Sjabloneren met reliëf

DIY sjabloneren met relief

Sjabloneren met Modeling Paste geeft een prachtig subtiel reliëf effect.
Modeling Paste, oftewel reliëf- of structuurpasta, geeft direct diepte aan je werk en door het te patineren kun je dat nog eens accentueren.

In het voorbeeld hierboven gebruikte ik een gewone sjabloon., maar in plaats van verf bracht ik Modeling Paste aan. Daarna bewerkte ik het geheel met metallic zilver verf. En deze zilverlaag gaf ik vervolgens een zacht patina voor een doorleefd antiek zilver effect.

Ik gebruikte deze techniek voor een sieradenkistje. Het effect is prachtig. Een oppervlak met reliëf is ideaal om te patineren en dus heel mooi voor een brocant, oud effect. En het is echt niet moeilijk! Hieronder zal ik je uitleggen hoe ik dit aanpakte.

Sjabloneren met reliëf | verftechnieken.nl

Sjabloneren met reliëf | werkbeschrijving

Mijn uitgangspunt was een gewoon blank houten sieradenkistje dat ik een zwarte basiskleur gaf met Abbondanza Black. Voor de afbeelding koos ik een mooi romantisch sjabloon. Aangezien mijn project een sieradenkistje was, leek ‘Paris’ me wel een toepasselijk thema.

Met een paletmes bracht ik de reliëfpasta aan op het sjabloon. Je smeert het sjabloon in alsof je een boterhammetje besmeert, heel simpel. Druk de pasta goed door alle openingen heen >

Sjabloneren met relief | verftechnieken

Strijk de laag pasta mooi glad af en trek dan direct voorzichtig het sjabloon los >

Sjabloneren met relief | verftechnieken

 

De witte tekst valt nu op de zwarte ondergrond natuurlijk heel erg op, maar daar komt nog verandering in.

Zodra de pasta droog was verfde ik namelijk alles weer dekkend zwart en daarna bracht ik de zilver metallic verf aan. Dit lijkt misschien dubbel werk, maar een zwarte basis geeft het zilver effect zo meteen veel meer diepte en warmte.

Sjabloneren met relief | verftechnieken

Als ook de zilverlaag goed droog is kun je beginnen met patineren.
Hiervoor kun gewoon verdunde zwarte krijtverf nemen (dezelfde verf die je voor de zwarte lagen gebruikte). Of je gebruikt een zwart gekleurde glaceerverf. Breng het zwarte patina dun en gelijkmatig aan.

Sjabloneren met reliëf | verftechnieken.nl

Tip: voor een klein voorwerp maakt het niet zoveel uit welk patineermiddel je kiest. Maar voor een groot oppervlak zou ik glaceermedium adviseren omdat dit een veel langere werktijd geeft. Glaceerverf droogt langzaam en geeft je dus alle tijd om rustig te werken. Verdunde krijtverf droogt erg snel en is daarom alleen geschikt voor kleine accessoires.

Laat het zwarte patina even inwerken en wrijf het dan met een doekje voorzichtig uit. Zorg ervoor dat in de groefjes en kiertjes nog wat zwart achterblijft. Dat geeft namelijk nu net dat mooie antieke effect.

Sjabloneren met reliëf | verftechnieken.nl

Laat het patina goed drogen. Desgewenst kun je het geheel afwerken met een was of vernis. Mat of zijdeglans, wat jij mooi vindt (en afhankelijk van het patineermiddel dat je gebruikte).

Ik bracht nog een extra accentje aan door heel voorzichtig, hier en daar, wat zilverkleurige verguldwas aan te brengen. Dat geeft wat mij betreft echt de finishing touch aan dit effect.

sjabloneren met relief | verftechnieken.nl

En voilà; een prachtig ‘antiek’ zilveren kistje met reliëf!

Sjabloneren met reliëf | verftechnieken.nl

Sjabloneren met reliëf is net even wat indrukwekkender dan gewoon sjabloneren. En een antiek zilver effect of ander gepatineerd effect maakt het helemaal af. Het zijn wel wat meer stappen en lagen dan je misschien gewend bent, maar met een groots effect vind je ook niet?

Ik ben heel blij met mijn romantische sieradenkistje! Uiteraard heb ik ook de binnenkant netjes afgewerkt. Hier heb ik ook de zilver verf gebruikt, maar niet gepatineerd. Ik heb het aan de binnenkant gewoon met matte vernis afgewerkt.

sjabloneren met relief sieradenkistje - verftechnieken.nl

Heb jij wel eens met reliëf- of structuurpasta gewerkt?
En zo niet; lijkt het sjabloneren met reliëf jou iets om eens te proberen?
Laat hieronder gerust een reactie achter, ik hoor graag van je!

xoxo Mirjam

Bewaren

Deel dit artikel

4 gedachten over “Sjabloneren met reliëf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *