Metaal verven

Metaal verven

Metaal verven, tips & stappenplan

Metaal verven, kan dat?

Veel mensen willen graag metalen accessoires of meubels verven, zoals radiatoren, metalen lockerkasten, lampen, voorraadblikken, kandelaars, etc. Kan dat en zo ja, hoe pak je dat aan? Lees verder voor tips en tricks. 

Hoe verf je een metalen voorwerp of meubel? 

Onze ervaring is dat het meestal niet eens zo relevant is of het voorwerp van metaal is, want negen van de tien keer is de desbetreffende ondergrond al gelakt of gespoten. En in dat geval maakt het niet meer zoveel uit dat het van metaal is, want uiteindelijk werk je dan immers op de verf of laklaag die over het metaal is aangebracht. Uiteraard geldt dit alleen als de laklaag niet is beschadigd. 

Gelakt of gespoten metaal verven

Zoals gezegd werk je in dit geval eigenlijk niet rechtstreeks op het metaal, maar op een bestaande verf- of laklaag. Als de verf- of laklaag in goede staat is en nog volledig intact, hoef je geen speciale primer voor metaal te gebruiken. Je kunt gewoon de normale werkwijze aanhouden, dus goed ontvetten, de oude laklaag heel lichtjes dof opschuren en dan schilderen met krijtverf of Soft Silk lak. Als je op een hoogglans ondergrond werkt, of als de laklaag hier en daar is beschadigd, kun je het best Abbondanza All-in-One Paint & Primer aanbrengen. Dit is een isolerende en roestwerende hechtprimer, aflak en topcoat in één. Dit zorgt voor een goede hechting en voorkomt roesten.

Onbehandeld, kaal, of beschadigd metaal verven

In dit geval is het wel van belang dat je even uitzoekt om wat voor metaal het gaat. Zo weet je zeker dat de verflaag goed zal hechten en weet je ook welke primer je moet gebruiken.

Zogenaamde 'ferro' metalen zijn alle metaalsoorten met als hoofdbestanddeel ijzer. Dit zijn de metalen ijzer, staal, gietijzer, nikkel en kobalt. In dit geval moet je altijd gronden met een roestwerende primer, zoals Abbondanza All-in-One Paint. Je kunt met een magneet testen of je hiermee te maken hebt.

De'non ferro' metalen zijn metalen die geen ijzer bevatten of waarvan de legering niet hoofdzakelijk uit ijzer bestaat. Dit zijn bijvoorbeeld aluminium, koper, zink, messing, brons of lood.  Deze metalen kun je, uiteraard nadat je goed ontvet hebt, gronden met Abbondanza multiprimer of All-in-One Paint.

Na het gronden met de geschikte primer, kun je je metalen meubel of voorwerp afwerken met zowel krijtverf, soft silk als all-in-one.

Let op: roestvast staal (rvs , inox) is helaas niet goed te verven!

Radiator schilderen

Als je een radiator gaat schilderen kies dan altijd voor Soft Silk lak of All-in-One Paint. Gebruik hiervoor geen krijtverf, want dat is niet flexibel. De kans is dan groter dat de verflaag na verloop van tijd gaat barsten als gevolg van het krimpen en uitzetten van de radiator door opwarmen en afkoelen. Tip: omdat de mogelijkheid bestaat dat de oude laklaag van de radiator hier en daar is beschadigd, is het het handigst om voor All-in-One te kiezen, aangezien dit ook roestwerend is.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat