Krijtverf afwerken

Hoe en waarmee moet je krijtverf afwerken?

Krijtverf is een zeer matte verf en dat betekent dat de verflaag wat vlekgevoeliger is dan een zijdeglanzende of glanzende verf. Sommige mensen denken dat de verf niet watervast is of zo weer kan worden afgewassen, maar dat is gelukkig absoluut niet aan de orde. Krijtverf is gewoon watervast en afneembaar. De belangrijkste reden om krijtverf af te werken is dan ook als bescherming tegen vlekken.  

Hoewel het dus zeker niet altijd noodzakelijk is om krijtverf af te werken kan het soms beter zijn om dit wel te doen. Een tafelblad of werkblad kun je bijvoorbeeld het best wel afwerken. Muren, kasten, lampen of andere accessoires kun je desgewenst ook onbehandeld laten. Je kunt waarschijnlijk zelf het best inschatten of een vlekbestendige beschermlaag bij jouw project nodig is.

Waarmee werk je krijtverf af?

In de tijd dat krijtverf in opkomst begon te komen en nog niet zo algemeen bekend was (eind jaren '90 tot ca. 2010), werd vaak boenwas of antiekwas gebruikt om de krijtverf af te werken. Krijtverf werd toen namelijk veel en graag gebruikt voor een oude look of antiekeffecten. Hierbij is boenwas of antiekwas natuurlijk prachtig.

Onderhoudsvriendelijke afwerking

Inmiddels is krijtverf echter wat meer mainstream geworden. En momenteel is deze prachtige matte verf ook heel populair voor gebruik op meubels met een wat strakkere uitstraling, kindermeubeltjes, in de woonkamer en keuken etc. En in dat geval kan vernis een betere oplossing zijn.

Vernis is in een druk huishouden vaak wat gemakkelijker in onderhoud en bovendien kan het altijd weer worden overgeschilderd. Dit is met boenwas niet zonder meer mogelijk.

Wil je meer weten over het verschil tussen was en vernis? Of twijfel je over de beste keuze? Kijk dan op onze pagina over was en vernis.   

WhatsApp Chat WhatsApp Chat