Flessen met parelmoer effect

DIY parelmoer flessenVoor deze DIY werd ik geïnspireerd door een foto die ik tegenkwam in een woonblad. Het gaat om deze old look flessen in prachtige verschoten tinten en een verweerde uitstraling.

Parelmoer flessen

bron: Ariadne at Home december 2014

Ik besloot om voor het creëren van een soortgelijk effect te gaan experimenteren met Abbondanza parelmoerverf. En dan niet door dit aan te brengen aan de buitenkant van de flessen, maar aan de binnenkant. Daarmee behoud je namelijk het effect van het glas en ziet het er niet zo geverfd uit.

Werkwijze

Voordat je begint moet het glas natuurlijk goed schoon zijn. Ik heb de flessen en potten eerst met een gewoon sopje schoongemaakt (je kunt ook soda gebruiken) en goed laten drogen. Vervolgens heb ik er nog een scheutje alcohol ingegooid. Even omschudden, de alcohol laten verdampen en dan is het glas vetvrij. Hoe schoner het glas, hoe beter het verfmengsel zal hechten!

Stap 1: Maak een mengsel van 1:1 Parelmoerverf en Abbondanza Extra Bond. De Extra Bond voegde ik toe aan de parelmoerverf om het mengsel beter te laten hechten op het glas. Ik deed er ook nog een heel klein scheutje water bij om het iets dunner te maken.

Stap 2: Giet het mengsel in de pot of fles, draai dan de fles rond en langzaam ondersteboven, zodat de parelmoerverf het het gehele oppervlak bedekt. Laat de fles op de kop uitlekken boven een potje of plastic beker.
Tip: gooi het uitgelekte product niet weg, je kunt het straks opnieuw gebruiken.

Als de fles is uitgelekt laat je deze rechtop heel goed drogen, minimaal 1 dag, om de parelmoerlaag te laten uitharden.

Parelmoer flessen

STAP 3: Nu ga je de parelmoer mengsels maken in de gewenste kleuren. Meng hiervoor een eetlepel krijtverf met een scheut van het Parelmoer-Extra Bond mengsel uit stap 1. De verhouding is ongeveer 1 deel krijtverf en 1 – 2 delen parelmoer/extra bond mengsel. Als dit nog iets te dik is kun je een heel klein beetje extra bond toevoegen. Het moet namelijk goed vloeibaar zijn.

STAP 4: Het parelmoer kleurmengsel in de fles of pot gieten, en weer ronddraaien totdat het gehele oppervlak is bedekt.

STAP 5: Laat uitlekken en goed drogen.

Parelmoer flessen

Je kunt qua kleuren natuurlijk helemaal losgaan. Tip: testpotjes zijn hiervoor ideaal! Ik gebruikte Abbondanza Cool Pink, True Indigo en  Sunny Beach krijtverf. En één fles deed ik met koper metallicverf. De zilverachtige flessen en de witte melkachtige karaf had ik al (die zijn met weer een andere techniek behandeld).

verftechnieken.nl - parelmoer flessen

Ik heb de flessen gemaakt met het idee ze puur als decoratie te gebruiken. Ik zou er dus geen vloeistoffen in doen en ze ook niet in de afwasmachine stoppen. Mocht je er een mooie tak in willen zetten dan kan dat natuurlijk ook zonder water.

verftechnieken.nl - parelmoer flessen blauw-roze

vlnr: Cool Pink, True Indigo en de karaf met matte vernis

Het karafje rechts had ik al eens eerder gemaakt. Deze heb ik met Abbondanza matte vernis en een scheutje parelmoer bewerkt waardoor hij een verweerd melkglas effect heeft gekregen. Je kunt op deze foto ook nog net zien dat ik het kleine potje eerst met Cool Pink heb gedaan en nadat het droog was nog eens met metallic koper. Dat staat zo leuk met een waxinelichtje er in.

Sunny Beach, een mooie okertint.

Sunny Beach, een mooie okertint.

verftechnieken.nl - parelmoer flessen zilver-roze

Zilver en Cool Pink

Zoals gezegd heb ik de verweerde zilveren fles weer met een andere techniek gedaan. Maar je zou voor een zilver effect ook de techniek van hierboven kunnen toepassen met zilverkleurige metallic verf.
DIY Parelmoer flessen

Dit parelmoer effect zou prachtig staan in een beachy zomers stijltje. Maar nu gaan we natuurlijk voor de kerstsfeer. Hier en daar een kerstornament toevoegen en je hebt weer een leuk hoekje.

verftechnieken.nl - parelmoer flessen 3

Als je deze techniek gaat proberen; veel plezier.

xoxo Mirjam

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email