Het verschil tussen was en vernis

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Blanke was-clear wax
  Blanke was-clear wax
  Waardering:
  97%
  € 17,95
 2. Boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten
  Boek Decoratieve Verftechnieken
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 3. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 4. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
per pagina

Het verschil tussen was en vernis

Moet je krijtverf afwerken en zo ja, waarmee?

Over het afwerken van krijtverf op meubelen, vloeren of muren krijgen wij regelmatig vragen. Moet krijtverf altijd worden afgewerkt met was? Kan ik een waslaag voor extra bescherming nog afwerken met een lak? Met welk product kun je een tafelblad het best afwerken? Kan ik mijn buitenmeubelen ook afwerken met was? 

Heb jij ook vragen over het gebruik van boenwas of vernis, of weet je soms niet welke afwerking je moet kiezen? Lees dan vooral verder.

Op deze pagina:
Moet je krijtverf afwerken ja of nee?
Krijtverf afwerken met boenwas
Krijtverf afwerken met vernis
Kies je voor was of vernis?
Eigenschappen, voor- en nadelen van was
Eigenschappen, voor- en nadelen van vernis

boenwas en vernis wat is het verschil

Moet je krijtverf afwerken ja of nee?

Krijtverf is poedermat en poreus, waardoor bijvoorbeeld vetvlekken kunnen intrekken. Dit maakt krijtverf minder vlekbestendig dan Abbondanza Lak Soft Silk. Hoewel je krijtverf gewoon kunt afnemen met een mild schoonmaakmiddel zul je bepaalde oppervlakken zoals tafelbladen, werkbladen, kindermeubels e.d. meestal wel willen afwerken.

Je kunt voor het afwerken kiezen voor boenwas of voor vernis zijdeglans of vernis extra mat. Hieronder leggen we je het verschil uit zodat je kunt bepalen wat de beste keuze is voor jouw project.

Abbondanza vernis en wax

Krijtverf afwerken met boenwas

Was, ook wel boenwas genoemd, of 'wax' zoals de Engelsen zeggen, werd van origine gebruikt om houten meubelen of vloeren te onderhouden en te beschermen. Vroeger werd hiervoor vaak bijenwas gebruikt. Bijenwas heeft echter een vrij laag smeltpunt, waardoor het geen echt harde laag vormt. Daarom wordt voor een sterkere afwerking vaak carnaubawas toegevoegd. Carnaubawas heeft een hoger smeltpunt waardoor een slijtvastere laag ontstaat. Alle soorten Abbondanza wax bestaan uit een combinatie van bijenwas en carnaubawas.

Vanwege die samenstelling en dat smeltpunt, begrijp je nu misschien ook hoe het kan dat een waslaag soms iets kwetsbaarder is. De was kan immers weer worden geactiveerd onder invloed van warmte, vocht of een oplosmiddel. Een waslaag blijft daarom altijd tot op zekere hoogte gevoelig voor invloeden van buitenaf. 

Krijtverf afwerken met was

Krijtverf afwerken met vernis

Vernis is een transparante lak om de ondergrond te beschermen. Het grote verschil tussen vernis en was is dat een vernis tijdens het droog- en uithardingsproces zodanig veranderd dat het daarna niet meer oplosbaar is. 

Krijtverf afwerken met vernis

Kies ik voor was of vernis?

Nu je dit weet kun je misschien al een betere afweging maken. Uiteindelijk zijn er twee dingen waar je rekening moet houden.

1: smaak of persoonlijke voorkeur
2: de ondergrond en de omstandigheden.

Over persoonlijke voorkeur kunnen wij niet veel zeggen. Sommige mensen vinden prachtig om alles met was af te werken. Maar voor mensen met een druk gezin en weinig tijd voor het huishouden is vernis vaak een meer aantrekkelijke optie. Het is onderhoudsarm en gemakkelijk aan te brengen. En welk type jij bent, dat weet je natuurlijk zelf het beste.

Qua ondergrond moet je rekening houden met bijvoorbeeld de houtsoort en of je afwerking binnen of buitenshuis wordt toegepast. Er zijn diverse soorten bloedend hout, met name eikenhout en teakhout, die bij het aanbrengen van een vernislaag verkleuringen kunnen veroorzaken. 

Vernis kan door de krijtverf heen in de ondergrond trekken en eventueel aanwezige kleurstoffen zoals looizuur in hout, of vervuiling zoals vochtvlekken, roet, nicotine e.d. activeren. Dit kan dan vlekken veroorzaken. Bij twijfel, of in het geval van bloedend hout kun je problemen voorkomen door schellak als grondlaag aan te brengen.

Hieronder hebben we even wat eigenschappen op een rijtje gezet om je helpen bij je keuze voor was of vernis.

Boenwas eigenschappen; voor- en nadelen

 • Was is geschikt voor gebruik op bloedend hout
 • Een waslaag kan gemakkelijk plaatselijk worden bijgewerkt
 • Een waslaag accentueert de houtnerf
 • Kan over een eerdere waslaag worden aangebracht
 • Was is verkrijgbaar in verschillende tinten
 • Een waslaag moet soms worden bijgewerkt
 • Was blijft enigszins gevoelig voor vocht en warmte
 • Was kan niet buiten of in een natte ruimte worden toegepast
 • Een waslaag is niet zonder meer overschilderbaar
 • Omdat was kan worden geactiveerd door warmte of vocht vinden wij het minder geschikt voor babymeubeltjes. Dit geldt overigens met name voor nieuwe waslagen. Een waslaag zal namelijk na verloop van tijd steeds harder worden en daardoor ook minder snel weer geactiveerd kunnen worden. 

Vernis eigenschappen: voor- en nadelen

 • Vernis is praktisch bij intensief gebruik
 • Een vernislaag heeft geen regelmatig of jaarlijks onderhoud nodig
 • Vernis is gemakkelijk overschilderbaar
 • Je kunt kiezen uit extra mat of zijdeglans
 • Abbondanza vernis is op waterbasis en dus geurarm en sneldrogend
 • Veilig voor kinder- en babymeubeltjes
 • Vernis kan oude vlekken of kleurstoffen in de ondergrond activeren (bloedend hout)
 • Vernis is minder goed plaatselijk bij te werken bij krassen of beschadigingen
 • Vernis hecht niet op een vette ondergrond (zoals een waslaag)

Veel succes bij het kiezen van het juiste product! Kom je er niet uit? Je kunt via de chatbutton of ons contactformulier altijd om advies vragen. 


Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

WhatsApp Chat WhatsApp Chat