Metaal verven

Metaal verven; kan dat?

Veel mensen willen graag metalen accessoires of meubels verven, zoals metalen lockerkasten, lampen of radiatoren. Kan dat en zo ja, hoe pak je dat aan? Lees verder voor tips en tricks. 


Metaal verven hoe pak je dat aan?

Hoe verf je een metalen voorwerp? 

Onze ervaring is dat het meestal niet eens zo relevant is of het voorwerp van metaal is, want negen van de tien keer is de desbetreffende ondergrond al gelakt of gespoten. En in dat geval maakt het niet meer zoveel uit dat het van metaal is, want uiteindelijk werk je dan immers op de verf of laklaag die over het metaal is aangebracht.

Gelakt of gespoten metaal verven

Zoals gezegd werk je in dit geval eigenlijk niet rechtstreeks op het metaal, maar op een bestaande verf- of laklaag. Als de verf- of laklaag in goede staat is en nog volledig intact, hoef je geen speciale primer voor metaal te gebruiken. Je kunt gewoon de normale werkwijze aanhouden, dus goed ontvetten, de oude laklaag dof opschuren en dan schilderen met krijtverf of Soft Silk lak. Voor de beste hechting, of als je op een hoogglans ondergrond werkt kun je het best eerst Abbondanza All-in-One Paint aanbrengen. Dit is een isolerende en roestwerende hechtprimer, aflak en topcoat in één. 

Onbehandeld, kaal metaal verven

In dit geval is het van belang dat je even uitzoekt om wat voor metaal het gaat.

Zogenaamde 'non ferro' metalen (aluminium, koper, zink, messing e.d.) zijn prima te verven nadat je goed ontvet hebt en voorbehandeld met Abbondanza multiprimer of All-in-One Paint. Roestvrij staal is eigenlijk niet te verven.

Onbehandelde 'ferro' metalen (dus met als hoofdbestanddeel ijzer) moet je eerst met een roestwerende primer behandelen zoals Abbondanza All-in-One Paint

Tip: als je een radiator gaat verven kies dan altijd voor afwerken met Soft Silk lak en niet voor krijtverf. Soft Silk is flexibel en kan dus meebewegen met het krimpen en uitzetten van het metaal als gevolg van temperatuursveranderingen. 

WhatsApp Chat WhatsApp Chat