Wandrek van sloophout zelf maken

wandrek zelf maken

Wandrek voor een home-gallery

Op een van mijn Pinterest-boards verzamelde ik al een tijdje foto’s van leuke tijdschriftenrekken en wandrekken. Zoiets leek leek mij wel wat. We hebben nog niet zo lang geleden alle muren in ons huis laten stukadoren en ik kan mezelf er niet toe zetten om daar mega veel gaten in te boren. Ze zijn zo mooi glad en ik heb ze net prachtig poedermat geschilderd met Abbondanza krijtverf. Ik ben gek op gallerywall-achtige muren, maar om nu om de zoveel centimeter een boormachine in mijn muur te zetten of er een spijker in te slaan… mwah.

Op een wandrek kun je leuke spullen uitstallen zonder ze direct ‘voor eeuwig’ aan de muur te bevestigen. Bovendien staat het minder rommelig als je kleinere spullen bij elkaar zet, dan wanneer ze verspreid door je kamer staan of hangen.

Idee: zelf een wandrek maken

Ik kan redelijk impulsief zijn, dus ondanks het feit dat ik al een tijdje met het idee speelde om zo’n rek aan te schaffen, kwam het moment dat ik ‘er nu direct eentje wilde’ toch nog vrij plotseling en besloot ik het in een opwelling zelf te maken. Genoeg resthout aanwezig in huis en in mijn atelier, dus waarom niet? Ik ben geen ‘die-hard’ timmervrouw maar ik ben best handig en het leek me niet al te moeilijk.

Ik verzamelde eerst allerlei reststukken hout die me geschikt leken. Zie je op de foto hieronder dat stukje hout met de kleurvlakken? Dit soort plankjes gebruik ik om testjes te doen met kleuren krijtverf, wash, verniswas, etc.

DIY wandrek maken

De staanders zijn van twee oude steigerplanken, de brede planken boven en onder had ik nog over van een kast en de smalle latjes van een oude schutting. De staanders heb ik aan de onderkant een schuine kant gegeven om het wat minder massief te laten ogen.

Het ziet er in dit stadium met al die soorten en kleuren hout natuurlijk nog niet uit, maar als alles eenmaal één kleur heeft gekregen is het echt prima!

DIY wandrek maken

Hoe zet je het wandrek in elkaar?

Als je zelf een wandrek maakt kun je het helemaal naar eigen wens indelen. Ik vond het handig om het geheel eerst plat op de grond te leggen en zo de verdeling te maken. Dan aftekenen en vastschroeven en tenslotte alles in je favoriete kleur schilderen. Ik gebruikte krijtverf in de kleur Long Island (een van mijn favorieten).

Ik ben blij met het resultaat. En de kosten: 0 euro! Hieronder kun je vanaf de zijkant iets beter zien hoe ik de plankjes heb bevestigd.

wandrek zelf maken

Je ziet, het is echt niet supernetjes, maar dat is totaal niet storend. Ik noem het liever ‘nonchalant stoer’ 🙂 Ik was van plan om aan de voorkant van de plankjes nog een soort opstaand randje te maken, zodat schilderijen e.d. er niet af kunnen vallen. Maar tot nu toe blijkt het niet nodig te zijn.

wandrek maken

Zo’n rek is echt ideaal om een kleine uitstalling te maken van ansichtkaarten, schilderijen, posters en andere kleine frutsels. En je kunt zo vaak wisselen en schuiven als je wilt. Ook handig om als inspiratiewand of ‘XXL moodboard’ te gebruiken, voor een project, een verbouwing, etc.

wandrek zelf maken

Mocht je ook zoiets maken, geïnspireerd door dit artikel, dan zou ik het leuk vinden als je ons op Instagram tagt met @verftechnieken

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel

Eén gedachte op “Wandrek van sloophout zelf maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *