Colourwash muur

Colourwash muur

Een decoratieve verftechniek voor muren

Wil jij wel eens iets anders op je muur dan een egaal dekkend verflaag? Probeer dan eens een colourwash of een fresco look. Met de colourwashtechniek creër je een prachtig gemêleerd effect in verschillende tinten uit dezelfde kleurfamilie. Omdat je werkt met een speciaal glaceermedium heb je rustig de tijd om het effect aan te brengen en doordat het glaceermedium enigszins transparant is blijft het effect zacht en worden zelfs de fellere kleuren gedempt. 

Tips en trucs voor een colourwash muur

Wat is een colourwash?

Een colourwash is een decoratief verfeffect waarbij je verschillende tinten met elkaar gaat blenden zodat er een gemêleerde subtiele kleurwaas ontstaat.

Een colourwash wordt gemaakt met behulp van een glaceermiddel. Dit is een langzaam drogend mengsel van glaceermedium en verf of pigment. Doordat het glaceermengsel langzaam droogt heb je alle tijd om effecten aan te brengen. Door de trage droogtijd kun je gemakkelijk corrigeren en kleuren met elkaar blenden. Bij een colourwash werk je normaliter met verschillende tinten, van licht tot donker, uit dezelfde kleurfamilie. 

Omdat het glaceermengsel niet volledig dekkend is, zal de kleur van de ondergrond enigszins doorschijnen. Daarom is de kleur van de ondergrond een deel van het effect en dus belangrijk voor het eindresultaat. Op de dekkende basislaag ga je de kleuren van de colourwash aanbrengen met de verschillende glaceermengsels. Voor een heel basic effect kun je een 1 glaceermengsel gebruiken, maar veel mooier en interessanter is het om met twee (of zelfs drie) tinten te werken.

Glaceerverf voor het mooiste effect

Als je aan de slag gaat met een colourwash muurtechniek, werk je met een glaceerverf. Dit is een half transparant medium dat in dunne laagjes wordt aangebracht en dat zeer langzaam droogt. Dit noemen we een lange 'open tijd'. 

Door deze extra lange droogtijd, kun je de natte glaceerlaag nog ongeveer een uur lang bewerken (afhankelijk van de ondergrond) voordat het te droog is geworden. Zo heb je alle tijd om speciale decoratieve effecten aanbrengen zoals een colourwash, betonlook, fresco effect, white- of greywash, spons effecten, etc.

In de Abbondanza collectie vind je twee soorten glaceermedium; Classico Glaze en Patino Glaze. Patino wordt gekleurd met pigmenten en is geschikt voor fijne en zeer transparante technieken zoals hout- en marmer imitaties. Classico wordt gekleurd met Abbondanza krijtverf en is ideaal voor colourwash en andere iets dekkender muurtechnieken. Het voordeel van Classico is dat je uit alle Abbondanza krijtverf kleuren kunt kiezen om je kleuren te mengen. Voor de colourwashtechniek op deze pagina gebruiken we dan ook de Classico Glaze. 

 

Probeer een muur (of een ander groot project) altijd in één sessie af te werken. Ga dus nooit pauzeren halverwege een muur! Als dat toch absoluut noodzakelijk is dan maak je de baan waarmee je bezig was helemaal af en blend je het glaceermedium volledig uit naar de randen toe tot bijna onzichtbaar. Let op: je kunt dan pas verder met de muur als de glaceerlaag volledig droog is, na 48 uur. Anders krijg je lelijke aanzetten en randen en blijft het altijd zichtbaar waar je bent gestopt en weer begonnen. 

Hoe breng je een colourwash aan?

Voor deze colourwash gebruiken we twee tinten die goed bij elkaar passen; Soft Ochre (070) en Bright Terracotta (770).  Je gebruikt meestal een lichtere en iets donkerder tint uit dezelfde kleurfamilie. Het recept voor een glaceermengsel bestaat uit 6 delen Classico, met 1 deel krijtverf en 1 deel water. 

De basislaag bestaat altijd uit een dekkende laag watergedragen verf. Dit kan krijtverf zijn, maar ook soft silk lak, of een standaard latex. Ik gebruikte als basislaag Abbondanza krijtverf Oat (054) omdat dit al op de muur zat. Maar als jouw muur al geschilderd is in wit, gebroken wit of beige is dat prima. 

Je bewerkt steeds een oppervlak van ongeveer 1 m2. Dit is een formaat dat je meestal comfortabel in één keer kunt behandelen zonder met trappen te schuiven e.d. Als je aan de kleine kant bent of misschien juist groot met lange armen, dan kun je dit uiteraard een beetje aanpassen.

Of je aan de linkerkant of aan de rechterkant van de muur begint hangt af van je persoonlijke voorkeur en het feit of je rechts- of linkshandig bent. Persoonlijk begin ik zelf altijd linksboven in de hoek van de muur. Daarna bewerk ik de vlakken daaronder tot ik bij de vloer ben aangekomen. Vervolgens ga ik verder met de baan ernaast, ook weer van boven naar beneden. En zo werk ik door tot de hele muur af is. 

 

Stap 1: Breng de lichtste tint glaceerverf (in dit geval Soft Ochre) aan in willekeurige stroken en zorg dat je een flink deel van de basiskleur zichtbaar laat.
Stap 2: Breng dan hier tussendoor plekken van de donkerder glaceerverf (in dit geval Bright Terracotta) aan. Maak deze plekken iets kleiner. Zorg dat je nog steeds de ondergrond deels kunt zien.
Stap 3: Blend met de vachthandschoen de beide kleuren zodat je een levendig effect creëert. Ik concentreer me meestal eerst op de lichtste tint en neem dan vervolgens de donkerder plekken mee.
Je kunt het effect zo levendig of rustig maken als je wilt door minder of meer te blenden. Ook kun je na het aanbrengen van de donkere of fellere accenten dit altijd weer verzachten door wat van het lichtere glaceermengsel toe te voegen. Hoe groter het kl

Hoe creëer je een stoere look?

Er zijn bij het aanbrengen van een colourwash, zoals bij iedere verftechniek, meerdere opties en varianten mogelijk. Je kunt de colourwashtechniek heel subtiel houden, met zachte overgangen waarbij de verschillende tinten subtiel worden geblend en bijna onzichtbaar in elkaar overlopen. Dat is de techniek die wij voor de bovenstaande colourwash hebben toegepast. Dit zachte effect kun je heel goed bereiken met een vachthandschoen voor verf effecten. Daarvoor heb je dan wel een gladde muur nodig.

Maar je kunt ook een iets ‘ruigere’ variant creëren waarbij je ook bij het blenden van de kleuren werkt met een blokkwast. Op deze manier blijven de kwaststrepen nog enigszins zichtbaar. Dat is een perfecte methode op een muur met wat meer structuur of een muur met wat beschadigingen.

Heb je een gladde muur en wil je toch een stoere look? Dan kun je zelf ook structuur creëren. Bijvoorbeeld door met krijtverf te gaan werken, waarbij je de verf hier en daar wat dikker aanbrengt zodat de kwaststrepen zichtbaar blijven. Ook kun je krijtverf mengen met Abbondanza Modeling Paste, Gritty Paste of Stuccopoeder om een dikke verf te creëren. Voor een mooie verweerde fresco-look kun je het geheel na het drogen ook nog een beetje opschuren met een schuurblokje of prop staalwol. 

Het afwerken van een colourwash

Vanwege de verlengde droogtijden heeft een glaceerlaag langer nodig om volledig te drogen en uit te harden. Dit verschilt per ondergrond en techniek, maar houd er rekening mee dat de verflaag nog ca. 24 uur wat kwetsbaarder kan zijn. Voordat je een eventuele afwerklaag aanbrengt moet je minimaal 48 uur wachten.  

Normaliter is afwerken van een colourwash muur niet noodzakelijk. Maar desgewenst kun je de muur afwerken met Abbondanza vernis voor extra vlekbestendigheid. Dit is vooral handig als om een muur gaat die nat of vuil kan worden, zoals bijvoorbeeld een spatwand in de keuken. 

Een andere optie, meer decoratief, is om de colourwash af te werken met onze Clear Wax, kleurloze boenwas. Door het opwrijven van de waslaag creëer je een prachtige zachte glans. Doe dit echter alleen als je zeker weet dat je de muur of het object voorlopig niet opnieuw zult willen schilderen. 

Tip: Ga je werken op een muur in een natte ruimte of buiten? Scroll dan even naar beneden voor ons advies voor buitenmuren. 

 

Extra effecten testen zonder risico

Wil je je muur na de eerste colourwashlaag nog verder bewerken en/of meer diepte creëren? Maar ben je bang om het mooie effect te verprutsen? Dan hebben wij een tip voor je waarmee je zonder risico kunt experimenteren!

Breng hiervoor dan (na minimaal 48 uur) eerst een tussenlaag aan met twee lagen Abbondanza vernis. Met behulp van deze vernislaag is de colourwash laag die je al hebt (en waar je tevreden mee bent) goed beschermd. Zo kun je zonder risico's wat gaan experimenteren en extra effecten en lagen aanbrengen.

Zo kun je bijvoorbeeld een derde glaceerkleur aanbrengen en testen. Of effecten uitproberen met andere gereedschappen, zoals of op- of afsponzen met een natuurspons, deppen met krantenpapier of plasticfolie (frottage), deppen met tricot doek, etc. Mocht het experiment niet bevallen dan kun je de nieuwe effectlaag met een natte doek weer wegvegen zonder de oorspronkelijke colourwash laag te beschadigen. Dat is het mooie van glaceerverf en dit kun je met een gewone verf niet doen. 

Colourwash muur in turquoise en blauwColourwash muur in turquoise en blauw
Colourwash in turquoise en blauw

Colourwash kleurcombinaties

Een colourwash kun je in allerlei tinten aanbrengen.  Het aantal combinaties is bijna onbeperkt, zeker gezien het grote aantal Abbondanza kleuren in onze collectie. Om je een beetje te inspireren zullen we hier wat opties laten zien. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van dit mediterrane sfeertje in turquoise - en blauwtinten? Niet alleen is hier gewerkt met heel andere kleuren dan op de colourwash muur hierboven. Ook zijn de kleuren minder met elkaar geblend waardoor de overgangen beter zichtbaar zijn.

Ook de techniek is anders. In plaats van blenden met de vachthandschoen zijn de blauwe tinten met een blokkwast uitgestreken. De kwaststrepen zijn dan ook hier en daar nog zichtbaar. Zo zie je hoe het gebruik van andere kleuren én een andere werkwijze een totaal andere look oplevert. 

Colourwash in zandtintenColourwash in zandtinten
Zandtinten: Soft Silt (100) en Sand (115)
Colourwash BetonlookColourwash Betonlook
Betonlook: Long Island (053) en Zinc (051)
Colourwash zalmroze Colourwash zalmroze
Smoked Salmon (742) en Red Clay (737)
Fresco effect betonlook Fresco effect betonlook
Betonlook: Loam (090) en Zinc (051)
Fresco Effect colourwash met Siena pigmentenFresco Effect colourwash met Siena pigmenten
Frescolook: Patino Glaze en Siena pigmenten
Colourwash mediterrane blauwtintenColourwash mediterrane blauwtinten
Mediterraan: Bright Ocean (375), Turquoise (370) en Jeans (435)

Colourwash op buitenmuren

Als je buitenmuren, meubels of andere oppervlakken buiten wilt bewerken, dan kun je in plaats van Classico glaze, beter onze Patino glaze gebruiken. Deze is zonder afwerking water-en weerbestendig. Patino kleur je niet met krijtverf, maar met pigmenten. Je kunt hier de kant en klare acrylpigmenten voor gebruiken, maar ook onze poederpigmenten. Kijk voor alle kleuren op de pagina pigmenten

Wil je een muur bewerken onder een overkapping, of op een balkon? Of een meubelstuk op een veranda, beschermd tegen weer en wind, dan is het eventueel wel mogelijk om te kiezen voor een bewerking met Classico. Of bescherm de colourwash dan met twee lagen Abbondanza zijdeglans vernis. 

  1. Abbondanza Classico Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
    Classico Glaze
    Waardering:
    100%
    € 38,95
  2. Abbondanza Patino Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
    Patino Glaze
    Waardering:
    93%
    € 38,95
  3. Blokkwast
    Blokkwast
    Waardering:
    95%
    As low as € 17,95
  4. Natuurspons voor decoratieve verftechnieken
    Natuurspons
    Waardering:
    90%
    € 10,95
  5. Spalter
    Spalter
    Waardering:
    93%
    As low as € 2,95
  6. Krijtverf Oat is een warme tint, tussen off white en vergrijsd beige in. Een veelzijdige lichte basiskleur.
    Krijtverf 054 Oat
    Waardering:
    93%
    As low as € 0,90
  7. Krijtverf Café au Lait is een antieke crèmekleur, een tintje donkerder dan Old White
    Krijtverf 025 Café au Lait
    Waardering:
    89%
    As low as € 0,90
  8. Krijtverf 006 Biscuit
    Krijtverf 006 Biscuit
    Waardering:
    99%
    As low as € 0,90
  9. Abbondanza Zinc
    Krijtverf 051 Zinc
    Waardering:
    87%
    As low as € 0,90
  10. Krijtverf Long Island is een warme lichtgrijze tint. Heel mooi te combineren met de kleur Loft en een accent in Black of Warm Black.
    Krijtverf 053 Long Island
    Waardering:
    96%
    As low as € 0,90
  11. Krijtverf Soft Ochre  is een natuurlijke en zachte bruine okertint
    Krijtverf 070 Soft Ochre
    Waardering:
    95%
    As low as € 0,90
  12. Krijtverf Loam is een vergrijsd middelbruin taupe, mooi om 1:1 te verdunnen voor een greywash op hout of riet
    Krijtverf 090 Loam
    Waardering:
    98%
    As low as € 0,90
  13. Krijtverf Soft Silt is een lichte taupe tint
    Krijtverf 100 Soft Silt
    Waardering:
    97%
    As low as € 0,90
  14. Krijtverf Sand is een neutrale zachte zandtint
    Krijtverf 115 Sand
    Waardering:
    95%
    As low as € 0,90
  15. Krijtverf Turquoise is een lekker fel turkooisblauw
    Krijtverf 370 Turquoise
    Waardering:
    92%
    As low as € 0,90
  16. Krijtverf 375 Bright Ocean
    Krijtverf 375 Bright Ocean
    Waardering:
    100%
    As low as € 0,90
  17. Abbondanza Jeans
    Krijtverf 435 Jeans
    Waardering:
    98%
    As low as € 0,90
  18. Abbondanza Red Clay
    Krijtverf 737 Red Clay
    Waardering:
    98%
    As low as € 0,90
WhatsApp Chat WhatsApp Chat