Vintage Botanische Print

DIY Vintage Botanical Print

Botanische print

Ben jij ook zo gek op de botanische trend? Ik wel!
Behalve de potten met geurige kruiden die ik altijd al in mijn keuken had staan en de planten op ons dakterras, heb ik sinds een tijdje ook mijn eigen kleine ‘urban jungle’ in huis; een gezellige verzameling planten op een oude verweerde tafel.

Urban Jungle

Een ander kenmerk van de botanische trend is het gebruik van natuurlijke materialen zoals terracotta, rotan en riet, hout, kurk, natuursteen en dergelijke. En onmisbaar zijn de botanische prints; kaarten of posters of vintage schoolplaten met afbeeldingen van planten, bomen, insecten of vlinders. Hiermee kun je geweldige stylinghoekjes maken.

Zelf een vintage print maken

Zo’n oude schoolplaat kun je natuurlijk proberen te scoren op Marktplaats of op een rommelmarkt, maar je kunt ook zelf een vintage poster maken. Heel simpel: met een sjabloon en een paar trucjes. Ik dit artikel zal ik je laten zien hoe je zelf zo’n print in botanische stijl kunt maken.

DIY Vintage Botanical Print

DIY Vintage Botanical Print

Sjabloneren met testpotjes

Ik gebruikte voor deze print het sjabloon ‘Bladeren’ uit onze eigen collectie en een paar testpotjes Abbondanza krijtverf in verschillende groentinten. Testpotjes zijn echt ideaal voor dit soort klusjes en ze kosten slechts € 3,95 per stuk!

DIY Vintage Botanical Sjabloon - Abbondanza testpotjes

Ik maakte twee varianten van de poster. Een in de tinten Warm Green en Pale Sage. En een andere in de tinten Olive en Terre Verte. Je gebruikt dus voor één afdruk een donkere en iets lichtere tint.

DIY Vintage Botanical Print

Het sjabloon heeft in het ontwerp vier afscheidingslijnen die je eventueel mee zou kunnen sjabloneren, maar ik koos ervoor om dat niet te doen. Heb je nog niet veel ervaring met sjabloneren, of kun je wel wat tips gebruiken? Alle uitleg over de sjabloneertechniek en leuke tips en trucs kun je vinden op de themapagina over sjabloneren op verftechnieken.nl.

Op bovenstaande afbeelding ben ik begonnen met de donkerste tint, Warm Green. En toen ik daarmee klaar was gebruikte ik de lichtere tint, Pale Sage, om hier en daar wat accenten aan te brengen. Je hoeft hiervoor niet te wachten; zodra je klaar bent met het laatste blaadje, is het eerste voldoende gedroogd om een tweede laagje aan te brengen. De lichtere tint bracht ik lichtjes aan op delen van de bladeren, puur om de afbeelding wat levendiger te maken.

DIY Vintage Botanical Print

De eerste print liet ik zoals hij was; fris groen op wit papier. Leuk om mee te stylen in combinatie met andere botanische afbeeldingen die ik verzamelde. Ik ben helemaal gek van klemborden dus die gebruik ik vaak om mooie plaatjes of kaartjes tentoon te stellen. Op de foto hieronder zie je rechts mijn gesjabloneerde print. De afbeelding links en het kaartje in het midden heb ik uit de vtwonen.

DIY Vintage Botanical Print

Print met vintage look

Vervolgens ging in aan de slag met de tweede print, die ik een vintage look wilde geven.
Ditmaal werkte ik met de kleur Olive (de eerste en donkerste tint) en Terre Verte voor de lichtere accenten. Dit zijn wat ‘oudere’ groentinten. Ideaal voor mijn vintage projectje.

DIY Vintage Botanical Sjabloon

Voor een vintage effect is een spierwit vel papier natuurlijk niet geschikt. Daarom verouderde ik het geheel met koude sterke thee… Je smeert het papier in met de thee en laat het rustig drogen.

DIY Vintage Botanical Sjabloon

Eenmaal opgedroogd zal het papier wat omkrullen, maar dat kun je voorzichtig met een warm strijkijzer (zonder stoom!) gemakkelijk weer glad maken.

DIY Vintage Botanical Sjabloon

Het enige wat ik daarna nog hoefde te doen was het bijsnijden van het papier zodat het in het lijstje zou passen.

Zo’n leuk koperkleurig lijstje maakt het natuurlijk helemaal af. Twee trends in één klap…

DIY Vintage Botanical Print

Et voilà; hoe simpel is dat?

Lijkt het jou leuk om deze techniek ook eens te proberen?
Super, laat me vooral weten hoe het is geworden!
Ik zou het geweldig vinden als je het resultaat deelt op onze Facebookpagina.

Veel verfplezier,
xoxo
Mirjam

Bewaren

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *