleuren. Voor deze meubels gebruikte ik blauw met een iets groenige ondertoon en patineerde de verflaag vervolgens met antiekwas. Sinds wij in 2010 onze verflijn hebben opgezet gebruik ik voor dit effect kant en klare kleuren, zoals de kleur Pale Jeans (440) uit de Abbondanza krijtverf collectie. Door daarna de verflaag te patineren met antiekwas zal de kleur iets ‘ouder’ gaan ogen en ook een meer groene ondertoon krijgen. Hoe je patineert met antiekwas kun je lezen op de pagina over patineren op onze website.

krijtverf kastje schuren

Het kastje hierboven is iets feller van kleur maar ook dit wordt weer gedempt en verzacht door de verflaag te verouderen. Ik gebruikte hier de Abbondanza kleur Turquoise (370). De verflaag een beetje doorschuren op de randjes en op het reliëf laat de warme kleur van het hout eronder doorschemeren.

krijtverf kastje wax boenen

Daarna kun je met boenwas en/of antiekwas de verflaag afwerken. Blanke boenwas geeft alleen een warme authentieke glans. Antiekwas maakt de kleur wat warmer. Maar je zou ook kalkwas kunnen gebruiken en daarmee het blauw juist wat frisser maken.

Een andere kant en klare kleur is een van de nieuwe kleuren uit onze collectie: Antique Blue. Tja de naam zegt het al. Krijtverf Antique Blue
Antique Blue is een vergrijsde oud blauwe tint, waarvoor afzwakken met antiekwas eigenlijk niet nodig is. Natuurlijk kun je dit wel doen, antiekwas geeft namelijk niet alleen een warme waas, maar ook een zachte glans die een mooi doorleefd effect geeft (als een meubel dat jarenlang fanatiek is opgeboend door vorige eigenaren).

Wil je alle blauwtinten zien? Je kunt op onze website ook filteren op kleur. We hebben maar liefst 46 tinten blauw!  Klik op deze link en je kunt ze allemaal bekijken.

xoxo Mirjam

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *