De voordelen van verftechnieken.nl

Teakhout behandelen

Teakhout verven, whitwashen of vergrijzen. Hoe pak je dat aan?

Veel mensen willen hun teakhouten meubelen een lichtere kleur of een vergrijsde uitstraling geven. Maar kun je teak eigenlijk wel verven of niet? Op deze pagina geven wij uitleg en tips over het behandelen van teak.  

Teak-hout verven whitewashen of greywashen

Wat is teakhout?

Teakhout is een tropische houtsoort en zeer goed bestand tegen weersinvloeden doordat het van nature veel olie bevat. Helaas is dit ook de reden dat teak lastig is te behandelen. De inhoudsstoffen van het hout kunnen verkleuringen veroorzaken, of ervoor zorgen dat verf niet goed kan hechten. Daarnaast worden teakhouten meubelen ook nog vaak extra behandeld met olie om ervoor te zorgen dat het hout zijn natuurlijke bruine kleur behoudt. Als je teak meubelen zonder afwerking buiten zet, dan zullen ze na verloop van tijd vanzelf mooi gaan vergrijzen.  

Teakhout bankje vergrijsd

Teakhout een andere uitstraling geven

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om teakhouten meubelen lichter te maken of een andere uitstraling te geven. De meubelen zijn vaak van goede kwaliteit, maar veel mensen zijn uitgekeken op de kleur. Hieronder leggen we je uit hoe je je teakhouten meubel een make over kunt geven.

Teakhout dekkend verven

Onbehandeld teak: als je het hout dekkend wilt verven moet je rekening houden met de al eerder genoemde inhoudsstoffen van het hout. Hierdoor kan de nieuwe verflaag problemen geven met drogen of hechten of gaan verkleuren. Wat hierbij helpt is het hout sealen en de lastige stoffen als het ware op te sluiten in de ondergrond. Dit doe je door het hout te gronden met een aantal lagen Abbondanza schellak.

Gelakt teak: een laklaag die in goede staat is kan ook als buffer fungeren. Laat in dat geval de laklaag intact. Je kunt volstaan met ontvetten, lichtjes opschuren en dan de verf aanbrengen.

Geolied teak: Verwijder de oude olielagen met Abbondanza Bio Strip. Vervolgens breng je enkele lagen Abbondanza schellak aan en dan kun je schilderen.

Tip: weet je niet waarmee jouw meubel is behandeld? Handige tips voor het herkennen van oude lagen kun je vinden op de pagina meubels restylen.

Teakhout whitewashen of greywashen

Een 'wash is een niet dekkende afwerking waarbij de houtstructuur mooi zichtbaar blijft. Een wash vormt een ademende laag en dit vermindert het bladderen van de verf en hechtingsproblemen. Helaas is dit geen oplossing voor het verkleuren. Wil je dus een whitewash effect dan moet je rekening houden met het feit dat het kan gaan vergelen. Met een greywash heb je daar minder last van.

Tip: houd er rekening mee dat voor het aanbrengen van een wash het hout onbehandeld moet zijn. Verwijder daarom oude lak- verf of olielagen met Bio Strip.

Dit zijn de verschillende manieren om een wash aan te brengen:

Kalkwas of colourwax

Hieronder zie je het effect van Abbondanza kalkwas en colourwax Grey (grijze kleurwas) op onbehandeld teakhout.

Teakhout behandeld met wax

De was geeft het hout een kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc.

Eettafel teakhout vergrijsd - verftechnieken.nl

De eettafel hierboven is behandeld met Abbondanza colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.

Tafelblad teakhout behandeld met wax

Dit tafelblad werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. De beide kleuren was werden naast en door elkaar in banen aangebracht en geblend. Je kunt hiervoor een doek of een spalter kwast gebruiken.

Een wash met Abbondanza krijtverf

Een krijtverfwash maak je door krijtverf 1:1 te mengen met water. Voor de whitewash op het voorbeeld hieronder werd Abbondanza krijtverf Pure White gebruikt en voor de grijze wash de kleur Soft Grey

Teakhout behandeld met krijtverf

Een afwerking met een krijtverfwash geeft een dekkender effect dan met wax. Om het oppervlak (bijvoorbeeld een tafelblad) te beschermen tegen vlekken kun je het afwerken met boenwas of vernis.

Dressoir behandeld met Abbondanza krijtverf Taupe 

Dit dressoir werd behandeld met een wash van Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe.

Tip: Zowel op de pagina Greywash als op de pagina Whitewash leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt en hoe je dit kan afwerken en beschermen.

Verniswas

Tenslotte nog het effect van een behandeling met verniswas. Verniswas hoef je niet af te werken. Voor meer dekking kun je desgewenst een tweede laag aanbengen.

Teakhout behandeld met verniswas

Buitenmeubelen van teakhout

Zoals gezegd gaat onbehandeld teakhout vanzelf mooi vergrijzen als je het buiten laat staan. Maar als je daar niet op wilt wachten (of je hebt een andere kleur in gedachten) dan kun je de meubelen behandelen met verniswas of een krijtverfwash. Buitenmeubelen kunnen niet worden afgewerkt met wax.

Wij wensen je veel verfplezier!
Team Verftechnieken

Hieronder vind je de producten die je voor het behandelen van teakhout kunt gebruiken 


© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.

9 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

9 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-