Denim effect met verf en kwast

Denim is niet weg te denken uit het straatbeeld. Denim, spijkerstof, jeans; dat is echt iets van alle tijden. Er zijn maar weinig mensen die geen jeans bezitten en ook in het interieur zie je de denim look regelmatig weer opduiken. Fauteuils gestoffeerd met denim, woonkussens van spijkerstof of vloerkleden. Gecombineerd met staal, beton, leer en industriële elementen is een denim look in het interieur zowel stoer als sfeervol.

Heb je wel eens gedacht aan een denim effect op de muur? Wist je dat je dat met verf ook vrij gemakkelijk zelf kunt realiseren? Kijk maar even mee naar mijn variant van een denim look met verf en kwast.

Deze techniek kun je toepassen op een muur, waarbij je het effect in banen kunt aanbrengen. Of maak er een geschilderde lambrisering mee. Vind je een hele muur iets te heftig? Je kunt dit effect ook op een plaat MDF of hardboard aanbrengen. De plaat kun je dan gebruiken als los wandpaneel (ook leuk als ‘decorstuk’ in een winkel).

Wat heb je nodig voor een denim effect met verf?

Je start door het aanbrengen van een egale basis in een gebroken witte tint. Het denim effect wordt aangebracht met Abbondanza Classico Glaze. Dat is een transparant medium dat je op kleur brengt met krijtverf. De glaze droogt langzaam zodat je er nog een tijdje in kunt werken om effecten aan te brengen.

Voor de basis gebruikte ik Abbondanza Old White (010). Voor de blauwe denim laag in dit voorbeeld gebruikte ik Abbondanza krijtverf in de kleur Jeans (435). Andere geschikte kleuren voor dit effect zijn de kleuren Dark Steel, Antique Blue of Denim. De laatste twee kleuren zijn iets vergrijsder, leuk voor een meer versleten look.

Recept denim glaceermengsel

Om het glaceermengsel te maken mix je 1 deel van de krijtverf met 5-6 delen glaze. De hoeveelheid laat je uiteraard afhangen van het aantal vierkante meters dat je gaat behandelen (het rendement staat in de productomschrijving ).

Verder heb je een klopkwast nodig, een paar brede varkensharen spalters en een stapeltje pluisvrije doeken (bv stukken geknipt van oude T-shirts).

Denim effect schilderen

Stap 1: Breng de Old White basis aan in een egale dekkende laag aan en laat goed drogen. Tip: als je niet zo handig bent en je wilt nog wat meer tijd om in de glaceerlaag te werken, breng dan de basislaag aan met Abbondanza Soft Silk. Soft Silk is niet poreus, zoals krijtverf, zodat de glaze er niet in trekt en dit geeft nog meer werktijd.

Stap 2: Breng het blauwe glaceermengsel met een brede spalter aan in een dunne en gelijkmatige laag. Werk bij het aanbrengen van de glaceerverf in banen van ongeveer een meter breed en breng de glaceerverf in de lengterichting (dus van boven naar beneden, verticaal) aan. Op deze manier ontstaat er direct al een ietwat streperig effect.

Stap 3: Dit streperige effect ga je nog versterken, want terwijl de glaceerlaag nog nat is sleep je met de klopkwast eerst in horizontale en daarna in verticale richting door de glaceerlaag, zodat een soort streperig, geweven effect ontstaat. Veeg tussendoor regelmatig je klopkwast af aan een doek.

Tip: Als je geen klopkwast wilt aanschaffen kun je voor het gestreepte effect eventueel een spalter gebruiken. Een klopkwast werkt gemakkelijker omdat de haren erg grof en extreem lang zijn en je de haren goed plat op het oppervlak kunt drukken. Maar voor een klein oppervlak of om het gewoon eens te proberen kun je het eerst eens met een spalter testen.

Stap 4: Laat het denim effect goed drogen voordat je het oppervlak gaat belasten of afwerken want een glaceerlaag droogt langzaam en is de eerste 24 uur nog kwetsbaar. Mocht je een vlekbestendige afwerking willen, werk het dan na minimaal 48 uur drogen af met Abbondanza matte vernis.

Denim effect op grote oppervlakken

Ga je een groot oppervlak behandelen, zoals een volledig muur? Plak dan vooraf banen af en bewerk de banen om en om. Als de eerste banen volledig droog zijn plak je de nieuwe banen af met low tack tape voor kwetsbare oppervlakken en doe je de rest. Op deze manier krijg je het effect alsof er banen stof of behang zijn aangebracht. Bovendien is het gemakkelijker werken.

Combineer deze look met ruig pallet- of steigerhout, stoere glazen flessen of vazen, staal en natuurlijke stoffen zoals canvas of linnen. Zo creëer je met de denim-techniek een stoer en sfeervol effect. Leuk voor een industrieel interieur of een stoere kinderkamer.

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel

6 gedachten over “Denim effect met verf en kwast

  1. Pingback: Kleurinspiratie {Jeans} | Verftechnieken

  2. Pingback: Trend: flesvazen {stoer} | Verftechnieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *