Decor Moulds, tips en trucs

Decor Moulds, tips en trucs

Werken met Decor Moulds siliconenvormen

Geef jouw meubels en accessoires een unieke finishing touch met behulp van een Decor Mould. Een mould is een siliconen gietvorm waarmee je zelf eenvoudig je eigen decoraties kunt maken, zoals ornamenten, bloemen of sierranden. Nieuwsgierig geworden? Op deze pagina leggen we je er alles over uit.

Wat is een decor mould precies?

Moulds zijn gietvormen die je kunt vergelijken met een bakvorm of koekjesvorm. Er zitten uitsparingen in waarmee je allerlei vormen kunt maken zoals ornamenten, bloemen, vogels, sierranden, noem maar op.

De moulds die wij verkopen zijn van het bekende merk Redesign with Prima® en ze zijn gemaakt van hittebestendige en voedselveilig siliconenmateriaal.

Decor moulds siliconen vormen

Hoe vaak kun je een decor mould gebruiken?

Het voordeel van decor moulds is dat je ze keer op keer kunt gebruiken, dus je hebt er eindeloos plezier van. Je maakt gewoon een ornamentje of ander figuur zodra je er eentje nodig hebt. Ook kun je bij grotere projecten gemakkelijk meerdere vormen maken, bijvoorbeeld een hele serie bloemen om een kastje te decoreren.

Vanwege de hoge kwaliteit van het siliconenmateriaal zijn de decoraties die je maakt gemakkelijk uit de gietvorm te krijgen waardoor ze niet snel zullen beschadigen. Naderhand kun je de mould eenvoudig met een sopje afwassen en hij is klaar voor een nieuw project.

Welke materialen kun je gebruiken in je decor mould?

De moulds zijn geschikt voor allerlei materialen, zoals zelfhardende klei, papierklei en andere boetseermaterialen, epoxy hars, gips, stucco, zeep, etc.. Omdat de moulds voedselveilig zijn en hittebestendig tot een temperatuur van 260 °C. kun je zelfs gebruiken in de oven of voor het gieten van chocolade. Uiteraard ligt onze focus op het pimpen van accessoires en meubeltjes, dus richten we ons hier vooral op de materialen die geschikt zijn voor DIY-projecten. Hieronder vind je een lijst met opties en mijn ervaringen hiermee.

Zelfhardende klei

Dit is een kleisoort die je niet hoeft af te bakken, het droogt aan de lucht. Je drukt de klei in de vorm en je verwijdert alle overtollige klei. Direct daarna kun je de kleivorm eruit halen en laten drogen.

Decor moulds clay

Uiteraard heb ik de zelfhardende klei voor je getest. Het was in het begin even een beetje uitproberen, vooral qua hoeveelheid klei die je in de vorm moet drukken, maar uiteindelijk heel gemakkelijk te doen. Ik heb de vorm voor gebruik eerst bestoven met een beetje maïzena omdat ik die tip vaak voorbij zag komen. Maar ik heb het idee dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is en dat het ook prima zonder kan.

Tip: ben je van plan om de kleivormen op een gebogen of ronde ondergrond aan te brengen? Zolang de klei nog niet droog en dus nog buigzaam is kun je je vormpje desgewenst op een gebogen of ronde ondergrond met tape vastzetten en laten drogen. Mijn voorkeur gaat er overigens naar uit om de kleivorm direct vast te lijmen op de ondergrond en dan te laten drogen. Dat gaat prima met houtlijm.

Decor mooulds zelfhardende klei vastlijmen

Papierklei

Papierklei kun je, net zoals zelfhardende klei, ook gewoon in de vorm drukken en dan direct voorzichtig verwijderen. Je kunt het ook in de vorm laten drogen. De klei krimpt een beetje zodra deze droog is, dus verwijderen is gemakkelijk.

Epoxyhars

Giethars, resin, oftewel epoxyhars is een ideaal medium voor meer gedetailleerde vormen. De hars vloeit gemakkelijk in alle kleine kiertjes van de vorm. Bij epoxyhars werk je met twee vloeistoffen die met elkaar moeten worden gemengd. Zodra de stoffen zijn gemengd begint het drogingsproces en zal de hars gaan uitharden. Als de hars voldoende is uitgehard kun je je decoratie uit de vorm halen. Tot het zover is moet je deze dus in de mould laten zitten.

Decor moulds epoxy-resin

Tip: ben je van plan om je decoratie op een gebogen of ronde ondergrond aan te brengen? Laat de hars dan niet volledig uitharden, want dan is het keihard en kun je het niet meer buigen. Ik heb een test gedaan en de epoxyhars na 7 uur uit de vorm gehaald. Deze was toen net voldoende gedroogd maar nog wel flexibel genoeg. Droogtijden kunnen uiteraard per merk verschillen, maar mijn advies zou zijn om na ca. 7 tot 9 uur te testen of je de vorm kunt lossen. Zodra je de hars-decoratie uit de vorm hebt gehaald kun je deze het best direct vastlijmen op de ondergrond. Zet de vorm tijdens het drogen tijdelijk vast met schilderstape.

Hot Glue uit een lijmpistool

Ik kwam op verschillende social media kanalen de methode met een lijmpistool tegen. Uiteraard heb ik ook dat getest, maar mijn eerste pogingen waren eerlijk gezegd niet zo’n succes. Misschien heeft het te maken met mijn lijmpistool of de lijm die ik heb gebruikt, of moet ik gewoon eerst wat meer oefenen, maar ik vond het een enorme knoeibol. Een ‘hot mess’ zogezegd. Misschien ga ik er te zijner tijd nog wat mee experimenteren, maar vooralsnog ben ik niet zo enthousiast.

Gips of Stucco

Gips kun je gieten als je een dun gipsmengsel maakt. Maar normaliter word gips gegoten in grotere, diepere vormen. Ik was dan ook benieuwd of het met de kleine plattere uitsparingen in de decor moulds ook zou lukken.

Het gieten ging op zich best redelijk, hoewel ook dat best een knoeiboel werd. Maar wat ik een groot nadeel vond is de kwetsbaarheid van het materiaal. De kleine gedetailleerde gipsvormpjes zijn zo kwetsbaar dat ze heel snel breken. Ik had moeite om ze heelhuids uit de vorm te krijgen. Een ander nadeel is dat gips in de vorm moet uitharden en na droging kun je je decoraties dus niet meer buigen. Je kunt ze alleen op een vlakke ondergrond aanbrengen.

decor moulds gieten met gips

Hoe bevestig je je decoraties op de ondergrond?

Zoals gezegd heb ik voor zowel de zelfhardende klei als de epoxyhars houtlijm gebruikt. En dat werkt prima, ze zitten zo vast als een huis. Houtlijm droogt transparant op en ook dat is wel zo prettig. De gipsvormen kun je ook met houtlijm vastmaken, maar ik heb er dus modeling paste voor gebruikt.

Wil je de vormen rechtstreeks op glas, porselein, kunststof of een andere gladde ondergrond aanbrengen, dan kun je een lijmsoort kiezen die voor het desbetreffende materiaal geschikt is.

Tip: tijdens het drogen van de lijm kun je de vormpjes tijdelijk vastzetten met low-tack tape om te voorkomen dat ze tijdens het droogproces vervormen of van hun plaats afglijden.

decor moulds vorm vastzetten met tape

Kun je decoraties uit de decor moulds verven?

Jazeker! Alle materialen die we je op deze pagina hebben laten zien, zoals de zelfhardende klei, gips en epoxyhars kun je zonder problemen schilderen, bewerken en verder decoreren. Nadat je je decoraties op de ondergrond hebt aangebracht kun je er dus helemaal jouw eigen creatieve draai aan geven.

Je kunt werken met krijtverf, milk paint of metallic paint, patineren met glaze of wax, vergulden met bladmetaal. Of creëer een betonlook, een roestige afwerking of een patina effect.

Ik hoop dat je nu ook zin hebt om met de Decor moulds aan de slag te gaan. Mocht je nog verdere vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen. Van de testjes en experimenten op deze pagina en ook van de resultaten heb ik video opnames en foto's gemaakt. Er komen dus nog filmpjes, reels en foto's!

Tip: Wil je het niet missen? Volg ons dan op Instagram en YouTube

 

 1. Decor Mould Botanical Blossoms
  Decor Mould Botanical Blossoms
  Special Price € 20,36 Regular Price € 25,95
 2. Decor Mould Estruscan Rose
  Decor Mould Estruscan Rose
  Special Price € 20,36 Regular Price € 25,95
 3. Decor Mould Leafy Blossom
  Decor Mould Leafy Blossom
  Special Price € 20,36 Regular Price € 25,95
 4. Decor Mould Winter Blooms
  Decor Mould Winter Blooms
  Special Price € 20,36 Regular Price € 25,95
 5. Abbondanza Stucco
  Abbondanza Stucco
  Waardering:
  100%
  As low as € 12,95