DIY Kistje in botanische stijl

verftechnieken.nl - kistje botanische stijl

Kistje in botanische stijl

De botanische interieurtrend zet nog steeds door en ik blijf fan! In een van mijn vorige posts liet ik jullie al zien hoe je zelf een leuke botanische print in vintage stijl kunt maken (je ziet er een detail van op de foto hierboven). En vandaag wil ik even inzoomen op dit kistje. Grappig genoeg heb ik dit al in 2008 gemaakt voor een reportage in een woonblad. En al die jaren daarna heb ik het gebruikt als opbergbakje. Maar de laatste weken staat hij weer in de spotlights in mijn huis.

Dit soort kleine objecten zijn een ideale manier om de botanische trend in je interieur te halen. En het is zo eenvoudig en snel gemaakt. Met een testpotje en een leuke print heb je dit zo gedaan.

verftechnieken.nl - kistje botanische stijl

Werkwijze

Zoals ik al aangaf heb ik dit kistje in 2008 gemaakt voor het magazine Landleven en ik heb dus geen eigengemaakte stap-voor-stap foto’s zoals je van mij gewend bent. Maar dat is geen probleem, alle technieken staan al uitgebreid beschreven op de website of zijn al eens eerder langsgekomen op dit blog. Ik zal je hieronder verwijzen naar de artikelen waar je de techniek kunt vinden.

Ik heb voor deze DIY een blankhouten theedoos gebruikt. Je kunt ze overal kopen, je kent de low budget zaken wel die ik bedoel. De tekst (tea) die erop stond heb ik weg geschuurd, maar hij zou sowieso verdwijnen onder de afbeelding die er later op wordt geplakt. Geef het blanke hout eerst een donkere kleur. Dit kun je doen met behulp van (een testpotje) verdunde donkerbruine krijtverf, bijvoorbeeld Mud of Walnut, of gebruik een tester verniswas Notelaar. Laat dit goed drogen.

Vervolgens ga je de doorschuurtechniek toepassen. Hoe je dit aanpakt kun je lezen op onze themapagina doorschuren en distressen op de website. Voor de topkleur kies je een mooie groentint uit de Abbondanza collectie. Wil je de kleur van dit kistje, kies dan voor Vintage Green (of Scandinavian Green). Schuur de verflaag door, zoals beschreven op de website. Hou hierbij rekening met het feit dat er een afbeelding op het deksel komt.

verftechnieken.nl - kistje botanische stijl

Print aanbrengen

En dan is het natuurlijk tijd voor een mooie print. Ik heb destijds deze afbeelding zelf gemaakt. Ik gebruikte een foto van een borduurwerkje en bewerkte dat in een grafisch programma om er mijn eigen draai aan te geven. Maar breng even een bezoekje aan Pinterest en je vind talloze afbeeldingen die je zou kunnen uitprinten voor eigen gebruik.

Knip of snijd de afbeelding uit en verouder hem met wat afgekoelde sterkte thee. Deze techniek beschrijf ik ook in de blogpost over de vintage botanische print. Laat drogen en plak hem dan met Abbondanza Art Medium netjes op de bovenkant van het kistje. Let op, in dit geval gebruikte ik dus niet de transfermethode (waarbij de afbeelding met de goede kant op de ondergrond wordt geplakt en het papier naderhand verwijderd) maar gewoon de decoupage techniek. Simpel plakken dus.

Tip: als de afbeelding na het verouderen erg kreukelig is kun  je hem even gladstrijken met een strijkijzer op lage temperatuur.

Zodra de afbeelding goed is opgedroogd breng je op het hele kistje een laagje extra matte vernis aan. Laat ook dit weer drogen. Tenslotte ga je het kistje met Abbondanza Antiekwas, of met Abbondanza Antiquing Powder nog even een mooie doorleefde look geven. Ook deze patineertechnieken worden stap voor stap beschreven op onze themapagina over patineren op de website.

verftechnieken.nl - kistje botanische stijl

En zo heb je er in een mum van tijd weer een leuk stylingobjectje bij. Leuk om te combineren met een paar zelfgemaakte of uitgeknipte botanische afbeeldingen.

verftechnieken.nl - kistje botanische stijl Ik ben helemaal happy met dit leuke nieuwe hoekje op mijn werkplek.
En hoe zit het met jou? Ben je ook al verslingerd aan de botanische trend of laat je die aan je voorbijgaan?

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *