Brocante kastje met ornament in reliëf

DIY ornament met reliëf

Creëer een ornamentje in reliëf

Met Abbondanza Modeling Paste kun je een fantastisch 3D effect creëren op meubels en accessoires door de modeling paste aan te brengen door een sjabloon. Ik heb je al eens eerder voorbeelden laten zien van deze techniek (zoals een kistje met reliëf en een canvas met tekst in reliëf) maar dit keer zal ik je laten zien hoe leuk dit effect is op een meubel. Ik heb bij dit project het gesjabloneerde ornament gepatineerd met twee kleuren wax om een doorleefd effect te creëren en nog meer diepte te creëren. Hieronder zal ik je uitleggen hoe je dit effect kunt bereiken.

Het aanbrengen van het ornament met modeling paste

We beginnen uiteraard met het aanbrengen van het sjabloon op de ondergrond. Hieronder op de foto zie je links het sjabloon nadat ik de modeling paste heb aangebracht. Rechts het resultaat. Je kunt nog net zien dat ik met krijt een paar hulplijntjes heb aangebracht om ervoor te zorgen dat het sjabloon netjes recht en waterpas op de ondergrond terecht komt. Het is natuurlijk doodzonde (en enorm irritant) als je continu tegen een scheef ornament zit aan te kijken.

sjabloneren met Abbondanza modeling paste

Je zet het sjabloon zoals gebruikelijk goed vast met lijmspray. En daarna kun je met een paletmes de pasta aanbrengen alsof je een boterham besmeert. Ook een plamuurmes is een optie, of een oude creditcard. Strijk de modeling paste zo glad mogelijk uit en trek dan voorzichtig het sjabloon los. Spoel het sjabloon en je gereedschap direct af met water.

Verouderen van het ornament en patineren met wax

Ornament sjabloon met Abbondanza modeling paste

Hier zie je dat ik het ornament en een deel van het kastje heb geverfd. Dit omdat ik in een later stadium nog wat slijtplekjes wil maken. Ik heb hier krijtverf in de kleur Cley gebruikt. Op de randen en hoeken heb ik dit in redelijk dikke klodders aangebracht. En hierop bracht ik na droging wat Abbondanza Clear Wax aan.

Ornament sjabloon met Abbondanza modeling paste

De volgende stap is het aanbrengen van een laag Abbondanza krijtverf in de kleur Verdigris. En toen dit droog was heb ik de randen en plekjes die ik met Cley en Clear Wax had voorbehandeld, doorgeschuurd. Dankzij het aanbrengen van de was gaat het doorschuren heel gemakkelijk.

Ornament sjabloon patineren met wax

Dan is het tijd om te patineren. Ik begin met Abbondanza colourwax Black. Ik begin in een hoek en werk zo naar het midden toe. Ik werk in kleine stukken tegelijk, omdat ik het nog iets ga vervagen.

Ornament sjabloon patineren met wax

Vervagen gaat heel gemakkelijk met een beetje Clear Wax. De blanke boenwas fungeert als een oplosmiddel en zorgt ervoor dat je een donkere kleur wax kunt verzachten. Als je erg huiverig bent voor een donkere kleur, of je wilt een heel licht patina, dan kun je ook eerst een laagje Clear Wax aanbrengen en daarna de zwarte was. In dat geval zal de zwarte was minder effect geven. Maar ik heb het hier andersom gedaan omdat ik toch wel een beetje pit aan het meubeltje wilde geven. Vooral de randjes rondom het sjabloon wilde ik accentueren.

Ornament sjabloon patineren met wax

Dat was de zwarte wax. Nu is het tijd voor een licht accentje…

Ornament sjabloon patineren met wax

Hier breng ik wat highlights aan met Abbondanza kalkwas. Hierbij houd ik de kwast bijna plat op het oppervlak en ik strijk consequent van links naar rechts. Zo worden alle randjes aan de linkerkant van het ornament opgelicht. Dit zorgt voor extra diepte (uiteraard kun je dit ook andersom doen; met de highlights rechts). Ook op de rest van het kastje breng ik hier en daar accenten aan met kalkwas. Als je tevreden bent laat je de wax drogen.

Ornament sjabloon met Abbondanza Modeling Paste

En dan is dit het resultaat… Na een nachtje uitharden heb ik de waslaag nog even opgeboend. Veel mensen zijn bang dat het dan erg gaat glimmen, maar dat valt echt heel erg mee. Het krijgt een zachte en subtiele glans maar niet onnatuurlijk. En de waslaag wordt er sterker en vlekbestendiger van.

Ornament sjabloon met Abbondanza Modeling Paste

Zie je het laatje? Daar heb ik een deel van het sjabloon aangebracht. Als je goed kijkt zie je welk stuk ik heb gebruikt. De openingen rondom heb ik afgeplakt met schilderstape. Zo kun je van een groot sjabloon ook kleinere sjablonen maken.

Ornament sjabloon met Abbondanza Modeling Paste

Ik ben er blij mee. De knopjes heb ik overigens niet in de zelfde kleur als het kastje (Verdigris) geverfd maar met Cley, de kleur van de ondergrond. Daarna heb ik ze met Colourwax Black en Clear Wax gepatineerd om ze mooi te laten aansluiten bij de rest van het kastje.

Ornament sjabloon met Abbondanza Modeling Paste

Nou dit was weer een DIY. Dit is nou echt een leuk weekend klusje!

Tip: Ik heb het sjabloon Brocade gebruikt. maar je kunt natuurlijk ook teksten, nummers, of andere sjablonen gebruiken. Je vindt alle benodigdheden in de webshop op de afdeling Sjablonen.

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *