Krijtbord van krijtverf

verftechnieken-krijtbord

De termen krijtverf en krijtbordverf worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar wat doorgaans wordt verkocht als ‘schoolbordverf’ of ‘krijtbordverf’ is niet hetzelfde als krijtverf.

Andersom werkt overigens wel. Dat wil zeggen: je kunt Abbondanza krijtverf gebruiken als krijtbordverf. Dit werkt natuurlijk vooral goed met een donkere tint, maar in principe kun je ook een andere kleur gebruiken. Ik had nog een stukje hardboard uit een fotolijstje liggen. Hier maakte ik met enkele lagen krijtverf een decoratief krijtbordje van voor op mijn wandrek.

Werkwijze:

verftechnieken-krijtbord

 1. Breng minimaal 2 of 3 lagen krijtverf aan. Ik gebruikte Abbondanza ‘Black’.
  Tip: De sterkste afwerking krijg je door in meerdere dunne laagjes te werken. Laat tussendoor goed drogen, minimaal 4 uur;

   

 2. Als de verflaag goed is doorgehard (wacht zo lang mogelijk maar zeker 1 of 2 dagen) bestrooi je de verflaag met een laagje krijtpoeder of je wrijft deze in met de  zijkant van een krijtje;

   

 3. Verdeel het krijt over het hele oppervlak en wrijf goed in met een sponsje, bordenwisser of doek;

   

 4. Nu kun je het bord met een nat sponsje afnemen en je krijtbord is klaar om te beschrijven.

Het inwrijven met krijt zorgt ervoor dat de eerste woorden of tekeningen op je nieuwe krijtbord niet voor altijd hun sporen achterlaten. Dit werkt als volgt: krijtverf en schoolbordverf zijn poreus. Dat moet ook, anders zou je er niet met krijt op kunnen schrijven. Door de verflaag eerst helemaal te verzadigen met krijt zorg je ervoor dat alle poriën alvast worden opgevuld. Deze truc werkt overigens ook voor een nieuw kant en klaar schoolbord.

verftechnieken-krijtbord
verftechnieken-krijtbord maken
verftechnieken-krijtbord-kl

Have fun!
Express Yourself 🙂

Deel dit artikel

6 gedachten over “Krijtbord van krijtverf

 1. Dick Imming

  Beste Mirjam,
  Een vraag wat betreft wat voor soort schoolbordverf moet ik gebruiken. Welk merk? Op water of terpentinebasis? Mijn bestaande krijtbord heb ik namelijk met zwarte schoolbordenverf beschilderd wat mooi mat zwart wordt. Het blijft ook mooi als je met schoolkrijt tekst, etc er op aanbrengt. Het probleem is nu als je dit wil schoonmaken restanten van de eerst teksten, etc nog op de achtergrond zichtbaar blijven. Het zwart wordt daardoor een beetje “vies”. Wat raad je me aan? Ligt het aan de verf of aan het krijt? Ik kom er niet uit. Alvast bedankt voor de reactie. Met vriendelijke groet, Dick Imming

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Dick, zoals je in het artikel kunt lezen heb ik onze eigen krijtverf gebruikt (is overigens op waterbasis).
   Het doorschemeren van de teksten e.d. kun je voorkomen door in dunne laagjes te werken en het krijtbord -voordat je het gaat gebruiken- in te wrijven met krijt.
   In het bovenstaande artikel leg ik precies uit hoe je dat doet.

   Een andere oorzaak van het probleem zou kunnen zijn dat je de verf niet lang genoeg hebt laten uitharden en te stevig met het krijtje hebt gedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *