Krijtverf doorschuren

Krijtverf doorschuren

Hoe kun je een verflaag een sleets effect geven?

Het doorschuren van een verflaag is een van de meest populaire technieken om een doorleefd, brocant of vintage, effect te geven aan een meubel of accessoire. Lees verder als je wilt weten hoe je zelf heel simpel deze doorschuurtechniek toepast. 

Op deze pagina:
Met welke verf kun je het beste werken?
Doorschuren op oude houten meubelen
Doorschuren op nieuw hout of Mdf
Het aanbrengen van slijtplekken
Met meerdere kleuren krijtverf werken
Het afwerken van je meubel

Welk effect wil je aanbrengen?

Wat gaat het worden? Lichtjes doorgeschuurd met hier en daar een slijtplekje, of een zwaar verouderd en doorleefd effect? Deze techniek kan op verschillende manieren worden toegepast. Maar houd wel altijd rekening met de grootte van het object. Een klein sieradendoosje of een fotolijstje zul je bijvoorbeeld een subtielere afwerking geven dan een grote stoere lockerkast of ander groot meubel.

Krijtverf doorschuren en verouderen

Krijtverf is de beste verf om door te schuren

Waarom is krijtverf hiervoor de beste keuze? Ten eerste omdat krijtverf gemakkelijker doorschuurbaar is dan andere verfsoorten. Ten tweede omdat bij het schuren op de matte krijtverf geen glansverschillen en krasjes zullen ontstaan. En ten derde omdat de zogenaamde kaarsvetmethode (die ik verderop zal uitleggen) niet werkt met terpentinegedragen verf.

Het doorschuren van krijtverf op een donker houten meubel

De meest voor de hand liggende methode is het doorschuren van een verflaag op bijvoorbeeld een houten meubel. Stel je hebt een donkere gelakte kast die je afwerkt met een laag krijtverf. Deze nieuwe laag krijtverf kun je heel eenvoudig op de randjes en hoeken een beetje doorschuren om het oorspronkelijke hout hier en daar zichtbaar te maken.

Doorschuren van krijtverf op licht hout of op Mdf

Maar wat als je werkt op nieuw hout of Mdf? Nieuw grenen- of vurenhout is heel licht van kleur. Of stel dat je een witte grondlaag hebt aangebracht? In dit geval ga je eerst een geschikte basiskleur aanbrengen. Gebruik een donkere krijtverf in de kleur Walnut of Cley om oud hout na te bootsen. Als je werkt op onbehandeld hout of Mdf kun je dit ook een oude houtkleur geven met verniswas in de kleur Notelaar. Tip: de genoemde kleuren staan onderaan de pagina.

Slijtplekken aanbrengen

Zodra de basislaag droog is ga je de plekken die je later wilt doorschuren inwrijven met kaarsvet of boenwas. De verf zal op dit vette oppervlak niet goed hechten zodat je de verf daar later gemakkelijker kunt wegschuren.Krijtverf doorschuren, kaarsvet aanbrengen

Vervolgens breng je de toplaag krijtverf aan in de gewenste kleur. Direct zodra de verf droog is kun je het oppervlak met schuurpapier of fijne staalwol gaan opschuren. Je zult zien dat de verf op de ingevette plekken gemakkelijker loslaat.

Tip: als je van plan bent om het meubel af te werken met boenwas of antiekwas, kun je ook eerst de waslaag aanbrengen en daarna pas doorschuren. Dat gaat heel goed met fijne staalwol.

Krijtverf doorschuur effect

Doorschuren met meerdere kleuren

Je kunt de ondergrond in plaats van een houttint ook een van de andere kleuren uit de Abbondanza collectie geven. Zodra je gaat doorschuren zie je op de slijtplekjes de andere verfkleur doorkomen. Je kunt zelfs meerdere kleuren als basis gebruiken voor een nog levendiger effect. Met deze methode kun je werken met contrasten, dus bijvoorbeeld een donkere basis met een lichte topkleur, of kies voor ton sur ton met subtiele kleurverschillen. Op de foto hieronder zie je een samplebord waarop je goed kunt zien wat voor effecten er mogelijk zjn. Als je je professioneel bezig houdt met het schilderen van meubels is het handig om voor jezelf ook zo'n voorbeeldbord te maken. Handig om bij de hand te hebben en om aan klanten te laten zien.  

Krijtverf doorschuren kleurcombinaties 

Het houten bankje op de foto hieronder eerst eerst geverfd met krijtverf in de kleuren Olive en Bronze Green. Ik bracht de kleuren in vlekken aan als een soort camouflageprint. Als toplaag gebruikte ik de kleur Dark Verdigris en bij het doorschuren kwamen de beide andere groentinten er subtiel doorheen. Tip: de genoemde kleuren krijtverf staan onderaan de pagina.

Doorschuren met krijtverf in groentinten

Afwerken

Afwerken is niet altijd nodig, maar in sommige gevallen wel zo praktisch. Dit kan met boenwas of Abbondanza vernis (zijdeglans of extra mat). Maar ook kun je nog verder verouderen door te patineren. Deze techniek wordt op de pagina patineren uitgelegd.

Tip: In het boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten wordt uitgelegd waar je bij deze techniek op moet letten, hoe je te werk moet gaan, en wanneer of waarom een antiekeffect wel of niet geloofwaardig overkomt. Ook staan hier aanvullende technieken in, zoals het werken met meerdere gekleurde lagen, om het effect na te bootsen van een meubelstuk dat in de loop der jaren al allerlei kleuren heeft gehad.

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
 1. Krijtverf 106 Walnut
  Vanaf € 3,95
 2. Krijtverf 110 Cley
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 3,95
 3. Verniswas Notelaar
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 5,50
 4. Krijtverf 205 olive
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 3,95
 5. Blanke was-clear wax
  Waardering:
  98%
  € 10,95
 6. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 10,95
 7. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 10,95
Loading ...
Load More ...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina