Doorschuren en verouderen

Doorschuren en verouderen

Verflagen doorschuren en distressen

Het doorschuren of 'distressen' van een verflaag is een van de meest populaire technieken om je meubels een oude look te geven. Met deze techniek kun je eenvoudig een brocant of vintage effect geven aan een meubel of accessoire. Lees verder als je wilt weten hoe je zelf heel simpel deze doorschuurtechniek toepast. 


Op deze pagina:
Welk doorschuur effect wil je aanbrengen?
Welke verf kun je het beste doorschuren?
Doorschuren op donkere houten meubelen
Doorschuren op een lichte ondergrond, nieuw hout of Mdf
Doorschuren: hoe breng je slijtplekken aan?
Doorschuren in meerdere kleuren en lagen
Afwerken na het doorschuren en distressen

Meubels met een shabby chic effect

Het doorschuren of 'distressen' van een verflaag is een van de meest populaire technieken om je meubels een oude look te geven. Met deze techniek kun je eenvoudig een vintage en doorleefd effect geven aan een kast, stoel of andere meubels en accessoire.

Bij deze techniek kun je het simpel houden door met één kleur te werken, maar je kunt je ook uitleven door effecten aan te brengen in meerdere lagen en met verschillende tinten. Zo creëer je de prachtige uitstraling van een geliefd oud meubelstuk dat jarenlang gekoesterd en af en toe opnieuw geschilderd is. 

Nieuwsgierig geworden? Lees verder als je wilt weten hoe je zelf heel simpel deze 'shabby chic' doorschuurtechniek toepast. 

Welk effect wil je aanbrengen?

Wat gaat het worden? Lichtjes doorgeschuurd met hier en daar een slijtplekje, of een zwaar verouderd en doorleefd effect? Deze techniek kan op verschillende manieren worden toegepast. Onze tip is om rekening te houden met de grootte van het object. Een klein sieradendoosje of een fotolijstje zul je bijvoorbeeld een subtielere afwerking geven dan een grote stoere lockerkast of ander groot meubel.

Welke verf kun je het best doorschuren?

Voor de doorschuurtechniek oftewel 'distressen' is krijtverf de beste keuze. Waarom is dit zo? Ten eerste omdat krijtverf gemakkelijker doorschuurbaar is dan andere verfsoorten. Ten tweede omdat bij het schuren op de matte krijtverf geen glansverschillen en krasjes zullen ontstaan. En ten derde omdat de zogenaamde kaarsvetmethode (die ik verderop zal uitleggen) niet werkt met terpentinegedragen verf.

Het doorschuren van krijtverf op een donker houten meubel

De meest voor de hand liggende methode is het doorschuren van een verflaag op bijvoorbeeld een houten meubel. Stel je hebt een donkere gelakte kast die je afwerkt met een laag krijtverf. Deze nieuwe laag krijtverf kun je heel eenvoudig op de randjes en hoeken een beetje doorschuren om het oorspronkelijke hout hier en daar zichtbaar te maken.

Doorschuurtechniek op nieuw hout of Mdf

Wat nou als je werkt op nieuw hout of Mdf? Nieuw grenen- of vurenhout is heel licht van kleur. Of stel dat je een witte grondverf hebt aangebracht? Hoe krijg je dan toch donkere schuurplekken? Heel simpel: in dat geval breng je eerst een donkere basiskleur aan. Gebruik een donkere krijtverf in bijvoorbeeld de kleur Walnut of Clay om een houttint na te bootsen. Als je werkt op onbehandeld hout of Mdf kun je dit ook eerst kleuren met verniswas in de kleur Notelaar of Taupe.

Krijtverf doorschuren, kaarsvet aanbrengen

Doorschuren: slijtplekken aanbrengen

Zodra de basislaag droog is ga je de plekken die je later wilt doorschuren inwrijven met kaarsvet of boenwas. De verf zal op dit vette oppervlak niet goed hechten zodat je de verf daar later gemakkelijker kunt wegschuren.

Vervolgens breng je de toplaag krijtverf aan in de gewenste kleur. Direct zodra de verf droog is kun je het oppervlak met een schuurblokje of fijne staalwol gaan opschuren. Je zult zien dat de verf op de vette plekken gemakkelijker loslaat.

Tip: als je van plan bent om het meubel af te werken met boenwas of antiekwas, kun je ook eerst de waslaag aanbrengen en daarna pas doorschuren. Dat gaat heel goed met staalwol. Krijtverf doorschuur effect

Doorschuren in meerdere kleuren en lagen

Je kunt de ondergrond in plaats van een houttint ook een van de andere kleuren uit de Abbondanza collectie geven. Zodra je gaat doorschuren zie je op de slijtplekjes de andere verfkleur doorkomen. Je kunt zelfs meerdere kleuren als basis gebruiken voor een nog levendiger effect. Met deze methode kun je werken met contrasten, dus bijvoorbeeld een donkere basis met een lichte topkleur, of kies voor ton sur ton met subtiele kleurverschillen.

Op de foto hieronder zie je wat voor effecten er mogelijk zjn door verschillende kleuren te gebruiken. Als je je professioneel bezig houdt met het schilderen van meubels is het handig om voor jezelf ook zo'n voorbeeldbord te maken. Handig om bij de hand te hebben en om aan klanten te laten zien.  


 

Krijtverf doorschuren kleurcombinaties

Het houten bankje op de foto hieronder heb ik eerst geverfd met krijtverf in de kleuren Olive en Bronze Green. Ik bracht de kleuren in vlekken aan als een soort camouflageprint. Als toplaag gebruikte ik de kleur Dark Verdigris en bij het doorschuren kwamen de beide andere groentinten er subtiel doorheen.

Doorschuren met krijtverf in groentinten
 

Afwerken na doorschuren of distressen

Afwerken is niet altijd nodig, maar in sommige gevallen wel zo praktisch. Dit kan met boenwas of Abbondanza vernis (zijdeglans of extra mat). Maar ook kun je nog verder verouderen door te patineren. Deze techniek wordt op de pagina patineren uitgelegd.

Tip: In het boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten wordt uitgelegd waar je bij deze techniek op moet letten, hoe je te werk moet gaan, en wanneer of waarom een antiekeffect wel of niet geloofwaardig overkomt. Ook staan hier aanvullende technieken in, zoals het werken met meerdere gekleurde lagen, om het effect na te bootsen van een meubelstuk dat in de loop der jaren al allerlei kleuren heeft gehad.

Nog meer verftips en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk nog meer stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

 


 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 1. Boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten
  Boek Decoratieve Verftechnieken
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 2. Schuurpapier Middel-Fijn
  Schuurpapier 5 vel middel-fijn
  Waardering:
  100%
  € 6,95
 3. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 4. Blanke was-clear wax
  Blanke was-clear wax
  Waardering:
  97%
  € 17,95
 5. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 6. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95