Bloedend hout

Wat is bloedend hout?  

Verkleuringen, vergeling of bruine plekken na het vernissen of verven, of noesten, vochtplekken, nicotinevlekken die maar door de verflaag heen blijven komen...  Dit zijn bekende problemen die kunnen voorkomen tijdens een verfklus. Hoe ontstaat dat nou eigenlijk? 

Bloedend hout voorbeeld

Heb je dit wel eens meegemaakt? Je schildert een meubeltje en zodra je de eerste verflaag hebt aangebracht - of achteraf, tijdens het aanbrengen van een vernis - ontstaat er een lelijke gelige of bruine verkleuring. Gefrustreerd breng je een volgende laag aan en tot je verbazing gebeurt er weer hetzelfde. Tien tegen een dat je hier te maken hebt met een zogenaamde bloedende houtsoort.

Welke houtsoorten bloeden? 

Het doorbloeden komt voor bij houtsoorten die wateroplosbare kleurstoffen bevatten. Een bekend voorbeeld van zo'n kleurstof is het tannine (looizuur) in eikenhout. 

Dit zijn enkele bekende houtsoorten die bloeden: Afzelia, Eikenhout, Kastanje, Meranti, Merbau, Padouk, Teak, Mahonie, Western Red Cedar. Er zijn er nog veel meer, waaronder veel tropische houtsoorten.

Bij al deze houtsoorten loop je dus een risico op verkleuring, vergeling of vlekken. 

Hoe los je het probleem van bloedend hout op?

De truc is om een isolerende laag aan te brengen tussen het hout en de verf. Een grondverf op terpentinebasis kan uitkomst bieden omdat dit de kleurstoffen vaak niet activeert. Nadeel is de lange droogtijd. De oplosmiddelen moeten vervliegen, waardoor je pas na minimaal 48 uur kan overschilderen met watergedragen verf. Een snellere en milieuvriendelijker optie is schellak. 

Een bijkomend voordeel, naast de droogtijden, is dat je de schellak ook nog kunt aanbrengen als je al een watergedragen verflaag hebt aangebracht. Vaak kom je er immers pas achter als het leed al geleden is. Met de terpentinegedragen grondverf kun je achteraf niet meer over de verse watergedragen verf heen. 

Schellak werkt enorm goed als sealer op bloedend hout en blokkeert ook vlekken die kunnen worden veroorzaakt door nicotine, vochtschade, roet, inkt of vet. 

Tip: Je kunt kiezen voor schellak schilfers om zelf een schellak oplossing te maken (de voordeligste keuze voor grotere hoeveelheden of frequent gebruik) of een flesje kant en klare schellak voor kleine klusjes. Je vindt beide varianten hier: in de productcategorie voorbehandelen.

Whitewash op bloedend hout

Helaas is schellak geen optie als je van plan bent een whitewash aan te brengen. Bij een whitewash is het namelijk belangrijk dat het product in het hout kan trekken, en dat kan niet als je schellak gebruikt. Problemen met whitewashen kun je dan ook het best oplossen door geen watergedragen producten te gebruiken, maar te kiezen voor kalkwas

WhatsApp Chat WhatsApp Chat