Metaal verven

Metaal verven; kan dat?

Veel mensen willen graag metalen accessoires of meubels verven, zoals metalen lockerkasten en lampen, maar ook bijvoorbeeld radiatoren. Kan dat en zo ja, hoe pak je dat aan? Lees verder voor tips en tricks. 

Metaal verven hoe pak je dat aan?

Hoe verf je een metalen voorwerp? 

Onze ervaring is dat het meestal niet eens zo relevant is of het voorwerp van metaal is, want negen van de tien keer is de desbetreffende ondergrond al gelakt of gespoten. En in dat geval maakt het eigenlijk helemaal niet meer zoveel uit dat het van metaal is, want uiteindelijk werk je dan immers op de verf of laklaag die over het metaal is aangebracht. 

Gelakt of gespoten metaal verven

Zoals gezegd werk je in dit geval eigenlijk niet rechtstreeks op het metaal, maar op een bestaande verf- of laklaag. Een speciale primer of voorbereiding is in dan ook niet nodig. Je kunt gewoon de normale werkwijze aanhouden, dus goed ontvetten en de oude laklaag dof opschuren. Op hoogglans lak kun je het best eerst Abbondanza multiprimer aanbrengen. Als dit droog is kun je aan de slag met krijtverf of Soft Silk lak. 

Tip: als je een radiator gaat verven kies dan altijd voor Soft Silk lak en niet voor krijtverf. Soft Silk is flexibel en kan dus meebewegen met het krimpen en uitzetten van het metaal als gevolg van temperatuursveranderingen. 

Kaal, onbehandeld metaal verven

In dit geval is het van belang dat je even uitzoekt om wat voor metaal het gaat.

Zogenaamde 'non ferro' metalen (aluminium, koper, zink, messing e.d.) zijn prima te verven nadat je goed ontvet hebt en voorbehandeld met Abbondanza multiprimer.

Roestvrij staal is eigenlijk niet te verven.

Onbehandelde 'ferro' metalen (dus met als hoofdbestanddeel ijzer) kun je eerst met een roestwerende primer behandelen.