Canvas met tekst in reliëf

DIY met Abbondanza Modeling Paste

Vandaag wil ik je graag laten zien hoe je met Abbondanza Modeling Paste en een sjabloon een canvas kunt maken met reliëf. Abbondanza Modeling Paste is een reliëf- of structuurpasta waarmee je diepte aan je werk kunt geven.

Abbondanza Modeling Paste

Hoe gebruik je Abbondanza Modeling Paste?

Het is eigenlijk vrij eenvoudig. In plaats van verf gebruik je de Modeling Paste. En in plaats van een kwast gebruik je een paletmes. Je zet het sjabloon vast zoals gebruikelijk met lijmspray. En vervolgens smeer je de pasta, alsof je een broodje besmeert, door de openingen van het sjabloon. Vervolgens strijk je de pasta over het hele sjabloon mooi glad met je paletmes en trek je direct het sjabloon voorzichtig los (daarna direct afspoelen). In dit artikel (waarin ik een kistje sjabloneerde met reliëf) heb ik het proces van het aanbrengen van de pasta door een sjabloon ook al eens laten zien. Je kunt daar dus ook even kijken.

DIY Canvas met relief

Hier zie je in close-up wat een geweldig effect de pasta geeft. Zelfs met deze vrij kleine lettertjes. Toen de pasta goed droog was (ik heb het een nacht laten drogen, maar na een paar uurtjes is deze wel opgedroogd) bracht ik een dekkende laag krijtverf aan in de kleur Concrete, een stoer betongrijs.

DIY Canvas met relief

Toen de laag Concrete droog was bracht ik een laag Abbondanza extra chalky kalkwas aan. Dit is een dikke pasteuze kalkwas met extra krijt, voor een mooi poederig effect.

DIY Canvas met relief

Na een kwartiertje intrekken poetste ik de kalkwas er weer gedeeltelijk af. De bedoeling hiervan is om de egale betongrijze krijtverflaag een gebleekt effect te geven. Ook wordt hierdoor de tekst geaccentueerd. Met de harde kant van huishoudsponsje ging ik tenslotte nog een laatste keer over het oppervlak om de vlakke delen van de tekst nog wat verder af te  poetsen. De truc hierbij is om het sponsje vlak te houden.

DIY Canvas met relief

Tenslotte bracht ik nog wat lichtbruine Abbondanza antiekwas aan voor een wat warmer gepatineerd effect. Je hebt hiervoor maar een klein beetje antiekwas nodig. Neem wat op je kwast (ik gebruik hiervoor een spalter) dep het deels af op een stukje keukenpapier en ga dan met snelle lichte bewegingen met de punten van de kwast over het gehele oppervlak. Je kunt dit aan de randen en op de hoeken iets zwaarder aanzetten.

DIY Canvas met relief

Hier kun je het gepatineerde effect wat beter zien.

DIY Canvas met relief

Et voilà! Mijn canvas met een subtiele gepatineerde Franse tekst.

DIY Canvas in relief

Ik hoop dat ik je weer een beetje heb mogen inspireren.
Veel verfplezier!

xoxo Mirjam

Bewaren

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *