Muren verven met krijtverf

Muren verven met krijtverf

Met krijtverf creëer je een prachtige matte look op de muur

Krijtverf is een prachtige verf om je muren mee te schilderen. Doordat Abbondanza krijtverf fluweelmat en intens gepigmenteerd is kun je het niet vergelijken met standaard latex. Bovendien is onze krijtverf milieuvriendelijk, sneldrogend en geurarm. Wil je weten hoe je krijtverf aanbrengt op de muren in jouw woning? Hier lees je al onze tips en trucs.

Krijtverf op de muur; tips & trucs

Wat zijn de unieke eigenschappen van krijtverf?

Krijtverf van Abbondanza laat vochttransport toe zodat de muren kunnen blijven ademen. Krijtverf geeft een prachtig poedermat en fluwelig effect. Door dit matte effect creëer je met krijtverf altijd een rustig beeld, zelfs als je intense of opvallende kleuren gebruikt. Bovendien is de verf geurarm, droogt lekker snel en dekt goed, waardoor je in no time een muurtje in je woonkamer een andere look geeft.

Moet je een muur voorbehandelen voor het aanbrengen van krijtverf?

Abbondanza krijtverf kan normaliter zonder problemen rechtstreeks worden aangebracht over eerder aangebrachte muurverf, latex of goed vastzittend behang.

Poreuze, zuigende muren (beton, gips, steen) en nieuw gestuukte muren kun je het best voorbehandelen met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat je zuiniger kunt werken en dat de verf fijner uitstrijkt. Bovendien kan een voorstrijkmiddel ervoor zorgen dat eventuele verontreinigingen in de ondergrond niet optrekken.   

Voordat je begint met schilderen is het goed om de muren even goed stofvrij te maken en eventuele vetvlekken of andere vlekken weg te poetsen. Hardnekkige vlekken zoals aanslag van nicotine of roet, vlekken door waterschade, inkt van pennen of stiften kun je sealen met schellak. Schroefgaatjes, krasjes of andere beschadigingen kun je het best eerst even opvullen met een vulmiddel


muur verven met krijtverf


Hoe breng je krijtverf aan op de muur?

Er zijn verschillende manieren om de verf aan te brengen. Door de wijze van aanbrengen en het gereedschap waarmee je de verf aanbrengt, kun je het effect enigszins beïnvloeden. De randen langs het plafond, in de hoeken en langs de plinten kun je het best met een kwast doen.

Tip: doe niet eerst alle randen in de gehele kamer, maar alleen de het gedeelte waar je mee bezig bent. Dit om te voorkomen dat de randen zichtbaar blijven. 

Krijtverf kan op de muren gewoon met een muurverf roller worden aangebracht. Met een roller kun je de muur snel egaal en strak afwerken. 

Voor een authentiek en ietwat streperig effect kun je krijtverf ook aanbrengen met een blokkwast van natuurhaar. Omdat deze kwasten wat stuggere haren hebben, kun je wat meer structuur aanbrengen voor een speelser en nonchalanter effect.

Een muur in twee kleuren

Op de foto bovenaan deze pagina zie je een muur die in twee tinten is geverfd. Door een soort lambrisering in een andere kleur te verven kun je een visueel interessant effect aanbrengen. Als de onderkant in een iets donkerder tint wordt geschilderd kun je bijvoorbeeld wat meer intimiteit in een zithoek creëren. Ook is dit een handige manier om een kleuraccent aan te brengen zonder dat het direct overheersend is in je interieur.

Moet je krijtverf op de muur afwerken?

Dit is normaliter niet nodig. Ook zou je daardoor de mooie fluweelmatte uitstraling beïnvloeden. Wel kun je bijvoorbeeld een spatwand achter een aanrecht sealen en waterdicht afwerken met Abbondanza matte vernis. Een andere optie is om op een spatwand of bijvoorbeeld een lambrisering te kiezen voor Abbondanza Soft Silk

Op de foto hieronder is alleen de spatwand boven het aanrecht afgewerkt met Abbondanza matte vernis, de rest is niet afgewerkt. 

muur in de keuken met krijtverf

Let op: houd er rekening mee dat krijtverf een poreuze verf is. Vernis kan door de krijtverf heen in de muur trekken en daardoor eventueel aanwezige vervuiling zoals vochtvlekken, roet, nicotine e.d. activeren. Dit kan dan vlekken veroorzaken. Doe daarom altijd eerst een test of breng bij twijfel vooraf een voorstrijkmiddel aan op de muur. 

Kun je een krijtverf muur naderhand weer overschilderen?

Dat is geen enkel probleem. Krijtverf is heel gemakkelijk weer overschilderbaar met alle soorten watergedragen muurverf of latex. 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 1. Blokkwast
  Blokkwast
  Waardering:
  95%
  As low as € 18,95
 2. Spalter
  Spalter
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat