Vergrijsd riet

rieten mand vergrijzen

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over het vergrijzen van riet. Er zijn zoveel mensen die nog oude rieten stoelen, manden of bloembakken hebben staan van blank of gelig verkleurd riet. En die daar best met een beetje inspanning een vergrijsde versie van zouden willen maken. Maar hoe? Nou, dat is niet zo heel ingewikkeld. Behalve het noodzakelijke schoonmaken (stofvrij maken en goed ontvetten) kan het in korte tijd gepiept zijn. Als het riet erg glanst, kan het handig zijn om het een beetje op te schuren met een schuurlapje. Maar heel goed schoonmaken (eventueel HG verfreiniger gebruiken) is meestal voldoende.

rieten mand vergrijzen

Bovenstaande mand was van doorsnee blank, gelig riet. Ik heb hem behandeld met een ‘wash’ van verdunde Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe (085). Een wash geeft een kleurwaas die nog een beetje van de onderlaag laat doorschijnen. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van riet.

Krijtverf is op waterbasis, dus is heel gemakkelijk te verdunnen met water. Ik heb de taupe krijtverf ca. 1:3 verdund tot een mooi dun mengsel. Hoe dunner het mengsel, hoe beter je met de kwast tussen al die naden en kiertjes kan komen. Maar pas op; verdun de verf niet té veel, anders wordt de verflaag te kwetsbaar. Als je de eerste verflaag lekker dun opbrengt zodat je alle kieren goed bedekt hebt, mag de tweede laag wel iets dekkender. Laat de eerste laag goed drogen en breng dan eventueel een tweede laag aan. Deze mag zoals gezegd ook iets dekkender. Maar dat ligt er helemaal aan wat voor uitstraling je wilt. Je kunt ook bij de tweede laag een drupje witte krijtverf aan je wash toevoegen voor een iets levendiger effect.

Voor extra bescherming kun je het geheel ook nog een of twee laagjes vernis geven. Als je de extra matte vernis gebruikt, blijft de natuurlijke uitstraling van het riet mooi in stand. Een dun laagje blanke boenwas kan ook.

manden_vergrijsd_krijtverf

Ik voel de vraag al aankomen: kan dit ook voor buitenmeubels? Vorig voorjaar heb ik een rieten stoeltje een wash gegeven (whitewash) met verdunde witte krijtverf. Ik heb het stoeltje niet afgewerkt met vernis, en hij ziet er nu (na de zomer en een hele herfst en winter buiten in weer en wind) nog best goed uit. Dat komt omdat de krijtverf enigszins poreus is en vochttransport toelaat. Het gaat dus niet zo snel bladderen als lakverf. Afgezien daarvan; het blijft volgens mij altijd beter om rieten meubelen binnen te laten overwinteren of minstens onder een afdak te zetten als het zomerseizoen voorbij is.

verftechnieken-rieten-stoel-whitewash

Maar voor alle rieten manden, bloembakken, tafeltjes, stoelen die naar de zolder, de schuur of een onopvallend hoekje waren verbannen is er nu weer hoop, of niet dan? Een snelle make-over met een wash van krijtverf en je terras ziet er weel helemaal anders uit.

Tip: op onze website lees je op deze themapagina alles over greywash.

xoxo Mirjam | Verftechnieken.nl

Deel dit artikel

12 gedachten over “Vergrijsd riet

 1. Judith

  Maar hoe doe je dit dan? Met een kwast? Onderdompelen? Neem je metalen delen ook mee? Ik vind het artikel helemaal niet zo duidelijk.

 2. Pingback: Hoe breng je krijtverf aan? | Verftechnieken

 3. Pingback: Vergrijsd hout {Old Wood Effect} | Verftechnieken

 4. Pingback: Lloyd Loom & rieten stoelen vergrijzen | Verftechnieken

 5. Pingback: Een rieten mand een verweerde look geven | Verftechnieken

 6. Anoniem

  Hallo,
  Mijn eetkamer is een mix van donkere koloniaale meubels en witte kasten nu heb ik donkere rieten stoelen in mijn eettafel maar die zijn (denk ik) bedekt met een laagje vernis. Zou deze methode hierop ook lukken? Ik vind ze nog te mooi om weg te doen daarom had ik ze graag een vergrijsde look gegeven zodat ze meer bij de rest passen.
  Groetjes

 7. Anoniem

  Hallo, wat een topsite! Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan!
  Op de foto's hierboven zie ik 2 mandjes, 1 die al helemaal af is (die ik helemaal geweldig vind kwa kleur) en een ander mandje die als voorbeeld voor de helft geverfd is. Die lijkt veel blauwer als het andere mandje, is hier wel dezelfde kleur gebruikt voor beide mandjes?

  Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *