Een rieten mand een verweerde look geven

verftechnieken.nl vergrijsd rieten mandje 01

In 2011 liet ik je in dit artikel al eens een techniek zien om rieten manden te vergrijzen met behulp van een krijtverfwash. Ik gebruikte daarvoor Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe. Een wash is een super simpele en snelle manier om riet of Lloyd loom stoelen een make over te geven.

Ik krijg echter ook regelmatig de vraag of er een manier is om het riet iets minder grijs en een beetje meer naar de bruine kant te krijgen. En natuurlijk kan dat ook. Je neemt dan simpelweg een iets bruinere tint krijtverf, bijvoorbeeld Abbondanza Clay en verder volg je gewoon dezelfde techniek.

Maar dit zette mij wel aan het denken. Hou zou ik een meer gemêleerde en ‘oudere’ look kunnen geven aan simpel en saai riet. En dat is gelukt. Als je de close-up hieronder bekijkt, zie je dat het riet een mooie doorleefde en verweerde look heeft gekregen. Je ziet meerdere tinten door elkaar heen en dat zorgt voor een extra levendig effect.

verftechnieken.nl vergrijsd rieten mandje close

Zo zag het mandje eruit voor de behandeling:

verftechnieken.nl rieten mandje voor de behandeling

De techniek vergt iets meer stappen dan simpelweg een wash aanbrengen maar is niet moeilijk.

Je hebt nodig:
* een rieten mandje (naturel of donker van kleur)
* brede spalter
* oude lappen (bv stukken T-shirt)
* messing draadborstel (of staalborstel c.q. harde borstel)
* bakjes om verf in te te mengen
* schellak of vernis
* gebrande omber pigment
* krijtverf in de kleur Linen
* krijtverf in de kleur Clay
Tip: voor een klein mandje als dit kun je testpotjes krijtverf nemen.

Riet vergrijzen in 6 stappen

Voordat je begint moet je zorgen dat de mand goed stofvrij is. Als het nodig is de mand vooraf ontvetten en schoonmaken met een sopje en een harde borstel. Daarna wel goed laten drogen.

Stap 1: Een donker basismengsel maken (indien nodig). Als je mandje al donker van kleur is kun je deze stap overslaan. Een erg glanzende laag kun je beter wel even dof schuren.

verftechnieken.nl mandje vergrijzen stap 01

Ik had een lichtgekleurd naturel mandje. Om een donkere basis te krijgen kleurde ik het mandje met een mengsel van schellak en gebrande omber pigment. Als jouw mandje al donker van kleur is kun zoals gezegd je deze stap overslaan. Meng wat pigment met een beetje schellak of vernis om het donker van kleur te maken.

Stap 2: Kleur het riet met het gekleurde vernis- of schellak mengsel

verftechnieken.nl mandje vergrijzen stap 02
Breng het mengsel aan met een spalter of platte kwast en druk goed in alle kiertjes. Laat vervolgens drogen. Schellak en vernis zijn overschilderbaar na ca. 45 minuten maar ik liet het mandje een nacht uitharden.

Stap 3: Breng een wash aan in de kleur Linen

verftechnieken.nl mandje vergrijzen stap 03
Als de donkere basis goed droog is breng je een wash aan in een lichte natureltint. Ik gebruikte hiervoor de kleur Linen. (Als je nog wat Driftwood of Cotton hebt staan dan kun je dat ook gebruiken.) Een wash maak je door de verf 1:1 tot 1:2 te verdunnen met water. Breng de wash aan met een kwast en druk wederom goed in alle kiertjes. Laat drogen (ca. 30-45 minuten).

Stap 4: De lichte basiskleur verouderen

verftechnieken.nl mandje vergrijzen stap 04
Met de messing draadborstel ga je nu de basislaag te lijf. De bedoeling is dat je op sommige plaatsen de donkere basiskleur weer blootlegt. Het voordeel van een borstel t.o.v. schuurpapier of staalwol is dat je ook in de dieper gelegen delen kunt komen. Borstel altijd in de vlechtrichting van het riet om de constructie niet te beschadigen. Je zou ook een staalborstel kunnen gebruiken maar wees voorzichtig; deze is veel harder dan de messing borstel. Een stugge harde (afwas)borstel kun je ook proberen (laat de wash dan iets minder lang uitharden).

Stap 5: Donkere toplaag aanbrengen

verftechnieken.nl mandje vergrijzen stap 05
Maak een wash in de kleur Clay en breng deze aan met een spalter of brede kwast

Stap 6: De donkere wash uitvegen

verftechnieken.nl mandje vergrijzen stap 06
Voordat de donkere wash kan drogen, veeg je deze direct uit met een oude lap. Doe kleine stukken tegelijk en zet op de ene plaats wat meer druk dan op de andere zodat je lichtere en donkere plekken creëert.

En voilà; het resultaat;

verftechnieken.nl vergrijsd rieten mandje 03

Heb je deze techniek (of een andere techniek van dit blog) geprobeerd en ben je blij met resultaat? Post dan een foto van je project op Instagram met hashtag #diyverftechnieken, of deel op onze Facebookpagina

xoxo Mirjam

Deel dit artikel

10 gedachten over “Een rieten mand een verweerde look geven

 1. H Riezebos

  Goedendag,

  Weet jij hoe je lichte rotan webbing donkerder maakt en beschermd, is voor cv omkasting binnen dus word wel warm ( droog )

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo meneer/mevrouw Riezebos. Als u het dekkend wilt afwerken dan kunt u daarvoor Abbondanza Soft Silk gebruiken. Als u een wash wilt aanbrengen, dan is onze verniswas een goede optie, of een krijtverfwash (verdunde krijtverf). Veel succes!

 2. Hinke

  Hallo Mirjam, ik heb de stucco en glaze Dark Oak en Black besteld, vanmorgen ontvangen en ik hoop er heel snel mee aan de slag te gaan. Ik ga een grote mand proberen om te toveren tot een leemmand, spannend maar door Mirjams uitleg over een verweerde mand en de reactie hierboven naar Bep toe, heb ik er alle vertrouwen in.Ontzettend bedankt groetjes uit Friesland!

 3. Ravi Bharos

  Hi. Leuke website!
  Ik heb buiten rietenstoelen staan die toe zijn aan een onderhoudsbeurt. Ik heb gelezen dat je dat kan doen met slaolie met een paar druppels etherische citroenolie. Ik heb dat op een klein stukje geprobeerd en nu blijkt dat daardoor de greywashkleur daardoor verdwijnt.
  Hoe kan ik de stoelen behandelen tegen uitdroging en tegelijk ook de greywash behouden? Kan ik misschien de slaolie mengen met pigmenten?

  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,

  Ravi

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Beste Ravi, allereerst: slaolie is prima om sla aan te maken, maar het is geen geschikte olie voor meubels. Voor meubels kan je uitsluitend een drogende olie gebruiken. Met andere woorden: een olie die uithardt, net zoals verf. Drogende oliesoorten zijn bv lijnolie, houtolie, tungolie, etc. Verder zijn rieten stoelen die voor buiten worden gebruikt vaak al behandeld met een kleurlaagje of beschermlaag, bv lak of verf. Op zo’n laag kan je geen olie aanbrengen omdat dit niet poreus is. En in jullie geval is het dus nog erger; de greywashlaag lost kennelijk op. Ik zou dus geen olie gebruiken, maar bv een wash van krijtverf. Je vind meer tips in mijn blogartikel over het vergrijzen van rieten stoelen: https://www.verftechnieken.nl/blog/lloyd-loom-rieten-stoelen-vergrijzen/
   Veel succes!

 4. Bep

  Ik vind leemmanden altijd zo mooi. Heb jij dat misschien al eens geprobeerd of dat lukt met muurvuller en dan in combinatie met jouw techniek van het verouderen van rieten manden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *