Verschil was en vernis

Krijtverf afwerken met was of vernis

Wat is het verschil tussen boenwas en vernis?

Over het kiezen van het juiste product om krijtverf op meubelen, vloeren of muren af te werken krijgen wij regelmatig vragen. Moet krijtverf altijd worden afgewerkt met was? Kan ik een waslaag voor extra bescherming nog afwerken met een lak? Met welk product kun je een tafelblad het best afwerken? Kan ik mijn buitenmeubelen ook afwerken met was?

Heb jij ook vragen over het gebruik van boenwas of vernis, of weet je soms niet welke afwerking je moet kiezen? Lees dan vooral verder.

boenwas en vernis wat is het verschil

Op deze pagina:

Moet je krijtverf afwerken ja of nee?
Krijtverf afwerken met boenwas
Krijtverf afwerken met vernis
Kies je voor was of vernis?
Eigenschappen, voor- en nadelen van was
Eigenschappen, voor- en nadelen van vernis

Moet je krijtverf afwerken ja of nee?

Krijtverf is poedermat en poreus, waardoor bijvoorbeeld vetvlekken kunnen intrekken. Dit maakt krijtverf minder vlekbestendig dan Abbondanza Lak Soft Silk.

Hoewel je krijtverf gewoon kunt afnemen met een mild schoonmaakmiddel zul je oppervlakken zoals tafelbladen, werkbladen, keukenkastjes, vloeren, e.d. meestal wel willen afwerken.

Je kunt kiezen voor boenwas of voor vernis zijdeglans of vernis extra mat. Hieronder leggen we je het verschil uit zodat je kunt bepalen wat de beste keuze is voor jouw project.

Krijtverf afwerken met was of vernis

Krijtverf afwerken met boenwas

Was, ook wel boenwas genoemd, of 'wax' zoals de Engelsen zeggen, werd van origine gebruikt om houten meubelen of vloeren te onderhouden en te beschermen. Vroeger werd hiervoor vaak bijenwas gebruikt. Bijenwas heeft echter een vrij laag smeltpunt, waardoor het geen echt harde laag vormt. Daarom wordt voor een sterkere afwerking vaak carnaubawas toegevoegd. Carnaubawas heeft een hoger smeltpunt waardoor een slijtvastere laag ontstaat. Alle soorten Abbondanza wax bestaan uit een combinatie van bijenwas en carnaubawas.

Vanwege die samenstelling en dat smeltpunt, begrijp je nu misschien ook hoe het kan dat een waslaag soms iets kwetsbaarder is. De was kan immers weer worden geactiveerd en dus zacht worden onder invloed van warmte, wrijving of een oplosmiddel (terpentijn, terpentine). Een waslaag blijft daarom altijd tot op zekere hoogte gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Krijtverf afwerken met was

Krijtverf afwerken met vernis

Vernis is een transparante lak om de ondergrond te beschermen. Het grote verschil tussen vernis en was is dat een vernis tijdens het droog- en uithardingsproces zodanig veranderd dat het daarna niet meer oplosbaar is. Een vernislaag wordt dus niet, zoals was, beïnvloed door warmte, wrijving of een vochtige omgeving.

Krijtverf afwerken met vernis

Kies ik voor was of vernis?

Nu je dit weet kun je misschien al een betere afweging maken. Uiteindelijk zijn er twee dingen waar je rekening moet houden.

1: smaak of persoonlijke voorkeur
2: de ondergrond en de omstandigheden.

Over persoonlijke voorkeur kunnen wij niet veel zeggen. Sommige mensen vinden prachtig om alles met was af te werken. Maar voor mensen met een druk gezin en weinig tijd voor het huishouden is vernis vaak een meer aantrekkelijke optie. Het is onderhoudsvrij en gemakkelijk aan te brengen. En welk type jij bent, dat weet je natuurlijk zelf het beste.

Qua ondergrond moet je rekening houden met bijvoorbeeld de houtsoort en of je afwerking binnen of buitenshuis wordt toegepast. Er zijn diverse soorten bloedend hout, met name eikenhout en teakhout, die bij het aanbrengen van een vernislaag over de krijtverflaag, verkleuringen kunnen veroorzaken. Dit komt doordat er kleurstoffen in het hout zitten die wateroplosbaar zijn. Een watergedragen vernis kan diep in het hout doordringen en de kleurstoffen activeren. In dit geval is boenwas een betere optie.

Als je meubels buiten komen te staan, of in een vochtige ruimte komt te staan, dan is vernis de beste keuze omdat boenwas niet buiten kan worden toegepast.

Hieronder hebben we even wat eigenschappen op een rijtje gezet om je helpen bij je keuze voor was of vernis.

Boenwas eigenschappen; voor- en nadelen

 • Was is geschikt voor gebruik op bloedend hout
 • Een waslaag kan gemakkelijk plaatselijk worden bijgewerkt
 • Een waslaag accentueert de houtnerf
 • Kan over een eerdere waslaag worden aangebracht
 • Was is verkrijgbaar in verschillende tinten
 • Een waslaag moet soms worden bijgewerkt
 • Was blijft enigszins gevoelig voor vocht en warmte
 • Was kan niet buiten of in een natte ruimte worden toegepast
 • Een waslaag is niet zonder meer overschilderbaar
 • Omdat was kan worden geactiveerd door warmte of vocht is het niet zo geschikt voor babymeubeltjes

Vernis eigenschappen: voor- en nadelen

 • Vernis is praktisch bij intensief gebruik
 • Een vernislaag heeft geen regelmatig of jaarlijks onderhoud nodig
 • Vernis is gemakkelijk overschilderbaar
 • Je kunt kiezen uit extra mat of zijdeglans
 • Abbondanza vernis is op waterbasis en dus geurarm en sneldrogend
 • Veilig voor kinder- en babymeubeltjes
 • Vernis kan kleurstoffen in de ondergrond activeren (bloedend hout)
 • Vernis is minder goed plaatselijk bij te werken bij krassen of beschadigingen
 • Vernis hecht niet op een vette ondergrond (zoals een waslaag)

Veel succes bij het kiezen van het juiste product!

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Loading ...
Meer...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina