Colourwash muur

Colourwash: een creatieve verftechniek voor muren

Met behulp van deze stap voor stap werkbeschrijving kun jij heel eenvoudig de prachtigste muur effecten creëren, zoals colourwash, fresco effect, betonlook, etc.

Werkbeschrijving en uitleg colourwash

Glaceerverf voor decoratieve verfeffecten

Als je aan de slag gaat met decoratieve verftechnieken, zoals deze colourwash muurtechniek, werk je bij voorkeur met een glaceerverf. Dit is een half transparant medium dat in dunne laagjes wordt aangebracht en dat zeer langzaam droogt.

Door deze extra lange droogtijd, kun je de natte glaceerlaag nog een uur lang bewerken voordat het te droog is geworden. Zo heb je alle tijd om speciale decoratieve effecten aanbrengen zoals een colourwash, betonlook, fresco effect, white- of greywash, spons effecten, etc.

In de Abbondanza collectie vind je twee soorten glaze; Classico en Patino. Patino wordt gekleurd met pigmenten en is geschikt voor fijne technieken zoals hout- en marmer imitaties. Classico wordt gekleurd met Abbondanza krijtverf en is ideaal voor colourwash en andere muurtechnieken. Het voordeel van Classico is dat je uit alle Abbondanza krijtverf kleuren kunt kiezen. Voor deze colourwashtechniek gebruiken we dan ook de Classico Glaze. 

Kleuren en recept glaceerverf:

Voor een colourwash gebruiken we twee tinten die goed bij elkaar passen, een lichte en iets donkerder tint uit dezelfde kleurfamilie. Je maakt dus voor een colourwash twee glaceermengsels. Het recept voor een glaceermengsel bestaat uit 6 delen Classico, met 1 deel krijtverf en 1 deel water. Voor de kleurstelling op de onderstaande stappenfoto’s gebruikte ik de kleuren Soft Ochre (070) en Bright Terracotta (770).

Basiskleur en ondergrond:

Als basislaag gebruikte ik Abbondanza krijtverf Oat (054) omdat dit al op de muur zat. Maar andere geschikte kleuren voor een kleurstelling zoals op deze muur zijn: Biscuit (006) of Café au Lait (025). Tip: als jouw muur al geschilderd is met latex of een andere watergedragen muurverf in een neutraal gebroken wit of beige is dat ook prima. Het belangrijkste is dat het een watergedragen verfsoort is. 

Werkwijze:

Je bewerkt steeds een oppervlak van ca. 1 m2. Een formaat dat je comfortabel in één keer kunt behandelen, en waar je goed bij kunt zonder met trappen te schuiven e.d. 

Stap 1: Breng de lichtste tint glaceerverf (in dit geval Soft Ochre) aan in willekeurige stroken en zorg dat je een flink deel van de basiskleur zichtbaar laat.Colourwash stap 1, eerste kleur

Stap 2: Breng dan hier tussendoor plekken van de donkerder glaceerverf (in dit geval Bright Terracotta) aan. Maak deze plekken iets kleiner. Zorg dat je nog steeds de ondergrond deels kunt zien.

Colourwash stap 2, tweede kleur

Stap 3: Blend met de vachthandschoen de beide kleuren zodat je een levendig effect creëert. Ik concentreer me meestal eerst op de lichtste tint en neem dan vervolgens de donkerder plekken mee. 

Colourwash kleuren blenden 1

Tip: Je kunt het effect zo levendig of rustig maken als je wilt door minder of meer te blenden.Colourwash kleuren blenden

Let op: Vanwege de verlengde droogtijden is de glaceerlaag na ca. 24 uur droog. Tot die tijd is de verflaag nog kwetsbaar. Houd daar dus rekening mee bij het terugplaatsen van meubels of met huisdieren of kinderen. 

Afwerken van een colourwash effect

Normaliter is afwerken niet echt noodzakelijk. Maar desgewenst kun je na ca. 48 uur de muur afwerken met Abbondanza vernis voor extra vlekbestendigheid. Dit is vooral handig als om een muur gaat die nat of vuil kan worden, zoals bijvoorbeeld een spatwand in de keuken.

Tip: Ga je werken op een muur in een natte ruimte of buiten? Scroll dan even naar beneden voor ons advies voor buitenmuren. 

Extra effecten en meer diepte aanbrengen

Wil je je muur na de eerste colourwashlaag nog verder bewerken en/of wil je meer diepte creëren? Breng dan (na minimaal 48 uur) eerst een tussenlaag aan met Abbondanza vernis. Met behulp van deze vernislaag kun je de eerste effectlaag beschermen en zonder de eerste laag te verpesten extra effecten en lagen aanbrengen.

Zo kun je bijvoorbeeld een derde glaceerkleur aanbrengen en testen, of effecten uitproberen met andere gereedschappen, zoals of op- of afsponzen met een natuurspons, deppen met krantenpapier of plasticfolie (frottage), deppen met tricot doek, etc. Mocht het effect niet bevallen dan kun je de nieuwe effectlaag met een natte doek weer wegvegen zonder de eerste laag te beschadigen. Dat is het mooie van glaceerverf en dit kun je met een gewone verf niet doen. 

Colourwash muur in oker en terra tinten

Colourwash kleurcombinaties

Zoals gezegd werkte ik voor de voorbeeldfoto's met de kleuren Soft Ochre en Bright Terracotta, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Hieronder een aantal kleurcombinaties ter inspiratie. Ik noem steeds de lichtste tint als eerste en daarna de donkerder accentkleur. 

Allereerst een betonlook, met de warme grijstinten Long Island (053) en Zinc (051):

Colourwash beton effect

Hieronder een zandkleur met Soft Silt (100) en Sand (115)

Colourwash in zand tinten

En tenslotte een rozige zalmtint met Smoked Salmon (742) en Red Clay (737)

Colourwash zalmtint

Colourwash voor buiten

Als je buitenmuren, meubels of andere oppervlakken buiten wilt bewerken, dan kun je in plaats van Classico glaze, beter onze Patino glaze gebruiken. Deze is water-en weerbestendig. 

Patino kleur je niet met krijtverf, maar met pigmenten. Je kunt hier de kant en klare acrylpigmenten voor gebruiken, maar ook onze poederpigmenten. Kijk voor alle kleuren op de pagina pigmenten

 


Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Tonen als Foto-tabel Lijst

21 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Classico Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Classico Glaze
  Waardering:
  100%
  As low as € 36,95
 2. Spalters; platte varkensharen kwasten voor het aanbrengen van diverse soorten verf
  Spalters
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 3. Blokkwast
  Blokkwast
  Waardering:
  95%
  As low as € 14,95
 4. Natuurspons voor decoratieve verftechnieken
  Natuurspons
  Waardering:
  90%
  € 11,95
 5. Krijtverf Oat is een warme tint, tussen off white en vergrijsd beige in. Een veelzijdige lichte basiskleur.
  Krijtverf 054 Oat
  Waardering:
  95%
  As low as € 0,90
 6. Krijtverf Café au Lait is een antieke crèmekleur, een tintje donkerder dan Old White
  Krijtverf 025 Café au Lait
  Waardering:
  89%
  As low as € 0,90
 7. Abbondanza Biscuit
  Krijtverf 006 Biscuit
  Waardering:
  98%
  As low as € 0,90
 8. Abbondanza Zinc
  Krijtverf 051 Zinc
  Waardering:
  87%
  As low as € 0,90
 9. Krijtverf Long Island is een warme lichtgrijze tint. Heel mooi te combineren met de kleur Loft en een accent in Black of Warm Black.
  Krijtverf 053 Long Island
  Waardering:
  96%
  As low as € 0,90
 10. Krijtverf Soft Ochre is een natuurlijke en zachte bruine okertint
  Krijtverf 070 Soft Ochre
  Waardering:
  95%
  As low as € 0,90
 11. Krijtverf Soft Silt is een lichte taupe tint
  Krijtverf 100 Soft Silt
  Waardering:
  97%
  As low as € 0,90
 12. Krijtverf Sand is een neutrale zachte zandtint
  Krijtverf 115 Sand
  Waardering:
  95%
  As low as € 0,90
 13. Abbondanza Red Clay
  Krijtverf 737 Red Clay
  Waardering:
  100%
  As low as € 0,90
per pagina
WhatsApp Chat WhatsApp Chat