Krijtverf op behang

Krijtverf aanbrengen op behang

Kun je krijtverf aanbrengen op behang? Ja hoor dat is geen probleem, mits het behang nog in goede staat is en goed vastzit op de muur.

Waar moet je rekening mee houden als je behang gaat verven?

Ten eerste de hechting. Als de lijmlaag niet meer in goede staat is dan kan het behang bij het verven loslaten. Mocht je twijfelen dan kun je vooraf hier en daar een stukje van het behang natmaken met wat water of een plantenspuit en kijken of het niet loslaat of gaat bobbelen. Mocht dit het geval zijn dan is het beter om het behang te verwijderen.

Ten tweede: eventuele structuur of reliëf in het behang. Als je behang verft zal dit zichtbaar blijven. Dus als het behang een voelbaar patroon heeft dan zal dit na het verven ook nog te zien zijn en misschien zelfs worden geaccentueerd. Dit hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn, het kan zelfs prachtig staan. Maar wees je er in ieder geval wel van bewust.

Ten derde: de porositeit van het behang. Gladde behangsoorten, vinylbehang of alles wat een beetje plasticachtig aanvoelt zal de verf minder goed opnemen. De hechting en dekking kan dan bij de eeste laag iets minder zijn. Laat de eerste laag goed drogen en breng dan een tweede laag aan.

Ten vierde: vlekken, aanslag, roet, vet e.d. moeten eerst verwijderd worden. Ook oude vochtvlekken die niet zichtbaar waren vanwege het behang kunnen vanuit de muur door het behang heentrekken zodra je gaat verven. Mocht dit gebeuren, breng dan na het drogen van de verflaag een paar laagjes schellak aan op de vlekken en breng daarna de nieuwe lagen aan.

Tip: meer lezen over het verven van muren

 

WhatsApp Chat WhatsApp Chat