Muren verven met krijtverf

Muren verven met krijtverf

Met krijtverf creëer je een prachtige matte look op de muur

Krijtverf is heel geschikt voor het gebruik op de muur. Bovendien is deze verf milieuvriendelijk, sneldrogend en geurarm. Wil je weten hoe je krijtverf aanbrengt op de muren in jouw woning? Hier lees je al onze tips en trucs.

Op deze pagina:

Wat zijn de unieke eigenschappen van krijtverf?
Moet je de muur eerst voorbehandelen?
Hoe breng je krijtverf aan op de muur?
Moet je krijtverf op de muur afwerken?
Is krijtverf overschilderbaar?

muur verven met krijtverf

Wat zijn de unieke eigenschappen van krijtverf?

Krijtverf van Abbondanza laat vochttransport toe zodat de muren kunnen blijven ademen. Krijtverf geeft een prachtig poedermat en fluwelig effect. Door dit matte effect creëer je met krijtverf altijd een rustig beeld, zelfs als je intense of opvallende kleuren gebruikt. Bovendien is de verf geurarm, droogt lekker snel en dekt goed, waardoor je in no time een muurtje in je woonkamer een andere look geeft.

Moet je een muur voorbehandelen voor het aanbrengen van krijtverf?

Dat is niet nodig. Abbondanza krijtverf kan zonder problemen worden aangebracht over oud schilderwerk, muurverf, latex of goed vastzittend behang. Poreuze, zuigende muren (beton, gips, steen) en nieuw gestuukte muren kun je het best voorbehandelen met een regulier voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat je zuiniger kunt werken en dat de verf fijner uitstrijkt. Bovendien kan een voorstrijkmiddel ervoor zorgen dat eventuele verontreinigingen in de ondergrond niet optrekken.

Hoe breng je krijtverf aan op de muur?

Er zijn verschillende manieren om de verf aan te brengen. Door de wijze van aanbrengen en het gereedschap waarmee je de verf aanbrengt, kun je het effect enigszins beïnvloeden.

Krijtverf kan in principe gewoon met een latexroller worden aangebracht. Kies een kortharige roller voor een gladde muur en een vachtroller voor muren met meer structuur. Met een roller kun je de muur snel egaal en strak afwerken.

Voor een authentiek en wat meer streperig effect kun je krijtverf ook aanbrengen met een brede spalter of een blokkwast. Omdat deze kwasten wat stuggere haren hebben, kun je gemakkelijker wat structuur aanbrengen zodat de verflaag wat ongelijkmatiger zal ogen.

Een muur in twee kleuren

Op de foto bovenaan deze pagina zie je een muur die in twee tinten is geverfd. Door een soort lambrisering in een andere kleur te verven kun je een visueel interessant effect aanbrengen. Als de onderkant in een iets donkerder tint wordt geschilderd kun je bijvoorbeeld wat meer intimiteit in een zithoek creëren. Ook is dit een handige manier om een kleuraccent aan te brengen zonder dat het direct overheersend is in je interieur.

Moet je krijtverf op de muur afwerken?

Afwerken is normaliter niet nodig. Wel kun je bijvoorbeeld de spatwand achter een aanrecht sealen en waterdicht afwerken met Abbondanza matte vernis. Dit is ook een optie op plaatsen waar de muren snel vuil kunnen worden door kinderen, huisdieren, etc. zoals in een hal of bijkeuken. Op de foto hieronder is de spatwand boven het aanrecht afgewerkt met Abbondanza matte vernis.

muur in de keuken met krijtverf

Kun je een krijtverf muur naderhand weer overschilderen?

Dat is geen enkel probleem. Krijtverf is heel gemakkelijk weer overschilderbaar met alle soorten watergedragen muurverf of latex.

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!