Craqueleren

Craqueleren, barstjes in een verflaag maken

Gebarsten vernis of een gebladderd effect?

Wat is craquelé of craquelure? Wat is het verschil? En hoe doe je dat? Hier leggen we je de verschillende technieken uit en geven uitleg over de producten, zodat je zelf ook zo’n leuk effect kunt toepassen. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina.

Op deze pagina:
Wat is craqueleren?
Hoe breng je een craquelé effect aan?
Het effect van gebarsten vernis
Het effect van gebladderde verf
Het afwerken van een craquelé

Wat is craqueleren?

Craquelé of craquelure is de benaming voor het effect van een gebarsten verf- of vernislaag. Wij onderscheiden ruwweg twee effecten: het effect van fijne barstjes, waarbij de barstjes donker zijn gekleurd en het wat ruigere effect van gebladderde verf. Voor deze twee effecten zijn er verschillende producten. We leggen het hieronder uit.

Craqueleren, barstjes in de verflaag

Hoe breng je een craquelé effect aan?

Craquelé kan soms een vrij dramatisch effect geven en is dan ook een techniek om met mate toe te passen. Gebruik het bij voorkeur op een klein voorwerp, zoals een kistje, nachtkastje, of klein tafeltje. Op een groot oppervlak kun je het beter plaatselijk gebruiken.

Het effect van gebarsten vernis

Een bekend voorbeeld van craquelé is een gebarsten vernislaag, zoals je dat ziet bij een oud schilderij. Dit effect kun je nabootsen met een craqueleersysteem op basis van twee laksoorten; de Abbondanza Craquelure set.

De barstjes worden pas zichtbaar als je ze accentueert met een patineerproduct. De beide craquelure producten zijn transparant. Om deze reden is dit ook de beste techniek als je een craquelé effect over een afbeelding wilt aanbrengen, zoals bij decoupage.

craquelé effect van barstjes op een houten doosje

Hoe breng je het gebarsten vernis effect aan?

Voor een optimaal effect werk je op een zijdeglans verf op waterbasis, zoals Lak Soft Silk. Op krijtverf kan ook, maar dan zal het product meer in de verflaag trekken waardoor het effect kan verminderen. De basiskleur van de verflaag kun je zelf bepalen. Als je een afbeelding (decoupage) wilt craqueleren, breng dan eerst een Art Medium of Abbondanza vernis aan om het poreuze papier te sealen.

Gebruik een synthetische kwast om de basislaag aan te brengen en laat drogen totdat de laag transparant is maar nog wel wat kleverig. Afhankelijk van de ondergrond en de omgevingstemperatuur kan dit tussen 15 minuten en 1 uur duren. Blijf daarom steeds in de buurt om je werkstuk in de gaten te houden. Breng op de nog enigszins kleverige basislaag de toplaag aan. Tijdens het drogen zullen langzaam maar zeker de barstjes verschijnen.

Accentueer de barstjes als de lak droog is met een patineerproduct zoals antiekwas, antiquing powder, antiek patina of glaze.

craquele effect op een tafeltje

Het effect van gebladderde verf

Om een oude gebladderde verflaag te imiteren gebruik je Abbondanza Vintage Crackle craquelé medium. Bij deze techniek worden de barstjes groter en onregelmatiger van vorm en structuur.

Vintage Crackle dient als tussenlaag tussen twee lagen verf. De eerste verflaag wordt de kleur van de barstjes. De tweede verflaag is de hoofdkleur. Wil je dus het effect bereiken van een witte verflaag met blauwe barstjes, dan begin je met een basislaag van blauwe verf.

Hoe breng je het effect van gebladderde verf aan?

Bepaal eerst welke kleurcombinatie je wilt creëren. Kies voor de basis een zijdeglans acrylverf of Lak Soft Silk en voor de toplaag Abbondanza krijtverf.

Waarom lak Soft Silk of zijdeglans acrylverf voor de basis? Omdat krijtverf poreus is en het craqueleermedium hier in zal trekken, met als gevolg minder of geen barstjes. Als je toch graag krijtverf wil gebruiken dan kun je dit eerst sealen met zijdeglans vernis, of breng een dikkere laag medium aan.

Stap 1: Breng een laag Lak Soft Silk of andere zijdeglans acrylverf aan en laat drogen. Dit wordt de kleur van de barstjes.

Stap 2: Breng een laag Vintage Crackle aan en laat dit drogen.

Stap 3: Breng de toplaag Abbondanza krijtverf aan in een afwijkende kleur. Als de verf erg dik is mag je deze een beetje verdunnen met water. Breng de krijtverf in één streek aan en ga niet terug over een reeds geverfd stuk. Mocht je een plekje willen bijwerken, wacht daar dan mee tot de verflaag droog is.

Vrij snel nadat de verf is aangebracht zullen de barstjes verschijnen, afhankelijk van de temperatuur en de dikte van de verflaag. Desgewenst kun je het geheel na 24 uur drogen afwerken met Abbondanza vernis.

Tip: Je kunt een dikkere laag craquelé medium aanbrengen om grotere barsten te krijgen en een grover effect. Kleine barstjes zijn mooier op kleine voorwerpen.

craqueleren gebladderd effect op een tafeltje

Het afwerken van een craquelé effect

Afwerken hoeft niet altijd. Op kleine accessoires, kandelaars, lijsten e.d. zal het meestal niet nodig zijn. Op tafels, buffetkasten e.d. kun je Abbondanza vernis aanbrengen.

Tip: Craqueleren is best een lastige afwerking en er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, ondergrond, etc. Het is verstandig om je de techniek eigen te maken en wat testjes te doen voordat je een heel meubelstuk onder handen neemt!

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo.

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

16 producten

per pagina
 1. Abbondanza Craquelure Set
  Waardering:
  88%
  € 32,90
 2. Abbondanza Vintage Crackle
  Waardering:
  90%
  € 16,95
 3. Platte kwasten synthetisch
  Waardering:
  96%
  Vanaf € 5,25
 4. Patentpuntkwasten Synthetisch
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 6,25
 5. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  Vanaf € 13,95
 6. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 13,95
 7. Blanke was-clear wax
  Waardering:
  97%
  € 12,95
 8. Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  96%
  € 14,95
 9. Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  97%
  € 14,95
 10. Glaze Brown
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 11. Glaze Black
  Waardering:
  93%
  € 15,95
 12. Glaze Dark Oak
  Waardering:
  95%
  € 15,95
 13. Glaze White
  € 15,95
 14. Antiquing Powder Dusty White
  Waardering:
  93%
  € 8,95
 15. Antiquing Powder Dusty Grey
  Waardering:
  95%
  € 8,95
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

16 producten

per pagina